Voedingswaardetabel van eddo / taro per 100 gram:
Per 100 g | Eddo / taro (bereid) | ADH* |
kcal | 102 | 5,10% |
Kj | 433 | 5,15% |
Water (g) | 72,9 | 3,65% |
Eiwit (g) | 1,2 | 2,14% |
Koolhydraten (g) | 22,4 | 8,62% |
Suiker (g) | 0,9 | |
Vet (g) | 0,2 | 0,29% |
Verzadigd (g) | ||
E.O.V. (g) | ||
M.O.V. (g) | ||
Omega 6 (g) | ||
Omega 3 (g) | ||
Cholesterol (mg) | ||
Vezels (g) | 3 | 8,57% |
A (mg) | 0,003 | 0,33% |
B1 (mg) | 0,05 | 4,55% |
B2 (mg) | 0,02 | 1,33% |
B3 (mg) | 0,5 | 3,13% |
B5 (mg) | 0,00% | |
B6 (mg) | 0,05 | 3,33% |
B11 / Foliumzuur (ug) | 0,00% | |
B12 (ug) | 0 | 0,00% |
C (mg) | 7 | 9,33% |
D (ug) | 0 | 0,00% |
E (mg) | 0 | 0,00% |
Vitamine K (ug) | 0 | 0,00% |
Natrium (mg) | 3 | 0,30% |
Kalium (mg) | 200 | 5,71% |
Calcium (mg) | 27 | 2,70% |
Fosfor (mg) | 56 | 7,00% |
IJzer (mg) | 0,8 | 10,00% |
Jodium (ug) | 0,00% | |
Magnesium (mg) | 31 | 10,33% |
Koper (mg) | 0,18 | 20,00% |
Selenium (ug) | 0,00% | |
Zink (mg) | 1,3 | 8,67% |
Bron: Nevo, USDA, Pubmed, CNF
* Aanbevolen dagelijkse hoeveelheid
Over eddo / taro
De eddo is een bruine knol met een harige schil. Deze tropische wortel wordt ook wel ‘taro’ genoemd. Anderen spreken weer over ‘dasheen’ of ‘kalo’. De knollen kunnen tot wel 4 kilo wegen, maar meestal zijn ze klein, ongeveer de grootte van een aardappel. Vaak is de kleur wit, maar er komen ook roze, bruine, blauwe en paarse varianten voor.
De eddo in de supermarkt is meestal afkomstig uit Afrika, Costa Rica of Brazilië. Oorspronkelijk komt de eddo uit oriëntaalse landen. Hij bevat veel vezels, ongeveer twee keer meer vezels dan de aardappel. Door de vele vezels laat eddo de bloedsuikerspiegel slechts weinig stijgen. Zoals de meeste knollen is ook deze bijzonder rijk aan zetmeel. Hij levert hiermee veel energie. Mensen met overgewicht kunnen deze groente beter met mate eten.
Wetenschappelijke informatie over de eddo
In een verkennende reageerbuisstudie bleek dat extracten van eddo tegen bepaalde typen kanker kunnen werken (1, 2). De bereiding van deze knol lijkt op die van de aardappel. Hij kan geroosterd, gebakken of gekookt worden. Soms worden er van eddo ook chips gemaakt. Deze lijken op aardappelchips, maar ze zijn ietsje harder van structuur. De smaak van eddo is nootachtig.
Deze knol bevat veel oxaalzuur. Daarom is het beter om hem met een calciumrijke bron te eten zoals zuivel of bladgroente (3). De eddo bevat ook andere antinutriënten zoals fytinezuur, saponinen en cyaniden (4). Het is daarom belangrijk om eddo voor consumptie goed te koken.
Zie voor meer informatie over voedingsmiddelen ook het boek:
(1) Brown AC, Reitzenstein JE, Liu J, Jadus MR. The anti-cancer effects of poi (Colocasia esculenta) on colonic adenocarcinoma cells In vitro. Phytotherapy research : PTR. 2005; 19(9):767-71.
(2) Kundu N, Campbell P, Hampton B. Antimetastatic activity isolated from Colocasia esculenta (taro). Anti-cancer drugs. 2012; 23(2):200-11.
(3) Hossain RZ, Ogawa Y, Morozumi M, Hokama S, Sugaya K. Milk and calcium prevent gastrointestinal absorption and urinary excretion of oxalate in rats. Frontiers in bioscience : a journal and virtual library. 2003; 8:a117-25.
(4) Agwunobi LN, Angwukam PO, Cora OO, Isika MA. Studies on the use of Colocasia esculenta (taro cocoyam) in the diets of weaned pigs. Tropical animal health and production. 2002; 34(3):241-7.