Hoofdpagina » Voedingswaarde » De voedingswaarde van eierkoek

De voedingswaarde van eierkoek

Voedingswaardetabel van eierkoeken per 100 gram:

Per 100 Eierkoek (bloem) ADH* Eierkoek (volkoren) ADH*
kcal 310 15,50% 314 15,70%
Kj 1314 15,64% 1329 15,82%
Water (g) 22,9 1,15% 22,4 1,12%
Eiwit (g) 6,8 12,14% 8 14,29%
Koolhydraten (g) 66,7 25,65% 59,3 22,81%
Suiker (g) 38,7 33,4
Vet (g) 1,4 2,00% 4,2 6,00%
Verzadigd (g) 0,5 3,4
E.O.V. (g) 0,5 1,5
M.O.V. (g) 0,1 0,5
Omega 6 (g) 0,1 0,4
Omega 3 (g)
Cholesterol (mg) 41,2 114,3
Vezels (g) 1,5 4,29% 3,8 10,86%
A (mg) 0,024 2,67% 0,066 7,33%
B1 (mg) 0,04 3,64% 0,1 9,09%
B2 (mg) 0,09 6,00% 0,14 9,33%
B3 (mg) 0,4 2,50% 27,5 171,88%
B5 (mg) 0 0,00% 0 0,00%
B6 (mg) 0,064 4,27% 0,11 7,33%
B11 / Foliumzuur  (ug) 15,9 5,30% 27,5 9,17%
B12 (ug) 0,27 9,64% 0,48 17,14%
C (mg) 0 0,00% 0 0,00%
D (ug) 0,2 2,00% 0,5 5,00%
E (mg) 0,6 6,00% 1,6 16,00%
Vitamine K (ug) 0,3 0,25% 0,4 0,33%
Natrium (mg) 90 9,00% 153 15,30%
Kalium (mg) 106 3,03% 108 3,09%
Calcium (mg) 41 4,10% 29 2,90%
Fosfor (mg) 85 10,63% 153 19,13%
IJzer (mg) 0,6 7,50% 1,6 20,00%
Jodium (ug) 5,2 3,47% 20,2 13,47%
Magnesium (mg) 13 4,33% 29 9,67%
Koper (mg) 0,07 7,78% 0,12 13,33%
Selenium (ug) 4 7,27% 8 14,55%
Zink (mg) 0,43 2,87% 1,09 7,27%

Bron: Nevo, USDA, Pubmed, CNF
* Aanbevolen dagelijkse hoeveelheid

Over eierkoeken

Eierkoeken zijn typisch Nederlandse, zachte koeken gemaakt van ei, tarwebloem, suiker en rijsmiddel. Er bestaan tegenwoordig vele varianten: op basis van spelt, volkorenmeel, met chocolade of rozijnen. Eierkoeken worden meestal gegeten als tussendoortje of als gebak met fruit en/of slagroom. Ze bevatten weinig vet maar wel veel suiker en amper vezels.

Geschiedenis

De koek werd vroeger traditioneel met Pasen gegeten, met de eieren als symbool voor vruchtbaarheid en nieuw leven. Aan de lekkernij werden bijzondere krachten toegeschreven. Lichaamsafscheidingen van zieke personen werden in de koek verwerkt waarna de koek in het water werd gegooid of aan (huis)dieren te eten werd gegeven. Zo hoopte men met de eierkoek ook de ziekte af te schudden. Ook werden eierkoeken in de grond begraven als remedie tegen onkruid. Jaren geleden stond de eierkoek vooral bekend als licht tussendoortje wanneer men wilde afvallen. In die tijd werd de lekkernij ongekend populair. Tegenwoordig daalt de verkoop van eierkoeken weer.

Verkrijgbaar

Eierkoeken zijn bij de bakker, maar ook in elke supermarkt te koop. De basisingrediënten zijn veelal gelijk. Wel worden aan eierkoeken die fabrieksmatig worden geproduceerd ammoniumcarbonaten toegevoegd als rijsmiddel en vaak ook nog middelen om de koeken smeuïg en langer houdbaar te maken.

Houdbaarheid

Eierkoeken zijn kort houdbaar en dienen goed afgesloten bewaard te worden. Ze zijn ook gemakkelijk in te vriezen.

Toepassing

Eierkoeken worden vaak als tussendoortje gegeten. Zelf eierkoeken maken is makkelijk en lekker. Door minder suiker toe te voegen (of te vervangen voor een alternatief zoetmiddel) en te kiezen voor een gezondere meelsoort (bijvoorbeeld volkoren- of amandelmeel) kan de eierkoek door als redelijk gezond tussendoortje. Voeg nog wat blauwe bessen, citroensap of sinaasappelrasp toe. Eet ze daarna met wat vers fruit en geklopte (kokos)room bijvoorbeeld. Of gewoon puur, uit het vuistje.

Wist je dat?

  • De verkoop van eierkoeken in 2006 is vertienvoudigd vanwege het Sonja Bakkerdieet, waarin de lekkernij als ‘gezond’ werd aangeprijsd?
  • In Zeeland de meeste eierkoeken worden gegeten?
  • In vroegere tijden van eierschaarste eierkoeken werden gekleurd met saffraan om toch een mooie gele kleur te verkrijgen?

Zie voor meer informatie over voedingsmiddelen ook het boek:

Download nu tijdelijk gratis ons E-book Afvallen

Download nu tijdelijk gratis ons E-book Afvallen

Word lid van onze nieuwsbrief en ontvang gratis meer dan 100 wetenschappelijke tips om af te vallen!

Gelukt! Ga naar je inbox om het E-book te bekijken.