Hoofdpagina » Voedingswaarde » De voedingswaarde van Engelse drop

De voedingswaarde van Engelse drop

Voedingswaardetabel van Engelse drop per 100 gram:

Per 100 g Engelse drop ADH*
kcal 394 19,70%
Kj 1665 19,82%
Water (g) 5,5 0,28%
Eiwit (g) 3,7 6,61%
Koolhydraten (g) 82 31,54%
Suiker (g) 65
Vet (g) 5,2 7,43%
Verzadigd (g) 4
E.O.V. (g) 0,7
M.O.V. (g) 0,3
Omega 6 (g) 0,3
Omega 3 (g) 0
Cholesterol (mg) 0
Transvet (g)
Vezels (g) 2 5,71%
A (mg) 0 0,00%
B1 (mg) 0 0,00%
B2 (mg) 0 0,00%
B3 (mg) 0 0,00%
B5 (mg) 0,00%
B6 (mg) 0 0,00%
B11 / Foliumzuur  (ug) 0 0,00%
B12 (ug) 0 0,00%
C (mg) 0 0,00%
D (ug) 0 0,00%
E (mg) 0 0,00%
Vitamine K (ug) 0,00%
Natrium (mg) 57 5,70%
Kalium (mg) 600 17,14%
Calcium (mg) 170 17,00%
Fosfor (mg) 44 5,50%
IJzer (mg) 4,2 52,50%
Jodium (ug) 0,00%
Magnesium (mg) 76 25,33%
Koper (mg) 0,34 37,78%
Selenium (ug) 1 1,82%
Zink (mg) 0,38 2,53%

Bron: Nevo, USDA, Pubmed, CNF
* Aanbevolen dagelijkse hoeveelheid

Over Engelse drop
Engelse drop is zacht en zoet snoepgoed, ofwel: een kleurig mengsel van dropachtig snoep. Zoethout, suiker, kokosnoot, anijs, fruitaroma’s en gelatine vormen de basis-ingrediënten van Engelse drop. Dit snoepgoed werd voor het eerst geproduceerd in Engeland, vandaar de naam ‘Engelse drop’. Het bedrijf Geo. Bassett & Co Ltd. in Sheffield produceert deze drop al sinds 1899. Inmiddels produceren bedrijven over de hele wereld Engelse drop, maar deze drop is nog altijd het meest populair in Europa. Met name in Groot-Brittannië en Nederland vindt Engelse drop gretig aftrek.

Het verhaal gaat dat een vertegenwoordiger voor een klant per ongeluk enkele soorten drop door elkaar husselde, maar dat de klant hier bijzonder over te spreken was. Deze vertegenwoordiger heeft dus per ongeluk de nieuwe dropmix ‘Engelse drop’ uitgevonden! Engelse drop bestaat grotendeels uit suiker, daarom is dit snoepgoed helaas niet bepaald gezond te noemen.

Ingrediënten Engelse drop: suiker, glucosestroop, tarwebloem, melasse, geraspte kokos, varkensgelatine, zoethoutwortelextract, tarwezetmeel, cacaopoeder, emulgator (E471), natuurlijke aroma’s, kleurstof (paprika-extract, bietenrood), kleurend saffloerconcentraat, kokosolie en glansmiddel (bijenwas).

Hoewel de felle kleuren van Engelse drop soms nog afkomstig zijn van synthetische kleurstoffen, wordt er de laatste jaren steeds vaker gewerkt met natuurlijke kleur- en smaakstoffen. Engelse drop bevat tarwebloem, (en dus gluten) waardoor het niet geschikt is voor mensen met coeliakie. Ook zit in de meeste soorten Engelse drop varkensgelatine, waardoor moslims en strenge veganisten deze zoetigheid ook vaak links laten liggen.

Mensen met een hoge bloeddruk kunnen beter niet te veel Engelse drop eten. Zoals in bijna alle soorten drop zit ook in Engelse drop zoethout. De stof glycyrrhizine in zoethout kan ervoor zorgen dat de bloeddruk stijgt. De kiloprijs van Engelse drop ligt meestal tussen de € 5,- en € 6,-.

Zie voor meer informatie over voedingsmiddelen ook het boek: