Voedingswaardetabel van feeststol per 100 gram:
Per 100 g | zonder noten | ADH* | met noten | ADH* |
kcal | 276 | 13,80% | 288 | 14,40% |
Kj | 1167 | 13,89% | 1214 | 14,45% |
Water (g) | 30,3 | 1,52% | 29,3 | 1,47% |
Eiwit (g) | 7,7 | 13,75% | 7,8 | 13,93% |
Koolhydraten (g) | 53,8 | 20,69% | 51,9 | 19,96% |
Suiker (g) | 24,9 | 25,2 | ||
Vet (g) | 2,4 | 3,43% | 4,3 | 6,14% |
Verzadigd (g) | 1 | 1,3 | ||
E.O.V. (g) | 0,8 | 2 | ||
M.O.V. (g) | 0,5 | 0,8 | ||
Omega 6 (g) | ||||
Omega 3 (g) | ||||
Cholesterol (mg) | 3 | 3 | ||
Transvet (g) | 0 | 0 | ||
Vezels (g) | 3,9 | 11,14% | 2,5 | 7,14% |
A (mg) | 0 | 0,00% | 0 | 0,00% |
B1 (mg) | 0,06 | 5,45% | 0,07 | 6,36% |
B2 (mg) | 0,47 | 31,33% | 0,34 | 22,67% |
B3 (mg) | 1,1 | 6,88% | 1,2 | 7,50% |
B5 (mg) | 0,00% | 0,00% | ||
B6 (mg) | 0,099 | 6,60% | 0,116 | 7,73% |
B11 / Foliumzuur (ug) | 42 | 14,00% | 30,1 | 10,03% |
B12 (ug) | 0 | 0,00% | 0 | 0,00% |
C (mg) | 0 | 0,00% | 0 | 0,00% |
D (ug) | 0 | 0,00% | 0 | 0,00% |
E (mg) | 0,6 | 6,00% | 0,9 | 9,00% |
Vitamine K (ug) | 0,00% | 0,00% | ||
Natrium (mg) | 354 | 35,40% | 324 | 32,40% |
Kalium (mg) | 387 | 11,06% | 406 | 11,60% |
Calcium (mg) | 82 | 8,20% | 79 | 7,90% |
Fosfor (mg) | 97 | 12,13% | 110 | 13,75% |
IJzer (mg) | 1,9 | 23,75% | 2,1 | 26,25% |
Jodium (ug) | 51,3 | 34,20% | 47 | 31,33% |
Magnesium (mg) | 27 | 9,00% | 32 | 10,67% |
Koper (mg) | 0,23 | 25,56% | 0,28 | 31,11% |
Selenium (ug) | 3 | 5,45% | 3 | 5,45% |
Zink (mg) | 0,62 | 4,13% | 0,71 | 4,73% |
Bron: Nevo, USDA, Pubmed, CNF
* Aanbevolen dagelijkse hoeveelheid
Over feeststol
Een stol is een ovaalvormig brood, dat in Duitsland en Nederland rond Kerst en Pasen wordt gegeten. Je spreekt dan ook over ‘kerststol’ of ‘paasstol’, wat in feite hetzelfde is. Supermarkten kiezen meestal de neutrale naam ‘feeststol’. Dit luxe gistbrood op basis van witmeel bevat naast vruchten, zoals rozijnen, ook de kenmerkende amandelspijs.
Een kerststol wordt meestal voorzien van een laagje poedersuiker, dat symbool staat voor de rond Kerst zo gewenste sneeuw. Soms worden feeststollen ook wel voorzien van een laagje amandelschaafsel. Dit schaafsel blijft doorgaans goed kleven doordat een kerststol na het bakken wordt voorzien van een laagje olie, om de houdbaarheid op natuurlijke wijze te verlengen. Dit is nodig, omdat stollen één tot twee maanden voor consumptie worden gebakken.
De geschiedenis van de stol is niet helemaal bekend. We weten wel dat stollen al zo’n 650 jaar bestaan, aangezien oude geschriften er al melding van maken. Het woord ‘stol’ zou een oud woord zijn voor ‘stut’. Dit woord klinkt misschien Duits, maar is in werkelijkheid een Fries woord. Het brood zou door een bakvorm worden gestut. Een stol zou ook een vruchtbaarheidssymbool zijn, onder meer te zien aan de kenmerkende kerf over de lengte van de stol.
Volgens een smaaktest van de Consumentenbond liggen de smaken van feeststollen van Albert Heijn, Jumbo en Aldi erg dicht bij elkaar. Een kleine stol weegt zo’n 750 gram, een grote 1000 gram. Goedkope stollen bevatten vaak geen authentieke amandelspijs, maar goedkope bonenvulling.
Meestal wordt een snee stol besmeerd met roomboter. Een stol is arm aan micro-nutriënten en rijk aan calorieën en suiker. Als je een gezonde stol wilt eten, is het aan te raden die zelf te bakken. Dit geeft je controle over de ingrediënten. Slim is dan te kiezen voor een mengsel van volkorenmeel en bloem, biologische rozijnen, noten en minder suiker.
Zie voor meer informatie over voedingsmiddelen ook het boek: