web
statistics
Hoofdpagina » Voedingswaarde » De voedingswaarde van feeststol

De voedingswaarde van feeststol

Voedingswaardetabel van feeststol per 100 gram:

Per 100 g zonder noten ADH* met noten ADH*
kcal 276 13,80% 288 14,40%
Kj 1167 13,89% 1214 14,45%
Water (g) 30,3 1,52% 29,3 1,47%
Eiwit (g) 7,7 13,75% 7,8 13,93%
Koolhydraten (g) 53,8 20,69% 51,9 19,96%
Suiker (g) 24,9 25,2
Vet (g) 2,4 3,43% 4,3 6,14%
Verzadigd (g) 1 1,3
E.O.V. (g) 0,8 2
M.O.V. (g) 0,5 0,8
Omega 6 (g)
Omega 3 (g)
Cholesterol (mg) 3 3
Transvet (g) 0 0
Vezels (g) 3,9 11,14% 2,5 7,14%
A (mg) 0 0,00% 0 0,00%
B1 (mg) 0,06 5,45% 0,07 6,36%
B2 (mg) 0,47 31,33% 0,34 22,67%
B3 (mg) 1,1 6,88% 1,2 7,50%
B5 (mg) 0,00% 0,00%
B6 (mg) 0,099 6,60% 0,116 7,73%
B11 / Foliumzuur  (ug) 42 14,00% 30,1 10,03%
B12 (ug) 0 0,00% 0 0,00%
C (mg) 0 0,00% 0 0,00%
D (ug) 0 0,00% 0 0,00%
E (mg) 0,6 6,00% 0,9 9,00%
Vitamine K (ug) 0,00% 0,00%
Natrium (mg) 354 35,40% 324 32,40%
Kalium (mg) 387 11,06% 406 11,60%
Calcium (mg) 82 8,20% 79 7,90%
Fosfor (mg) 97 12,13% 110 13,75%
IJzer (mg) 1,9 23,75% 2,1 26,25%
Jodium (ug) 51,3 34,20% 47 31,33%
Magnesium (mg) 27 9,00% 32 10,67%
Koper (mg) 0,23 25,56% 0,28 31,11%
Selenium (ug) 3 5,45% 3 5,45%
Zink (mg) 0,62 4,13% 0,71 4,73%

Bron: Nevo, USDA, Pubmed, CNF
* Aanbevolen dagelijkse hoeveelheid

Over feeststol
Een stol is een ovaalvormig brood, dat in Duitsland en Nederland rond kerst en pasen wordt gegeten. Men spreekt dan ook over kerststol of paasstol, wat in feite hetzelfde is. Supermarkten kiezen er meestal voor om de naam neutraal te houden en verkopen het onder de naam feeststol. Dit luxe gistbrood op basis van witmeel bevat naast vruchten, zoals rozijnen, ook de kenmerkende amandelspijs. Een kerststol wordt meestal voorzien van een laag poedersuiker aan de buitenkant, dat symbool staat voor de sneeuw. Soms worden feeststollen ook wel voorzien van een laag amandelschaafsel. Deze blijven doorgaans goed kleven doordat kerststol na het bakken wordt voorzien van een laag olie, om de houdbaarheid op natuurlijke wijze te verlengen. Dit is nodig, omdat stollen één tot twee maanden voor consumptie worden gebakken. De geschiedenis van stol is niet helemaal bekend, men vermoedt dat deze is voortgevloeid uit het Christendom, vermoedelijk ergens in Friesland of Duitsland. We weten wel dat de stollen al zo’n 650 jaar bestaan, aangezien geschiedschriften hier melding van maken. Het woord ‘stol” zou een oud woord zijn voor ‘stut’. Dit woord klinkt Duits, maar is in werkelijkheid een Fries woord. Het brood zou door een bakvorm worden gestut. Een stol zou een vruchtbaarheidssymbool zijn, onder meer te zien aan de kenmerkende kloof die er wordt ingekerfd. Volgens een smaaktest van de Consumentenbond liggen de smaken van feeststollen van de Albert Heijn, Jumbo en Aldi erg dicht bij elkaar. Een kleine stol weegt zo’n 750 gram en een grote 1000 gram, oftewel 1 kilo. Goedkope stollen bevatten vaak geen authentieke amandelspijs, maar goedkope bonenvulling. Meestal wordt een snee stol besmeerd met roomboter. Een stol is arm aan micronutriënten en rijk aan calorieën en suiker. Als je een gezondere stol wilt eten, dan is het aan te raden om deze zelf te bakken. Dit geeft controle over de ingrediënten. Slim is dan om te kiezen voor een mengsel van volkorenmeel en bloem, biologische rozijnen, noten en minder suiker.

Zie voor meer informatie over voedingsmiddelen ook het boek: