web
statistics
Hoofdpagina » Voedingswaarde » De voedingswaarde van feta

De voedingswaarde van feta

Voedingswaardetabel van feta per 100 gram:

Per 100 g Feta ADH*
kcal 265 13,25%
Kj 1113 13,25%
Water (g) 55,22 2,76%
Eiwit (g) 14,21 25,38%
Koolhydraten (g) 3,88 1,49%
Suiker (g)
Vet (g) 21,49 30,70%
Verzadigd (g) 13,3
E.O.V. (g) 4,6
M.O.V. (g) 0,6
Omega 6 (g)
Omega 3 (g)
Cholesterol (mg)
Vezels (g) 0,00%
A (mg) 0,125 13,89%
B1 (mg) 0,154 14,00%
B2 (mg) 0,844 56,27%
B3 (mg) 0,991 6,19%
B5 (mg) 0,00%
B6 (mg) 0,424 28,27%
B11 / Foliumzuur (ug) 32 10,67%
B12 (ug) 1,69 60,36%
C (mg) 0 0,00%
D (ug) 0,4 4,00%
E (mg) 0,18 1,80%
Vitamine K (ug) 1,8 1,50%
Natrium (mg) 1100 110,00%
Kalium (mg) 62 1,77%
Calcium (mg) 493 49,30%
Fosfor (mg) 337 42,13%
IJzer (mg) 0,65 8,13%
Jodium (ug) 0,00%
Magnesium (mg) 19 6,33%
Koper (mg) 0,00%
Selenium (ug) 0,00%
Zink (mg) 2,88 19,20%

Bron: Nevo, USDA, Pubmed, CNF
* Aanbevolen dagelijkse hoeveelheid

Over feta
Feta is een bekende Griekse kaassoort, maar in Nederland eten wij hem ook steeds vaker. De echte fetakaas is al duizenden jaren oud en mag officieel alleen in Griekenland worden gemaakt. Feta heeft een vaste, brokkelige structuur en maakt iedere salade rijk en extra lekker. De kleur is spierwit. Feta wordt nog altijd als verkocht als puur product en bevat geen conserveermiddelen of kleurstoffen.

Soorten en herkomst
Feta is een harde kaassoort, die in vocht bewaard moet worden omdat hij anders snel uitdroogt. Traditionele feta is altijd gemaakt van (rauwe) schapenmelk, soms aangevuld met melk van geiten. Meestal in een verhouding van 80/20. Feta is een beschermde naam. Alleen de kaas die in aangewezen delen van Griekenland wordt gemaakt en maximaal 30% geitenmelk bevat mag deze naam dragen. Toch zijn er veel imitaties.
In de winkel ligt ook feta van koeienmelk (verplicht ‘witte kaas’ of ‘mediterrane kaasblokjes’ genoemd), maar dit is dus geen echte feta. Overigens is de feta die je in Nederland koopt vrijwel altijd gepasteuriseerd.

Productie
Feta wordt gemaakt van verse melk. Dit kan zowel rauwe- als gepasteuriseerde melk zijn. Deze wordt op lage temperatuur gestremd. Na een periode van 24 uur wordt de kaas gesneden en met flink wat zout bestrooid. Daarna wordt de kaas traditioneel minimaal twee maanden afgesloten bewaard in wei of pekelwater. Het vetgehalte varieert tussen de 30% en 60%.

Verkrijgbaar
Feta is in elke supermarkt en kaaswinkel verkrijgbaar. Ook bij Marokkaanse en Turkse winkels wordt het volop verkocht en ligt het in grote blokken in emmers te ‘zwemmen’. Witte, harde kazen mogen dus alleen ‘feta’ heten wanneer deze aan bepaalde eisen voldoen. Alles wat op feta lijkt, maar een andere naam draagt heeft weinig met het origineel te maken.

Bewaren
Feta moet koel worden bewaard. Na opening is de kaas in de originele zoutoplossing nog zo’n 10 dagen goed. Zonder zoutoplossing droogt de kaas snel uit. Een leuke manier om feta te bewaren (en wellicht om iemand cadeau te doen) is de kaas in kleine blokjes te snijden en in een glazen (weck)pot te doen met een lekkere olijfolie en wat gedroogde kruiden. Op deze manier zijn restjes feta ook langer houdbaar.

Toepassing
De smaak van feta is zacht, fris en zout. Afhankelijk van de soort melk die is gebruikt is de kaas pittig of mild. Feta is natuurlijk lekker in een (Griekse) salade, maar kan ook verwerkt worden in stoofpotten en ovenschotels. Verder is de kaas smaakvol in bladerdeeg en door een tomatensaus. Een bekende groente die vaak met feta wordt gecombineerd is spinazie. Of eet de blokjes gewoon uit het vuistje of bij de borrel.

Wist je dat?

  • Er per Griekse inwoner gemiddeld 10 kilo feta per jaar wordt gegeten?
  • Er in Griekenland zoiets bestaat als de 15 feta-geboden?

Zie voor meer informatie over voedingsmiddelen ook het boek: