De voedingswaarde van feta

Voedingswaardetabel van feta per 100 gram:

Per 100 gFetaADH*
kcal26513,25%
Kj111313,25%
Water (g)55,222,76%
Eiwit (g)14,2125,38%
Koolhydraten (g)3,881,49%
Suiker (g)
Vet (g)21,4930,70%
Verzadigd (g)13,3
E.O.V. (g)4,6
M.O.V. (g)0,6
Omega 6 (g)
Omega 3 (g)
Cholesterol (mg)
Vezels (g)0,00%
A (mg)0,12513,89%
B1 (mg)0,15414,00%
B2 (mg)0,84456,27%
B3 (mg)0,9916,19%
B5 (mg)0,00%
B6 (mg)0,42428,27%
B11 / Foliumzuur (ug)3210,67%
B12 (ug)1,6960,36%
C (mg)00,00%
D (ug)0,44,00%
E (mg)0,181,80%
Vitamine K (ug)1,81,50%
Natrium (mg)1100110,00%
Kalium (mg)621,77%
Calcium (mg)49349,30%
Fosfor (mg)33742,13%
IJzer (mg)0,658,13%
Jodium (ug)0,00%
Magnesium (mg)196,33%
Koper (mg)0,00%
Selenium (ug)0,00%
Zink (mg)2,8819,20%

Bron: Nevo, USDA, Pubmed, CNF
* Aanbevolen dagelijkse hoeveelheid

Over feta
Feta is een bekende Griekse kaassoort die wij in Nederland veelvuldig in de keuken gebruiken. De echte fetakaas is al duizenden jaren oud en mag officieel alleen in Griekenland gemaakt worden. Het heeft een vaste, brokkelige structuur die de kroon spant in salades. De kleur is spierwit. Feta wordt nog altijd als puur product verkocht en bevat geen conserveermiddelen of kleurstoffen.

Soorten en herkomst
Feta is een harde kaassoort, die in vocht bewaard moet worden omdat hij anders snel uitdroogt. Traditionele feta is altijd gemaakt van (rauwe) schapenmelk, soms aangevuld met melk van geiten. Meestal wordt er een verhouding van 80/20 aangehouden.
Feta is een beschermde naam. Alleen de kaas die in aangewezen delen van Griekenland wordt gemaakt en maximaal 30% geitenmelk bevat mag deze naam dragen. Toch zijn er vele imitaties.
In de winkels ligt ook feta van koeienmelk (verplicht ‘witte kaas’ of ‘mediterrane kaasblokjes’ genoemd), maar dit is dus geen echte feta. Overigens is de feta in winkels bijna altijd gepasteuriseerd.

Productie
Feta wordt gemaakt van verse melk. Dit kan zowel rauwe- als gepasteuriseerde melk zijn. Deze wordt op lage temperatuur gestremd. Na een periode van 24 uur wordt de kaas gesneden en met flink wat zout bestrooid. Daarna wordt de kaas traditioneel minimaal twee maanden afgesloten bewaard in wei of pekelwater. Maar tegenwoordig kennen veel feta afgeleide producten een bewaarduur van zo’n vier dagen. Het vetgehalte varieert tussen de 30% en 60%.

Verkrijgbaar
Feta is in elke supermarkt en kaaswinkel verkrijgbaar. Ook bij Marokkaanse en Turkse winkels wordt het volop verkocht en ligt het met grote blokken in emmers te ‘zwemmen’. Witte, harde kazen mogen alleen feta heten wanneer deze dus aan bepaalde eisen voldoen. Alles wat op feta lijkt maar een andere naam draagt heeft niks met het origineel te maken.

Bewaren
Feta dient koel bewaard te worden. Na opening is de kaas nog ongeveer 4 dagen goed. Zonder zoutoplossing droogt de kaas snel uit. Een leuke manier om feta te bewaren (en wellicht om aan iemand cadeau te doen) is de kaas in kleine blokjes te snijden en in een glazen (weck)pot te doen met een lekkere olijfolie en wat gedroogde kruiden. Op deze manier zijn ook restjes feta langer houdbaar.

Toepassing
De smaak van feta is zacht, fris en zout. Afhankelijk van de soort melk die is gebruikt is de kaas pittig of mild. Feta is natuurlijk lekker in een (Griekse) salade, maar kan ook verwerkt worden in stoofpotten en ovenschotels. Verder is de kaas smaakvol in bladerdeeg en door een tomatensaus. Een bekende groente die vaak met feta wordt gecombineerd is spinazie. Of eet de blokjes gewoon zo, uit het vuistje of bij de borrelplank.

Wist je dat?

  • Er per Griekse inwoner gemiddeld 10 kilo feta per jaar wordt gegeten?
  • Er in Griekenland zoiets bestaat als de 15 feta geboden?

Zie voor meer informatie over voedingsmiddelen ook het boek: