web
statistics

De voedingswaarde van filet americain

Voedingswaardetabel van filet americain per 100 gram:

Per 100 g filet americain ADH*
kcal 240 12,00%
Kj 997 11,87%
Water (g) 59,4 2,97%
Eiwit (g) 14,2 25,36%
Koolhydraten (g) 3 1,15%
Suiker (g) 1,3
Vet (g) 18,8 26,86%
Verzadigd (g) 4,0
E.O.V. (g) 11,1
M.O.V. (g) 2,5
Omega 6 (g)
Omega 3 (g)
Cholesterol (mg) 50,0
Vezels (g) 0,9 2,57%
A (mg) 0,111 12,33%
B1 (mg) 0,03 2,73%
B2 (mg) 0,11 7,33%
B3 (mg) 4,5 28,13%
B5 (mg) 0,00%
B6 (mg) 0,14 9,33%
B11 / Foliumzuur  (ug) 5,7 1,90%
B12 (ug) 1,51 53,93%
C (mg) 12 16,00%
D (ug) 0,9 9,00%
E (mg) 6,5 65,00%
Vitamine K (ug) 0 0,00%
Natrium (mg) 713 71,30%
Kalium (mg) 359 10,26%
Calcium (mg) 14 1,40%
Fosfor (mg) 158 19,75%
IJzer (mg) 2 25,00%
Jodium (ug) 2,5 1,67%
Magnesium (mg) 15 5,00%
Koper (mg) 0,05 5,56%
Selenium (ug) 9 16,36%
Zink (mg) 4,8 32,00%

Bron: Nevo, USDA, Pubmed, CNF
* Aanbevolen dagelijkse hoeveelheid

Over filet americain
Filet americain is gemaakt van rauw mager rundvlees. Omdat rauw vlees snel bederft, worden in commerciële bereidingen heel veel conserveringsmiddelen gestopt om bederf tegen te gaan. Het is dus belangrijk om het product gekoeld en niet te lang te bewaren. Daarnaast bevat de commerciële variant veel (kunstmatige) smaakstoffen. Het is daarom niet de meest gezonde optie om op je broodje of cracker te smeren. Martino is een pittige variant van de filet americain. Hieraan worden wat pittige ingrediënten toegevoegd, zoals tabasco, mosterd, worcestersaus en uitjes. Het wordt zwangere vrouwen, jonge kinderen, ouderen en mensen met een verminderde weerstand afgeraden om filet americain te eten.

Herkomst
Er gaan verschillende verhalen de ronde over wie wanneer precies filet americain heeft uitgevonden. Eén verhaal is dat filet americain is ontwikkeld door chef Joseph Niels in 1926 in een Brussels restaurant, wat tevens een school was voor Belgische koks. Een ander verhaal is dat filet americain voor het eerst werd geserveerd in het American hotel in Amsterdam in 1895. Het restaurant van het hotel heette bar Americain, waaraan filet americain zijn naam zou ontlenen. Weer een andere theorie luidt dat filet americain door een Duitse chef in Amerika werd ontwikkeld. August Guido Lüchow bracht in 1953 een kookboek uit, waar het recept van de steak tartaar in staat, dat lijkt op wat wij kennen als filet americain of americain préparé. In België en Frankrijk krijg je iets anders dan wanneer je in Nederland krijgt als je om filet americain vraagt. Daar is het niet meer dan gehakte biefstuk, zonder smaakmakers. De bereide variant heet americain préparé.

Verkrijgbaar
Filet americain kun je in vrijwel iedere reguliere supermarkt kopen. Je kunt filet americain ook makkelijk zelf maken. Op internet kun je hiervoor recepten vinden. Zo heb je altijd een vers product en laat je een hoop kunstmatige toevoegingen achterwege.

Toepassing
Filet americain wordt meestal op een broodje of cracker gegeten.

Weetjes/Wist je dat?

  • In België toast met filet americain ‘toast kannibaal’ wordt genoemd?
  • Filet americain sinds 2019 van het RIVM minimaal 48 uur moet worden ingevroren? Dit om toxoplasmose te voorkomen, een ziekte veroorzaakt door parasieten.
  • Voorheen ook wel eens filet americain van varkensvlees werd gemaakt? Dit is niet toegestaan, vanwege het te hoge bacteriegehalte.