web
statistics
Hoofdpagina » Voedingswaarde » De voedingswaarde van gehaktbal

De voedingswaarde van gehaktbal

Voedingswaardetabel van gehaktbal per 100 gram:

Per 100 g Rund ADH* Half-om-half ADH*
kcal 308 15,40% 270 13,50%
Kj 1285 15,30% 1127 13,42%
Water (g) 46,1 2,31% 56,8 2,84%
Eiwit (g) 27 48,21% 20,5 36,61%
Koolhydraten (g) 5,2 2,00% 8 3,08%
Suiker (g) 0,4 0
Vet (g) 19,8 28,29% 17,4 24,86%
Verzadigd (g) 5,7 6,9
E.O.V. (g) 7,4 7,2
M.O.V. (g) 4,9 1,5
Omega 6 (g) 4,6 1,4
Omega 3 (g) 0,3 0,2
Cholesterol (mg) 92,1 61,4
Transvet (g) 0,3 0,5
Vezels (g) 0,6 1,71% 0 0,00%
A (mg) 0,105 11,67% 0,077 8,56%
B1 (mg) 0,05 4,55% 0,35 31,82%
B2 (mg) 0,2 13,33% 0,21 14,00%
B3 (mg) 4,8 30,00% 5,8 36,25%
B5 (mg) 0,00% 0,00%
B6 (mg) 0,21 14,00% 0,25 16,67%
B11 / Foliumzuur  (ug) 13,9 4,63% 4 1,33%
B12 (ug) 2,54 90,71% 1,4 50,00%
C (mg) 5 6,67% 16 21,33%
D (ug) 1,7 17,00% 1,2 12,00%
E (mg) 3,7 37,00% 2,9 29,00%
Vitamine K (ug) 0,00% 0,00%
Natrium (mg) 206 20,60% 314 31,40%
Kalium (mg) 453 12,94% 607 17,34%
Calcium (mg) 19 1,90% 19 1,90%
Fosfor (mg) 252 31,50% 144 18,00%
IJzer (mg) 3 37,50% 1,8 22,50%
Jodium (ug) 11,3 7,53% 11,5 7,67%
Magnesium (mg) 32 10,67% 23 7,67%
Koper (mg) 0,11 12,22% 0,14 15,56%
Selenium (ug) 12 21,82% 14 25,45%
Zink (mg) 5,97 39,80% 3 20,00%

Bron: Nevo, USDA, Pubmed, CNF
* Aanbevolen dagelijkse hoeveelheid

Over gehaktbal
Een gehaktbal is een gerolde bal van gemalen vlees, meestal afkomstig van rund, varken of een mengsel van beiden. Vaak worden aan het gehakt andere ingrediënten toegevoegd zoals broodkruimels (of paneermeel of beschuit), fijngehakte ui, eieren, boter en kruiden. Gehaktballen worden bereid door ze te bakken, te braden, te stomen of te smoren. Er zijn vele variaties in het recept voor gehaktballen, die per regio en land kunnen verschillen. Zo kunnen er verschillende soorten vlees en kruiden gebruikt worden. Ook hoe een gehaktbal gegeten wordt kan van land-tot-land verschillen. In Nederland worden gehaktballen vaak geserveerd met jus of mosterd als onderdeel van een maaltijd met gekookte aardappelen en groenten. Daarbij zijn ze meestal gemaakt van gemengd runder- en varkensgehakt waaraan eieren, uien, broodkruimels en zout zijn toegevoegd. In het Vlaamse deel van België noemen ze gehaktballen ballekes of bouletten. Iedereen die eens bij IKEA is geweest, weet dat daar de Zweedse gehaktballetjes onder de naam Huvudroll op grote schaal aan de man worden gebracht. Het concern heeft ze in 1985 geïntroduceerd en zijn sindsdien onverminderd populair. Deze minigehaktballetjes worden daar geserveerd met aardappelpuree, roomsaus en vossenbessenjam. Inmiddels zijn er ook varianten op basis van kip en groenten bijgekomen. In Griekenland wordt een gehaktbal een kefte genoemd en worden doorgaans gekruid met oregano en peterselie. Minigehaktballetjes dienen vaak als vulling voor in de soep, meestal in tomatensoep of groentensoep.