Voedingswaardetabel van gehaktbal per 100 gram:
Per 100 g | Rund | ADH* | Half-om-half | ADH* |
kcal | 308 | 15,40% | 270 | 13,50% |
Kj | 1285 | 15,30% | 1127 | 13,42% |
Water (g) | 46,1 | 2,31% | 56,8 | 2,84% |
Eiwit (g) | 27 | 48,21% | 20,5 | 36,61% |
Koolhydraten (g) | 5,2 | 2,00% | 8 | 3,08% |
Suiker (g) | 0,4 | 0 | ||
Vet (g) | 19,8 | 28,29% | 17,4 | 24,86% |
Verzadigd (g) | 5,7 | 6,9 | ||
E.O.V. (g) | 7,4 | 7,2 | ||
M.O.V. (g) | 4,9 | 1,5 | ||
Omega 6 (g) | 4,6 | 1,4 | ||
Omega 3 (g) | 0,3 | 0,2 | ||
Cholesterol (mg) | 92,1 | 61,4 | ||
Transvet (g) | 0,3 | 0,5 | ||
Vezels (g) | 0,6 | 1,71% | 0 | 0,00% |
A (mg) | 0,105 | 11,67% | 0,077 | 8,56% |
B1 (mg) | 0,05 | 4,55% | 0,35 | 31,82% |
B2 (mg) | 0,2 | 13,33% | 0,21 | 14,00% |
B3 (mg) | 4,8 | 30,00% | 5,8 | 36,25% |
B5 (mg) | 0,00% | 0,00% | ||
B6 (mg) | 0,21 | 14,00% | 0,25 | 16,67% |
B11 / Foliumzuur (ug) | 13,9 | 4,63% | 4 | 1,33% |
B12 (ug) | 2,54 | 90,71% | 1,4 | 50,00% |
C (mg) | 5 | 6,67% | 16 | 21,33% |
D (ug) | 1,7 | 17,00% | 1,2 | 12,00% |
E (mg) | 3,7 | 37,00% | 2,9 | 29,00% |
Vitamine K (ug) | 0,00% | 0,00% | ||
Natrium (mg) | 206 | 20,60% | 314 | 31,40% |
Kalium (mg) | 453 | 12,94% | 607 | 17,34% |
Calcium (mg) | 19 | 1,90% | 19 | 1,90% |
Fosfor (mg) | 252 | 31,50% | 144 | 18,00% |
IJzer (mg) | 3 | 37,50% | 1,8 | 22,50% |
Jodium (ug) | 11,3 | 7,53% | 11,5 | 7,67% |
Magnesium (mg) | 32 | 10,67% | 23 | 7,67% |
Koper (mg) | 0,11 | 12,22% | 0,14 | 15,56% |
Selenium (ug) | 12 | 21,82% | 14 | 25,45% |
Zink (mg) | 5,97 | 39,80% | 3 | 20,00% |
Bron: Nevo, USDA, Pubmed, CNF
* Aanbevolen dagelijkse hoeveelheid
Over gehaktbal
Een gehaktbal is een gerolde bal van gemalen vlees, meestal afkomstig van rund of varken of een mengsel van beiden. Vrijwel standaard worden aan het gehakt andere ingrediënten toegevoegd zoals broodkruimels (of paneermeel of beschuit), fijngehakte ui, eieren, boter en kruiden.
Gehaktballen worden gebakken, gebraden, gestoomd of gesmoord. Er zijn talloze recepten voor gehaktballen, die per regio en per land verschillen. Die verschillen kunnen zowel in de kruiden als in de gebruikte vleessoorten zitten.
Ook hoe een gehaktbal wordt gegeten, verschilt van land tot land. In Nederland worden gehaktballen vaak geserveerd met jus of mosterd als onderdeel van een maaltijd met aardappelen en groenten. Ze bestaan meestal uit een mix van runder- en varkensgehakt waaraan eieren, uien, broodkruimels en zout zijn toegevoegd. Als vulling in tomaten- en groentesoepen zitten vaak mini gehaktballetjes.
In het Vlaamse deel van België noemen ze gehaktballen ‘ballekes’ of ‘bouletten’. Bij IKEA staat ‘Huvudroll’ op het menu: Zweedse gehaktballetjes, geflankeerd door aardappelpuree, roomsaus en vossenbessenjam. Geïntroduceerd in 1985 en nog altijd onverminderd populair. Inmiddels zijn er ook varianten op basis van kip en groenten bijgekomen. In Griekenland wordt een gehaktbal een ‘kefte’ genoemd. Ze worden doorgaans gekruid met oregano en peterselie.