web
statistics
Hoofdpagina » Voedingswaarde » De voedingswaarde van gemberwortel

De voedingswaarde van gemberwortel

Voedingswaardetabel van gemberwortel per 100 gram:

Per 100 g Gember ADH*
kcal 81 4,05%
Kj 342 4,07%
Water (g) 78,9 3,95%
Eiwit (g) 1,9 3,39%
Koolhydraten (g) 15,7 6,04%
Suiker (g) 1,7
Vet (g) 0,8 1,14%
Verzadigd (g)
E.O.V. (g)
M.O.V. (g)
Omega 6 (g)
Omega 3 (g)
Cholesterol (mg) 0
Vezels (g) 2 5,71%
A (mg) 0 0,00%
B1 (mg) 0,03 2,73%
B2 (mg) 0,03 2,00%
B3 (mg) 0,8 5,00%
B5 (mg) 0,00%
B6 (mg) 0,16 10,67%
B11 / Foliumzuur  (ug) 11 3,67%
B12 (ug) 0 0,00%
C (mg) 5 6,67%
D (ug) 0,00%
E (mg) 0,3 3,00%
Vitamine K (ug) 0,1 0,08%
Natrium (mg) 13 1,30%
Kalium (mg) 415 11,86%
Calcium (mg) 16 1,60%
Fosfor (mg) 34 4,25%
IJzer (mg) 0,6 7,50%
Jodium (ug) 0,00%
Magnesium (mg) 43 14,33%
Koper (mg) 0,23 25,56%
Selenium (ug) 1 1,82%
Zink (mg) 0,34 2,27%

Bron: Nevo, USDA, Pubmed, CNF
* Aanbevolen dagelijkse hoeveelheid

Over gember
Gember is een populaire specerij die in vele huishoudens zijn entree heeft gemaakt. Het is een vezelige, sappige en pittige knol die fris, scherp en enigszins zoetig smaakt.

Herkomst
De herkomst van gember kan niet met zekerheid worden vastgesteld, omdat het nergens ter wereld in het wild groeit. Wel is bekend dat het al zo’n 5000 jaar geleden werd gebruikt. Gember wordt verbouwd in tropische klimaten. Vooral de Aziaten staan bekend om het gebruik van gember. De gemberplant behoort tot dezelfde familie als die van kurkuma (geelwortel), laos (galangal) en kardemom. Sinds de middeleeuwen wordt in Europa geschreven over gember. Aanvankelijk voor medicinaal gebruik, later ook voor in de keuken.

Verkrijgbaar
Gember is in iedere supermarkt en toko te koop.

Toepassing
Gember kent vele toepassingen, zowel op medicinaal als op culinair gebied. Gember wordt vaak ingezet tegen misselijkheid, winderigheid, ontstekingen, spierpijn, artrose, maagklachten, instabiele bloedsuikerspiegel en menstruatieklachten (kramp). Het kan vers worden geconsumeerd, gedroogd, als (etherische) olie of sap. Het is in vele culturen van oudsher een smaakmaker. De diverse positieve medicinale eigenschappen zijn voornamelijk te danken aan de stof gingerol.

In de keuken wordt gember volop gebruikt om thee van te trekken, of beter gezegd een infusie. Verder wordt er frisdrank van gemaakt, zoals gemberbier, ginger ale en golden milk. Maar gember wordt ook gebruikt in warme dranken. Gember is een belangrijk ingrediënt van currypasta’s en andere gerechten uit (sub)tropische gebieden. Het wordt ingelegd (in azijn) en gekonfijt (met suiker). Het wordt ook verwerkt in chutney’s, soepen, koekjes en cakes. Gember behoort samen met wasabi en sojasaus tot de onmisbare en kenmerkende smaakmakers bij sushi. Tot slot is het een fantastische toevoeging aan sappen en smoothies.

Wist je dat?

  • In Belize vroeger gember werd gecombineerd met kaneel en melk als middel tegen snurken?
  • Het Romeinse leger gember meenam tijdens veroveringstochten door Europa?
  • De Engelse queen Elizabeth I in de zestiende eeuw is benoemd tot uitvindster van de gingerbread man?

Wetenschappelijke informatie over gember
Gember bevat gingerol, dat krachtige medicinale eigenschappen heeft (1, 2). Het werkt bij vele vormen van misselijkheid, vooral bij ochtendmisselijkheid (3). Aangezien dit veel voorkomt bij zwangere vrouwen, is gember onder deze groep populair. Hoewel gember bij zwangerschap veilig wordt geacht (4), raden artsen het af wanneer er een gevoeligheid is voor miskramen om elk risico uit te sluiten (5). Overdrijf de inname in geval van zwangerschap veiligheidshalve niet. Gember kan daarnaast helpen chemotherapie-gerelateerde misselijkheid te verminderen (6, 7, 8, 9). Ook kan het menstruatiepijn aanzienlijk laten afnemen (10, 11, 12, 13). Gember kan volgens enkele studies een rol spelen bij gewichtsverlies (13, 14). Gember kan daarnaast volgens enkele onderzoeken helpen bij artrose (15, 16). Ook kan gember de bloedsuiker drastisch verlagen en de risicofactoren voor hartziekten verminderen (17). Verder kan deze wortel helpen bij de behandeling van chronische spijsverteringsklachten, ook wel indigestie genoemd (18, 19). Daarnaast kan gember helpen bij de bestrijding van infecties (20, 21, 22, 23). Interessant is ook dat deze medicinale wortel kan helpen het cholesterolgehalte te verlagen (24, 25, 26). De wortel bevat volgens studies een stof die kan helpen bij het voorkomen van bepaalde soorten kanker (27, 28 29, 30, 31, 32). Als laatste blijkt gember de hersenfunctie te kunnen verbeteren en te beschermen tegen de ziekte van Alzheimer (33, 34, 35, 36, 37).

Zie voor meer informatie over voedingsmiddelen ook het boek: