web
statistics
Hoofdpagina » Voedingswaarde » De voedingswaarde van granaatappel

De voedingswaarde van granaatappel

Voedingswaardetabel van granaatappel per 100 gram:

Per 100 g / ml Granaatappel ADH*
kcal 85 4,25%
Kj 360 4,29%
Water (g) 77,3 3,87%
Eiwit (g) 1 1,79%
Koolhydraten (g) 17,5 6,73%
Suiker (g) 12
Vet (g) 0,7 1,00%
Verzadigd (g) 0,2
E.O.V. (g) 0,1
M.O.V. (g) 0,2
Omega 6 (g)
Omega 3 (g)
Cholesterol (mg)
Vezels (g) 2,5 7,14%
A (mg) 0,01 1,11%
B1 (mg) 0,05 4,55%
B2 (mg) 0,02 1,33%
B3 (mg) 0,3 1,88%
B5 (mg)
B6 (mg) 0,3 20,00%
B11 / Foliumzuur  (ug) 38 12,67%
B12 (ug)
C (mg) 6,5 8,67%
D (ug)
E (mg)
Vitamine K (ug) 16,4 13,67%
Natrium (mg) 3 0,30%
Kalium (mg) 200 5,71%
Calcium (mg) 10 1,00%
Fosfor (mg) 10 1,25%
IJzer (mg) 0,03 0,38%
Jodium (ug)
Magnesium (mg) 10 3,33%
Koper (mg) 0,2 22,22%
Selenium (ug) 0,17 0,31%
Zink (mg) 0,4 2,67%

Bron: Nevo, USDA, Pubmed, CNF
* Aanbevolen dagelijkse hoeveelheid

Over granaatappels
De granaatappel is een vrucht ter grootte van een sinaasappel. Botanisch gezien lijkt deze vrucht op een bes. De granaatappel staat bekend om zijn hoge gehalte aan antioxidanten.

Herkomst en groeiwijze
Oorspronkelijk komt de granaatappel uit Perzië. De vruchten groeien aan een boom die wel acht meter hoog kan worden. De granaatappel komt voor in vele schakeringen oranjerood en is te herkennen aan het kenmerkende kroontje. In de vrucht scheiden witte vliesjes de geleiachtige vruchtjes. In deze vruchtjes zit een pitje. Het deel dat we eten zijn de vruchtjes met de pitjes. In verschillende culturen staat de granaatappel symbool voor overvloed, vruchtbaarheid en het eeuwige leven.

Verkrijgbaar
Granaatappels groeien niet in Nederland, maar komen uit Zuid-Amerika, Afrika, Spanje, Iran en Israël. Het plukseizoen valt in de zomermaanden. Behalve de hele vrucht zijn in voorverpakte bakjes ook alleen de pitten te koop. Verder worden  granaatappels verwerkt in allerlei producten zoals sap, yoghurt, gebak en snoep. Ook wordt de vrucht gebruikt in de originele ‘grenadine’, het begin van de limonadesiroop.

Als je een granaatappel koopt, let dan vooral op de schil. Die moet er strak en glanzend uitzien. De vrucht moet enigszins zwaar aanvoelen. Dit betekent dat er vrijwel zeker veel vruchtjes inzitten. Bruine vlekken op de schil hebben geen invloed op de kwaliteit.

Bewaren
Bewaar granaatappels bij voorkeur in de koelkast. Daar zijn ze 5 tot 7 dagen houdbaar De pitjes kunnen ook worden ingevroren. Ze blijven dan ongeveer 3 maanden goed. Granaatappels rijpen na op kamertemperatuur. Een donkerrode granaatappel is meestal rijp.

Toepassing
De smaak van granaatappel zou je als fris en zoetzuur kunnen omschrijven. Lekker om zo uit te hand te eten, maar de vruchtjes zijn ook smakelijk in allerlei gerechten en zijn bovendien mooi als garnering. Granaatappel laat zich goed combineren met andere (koude) gerechten, zowel hartig als zoet. Bijvoorbeeld door (ontbijt)pap, couscous, een salade met amandelen of bij een dessert. Ook het sap van de granaatappel is erg lekker. met een gewone citruspers kan je granaatappels uitpersen. Op internet staan handige filmpjes die laten zien hoe je een granaatappel schoonmaakt.

Wist je dat:

  • Bepaalde streken op de wereld naar de granaatappel zijn vernoemd? Denk aan het Caraïbische eiland Grenada.
  • De granaatappel ook wel ‘schijnbes’ wordt genoemd, omdat de eetbare vruchtjes  binnenin de vrucht zitten, omgeven door een omhulsel?
  • De handgranaat naar de granaatappel is vernoemd? Dit vanwege de vorm maar ook vanwege de explosie van zaden wanneer je deze op de grond zou gooien.

Wetenschappelijke weetjes over de voedingswaarde van granaatappel
Granaatappels bevatten de antioxidant punicalagine. Mede hierdoor ligt de antioxidantkracht van deze vrucht drie keer hoger dan bij groene thee en rode wijn (1). Volgens wetenschappers is het sap werkzaam tegen vele vormen van kanker (2). Daarnaast kunnen granaatappels ontstekingen verminderen door de antioxidatieve eigenschappen. Granaatappelsap is zeer gunstig voor het cardiovasculaire stelsel en verbetert het cholesterolprofiel (3). De lijst met gunstige eigenschappen is volgens wetenschappers erg lang. Zo zou granaatappelsap Alzheimer tegengaan (4), antimicrobieel werken bij blaasontsteking (5) en het zou de zaadkwaliteit van mannen aanzienlijk verbeteren (6). De antioxidanten in granaatappels zouden tot slot  in staat zijn DNA-schade aan de huid door uv-licht van de zon te voorkomen of te herstellen (7).

Zie voor meer informatie over voedingsmiddelen ook het boek:

(1) Gil MI, Tomás-Barberán FA, Hess-Pierce B, Holcroft DM, Kader AA. Antioxidant activity of pomegranate juice and its relationship with phenolic composition and processing. Journal of agricultural and food chemistry. 2000; 48(10):4581-9.

(2) Asgary S, Javanmard S, Zarfeshany A. Potent health effects of pomegranate. Adv Biomed Res. 2014; 3(1):100-.

(3) Aviram M, Rosenblat M. Pomegranate for Your Cardiovascular Health. RMMJ. 2013; 4(2):e0013-.

(4) Hartman RE, Shah A, Fagan AM. Pomegranate juice decreases amyloid load and improves behavior in a mouse model of Alzheimer’s disease. Neurobiology of disease. 2006; 24(3):506-15.

(5) Sharma M, Li L, Celver J, Killian C, Kovoor A, Seeram NP. Effects of fruit ellagitannin extracts, ellagic acid, and their colonic metabolite, urolithin A, on Wnt signaling. Journal of agricultural and food chemistry. 2010; 58(7):3965-9.

(6) Türk G, Sönmez M, Aydin M. Effects of pomegranate juice consumption on sperm quality, spermatogenic cell density, antioxidant activity and testosterone level in male rats. Clinical nutrition (Edinburgh, Scotland). 2008; 27(2):289-96.

(7) Afaq F, Zaid MA, Khan N, Dreher M, Mukhtar H. Protective effect of pomegranate-derived products on UVB-mediated damage in human reconstituted skin. Experimental dermatology. 2009; 18(6):553-61.