De voedingswaarde van grapefruit

Voedingswaardetabel van grapefruit per 100 gram:

Per 100 g / mlGrapefruitADH*
kcal452,25%
Kj1912,27%
Water (g)87,24,36%
Eiwit (g)0,61,07%
Koolhydraten (g)9,53,65%
Suiker (g)7,5
Vet (g)0,20,29%
Verzadigd (g)
E.O.V. (g)
M.O.V. (g)
Omega 6 (g)
Omega 3 (g)
Cholesterol (mg)
Vezels (g)1,54,29%
A (mg)0,0141,56%
B1 (mg)0,054,55%
B2 (mg)0,021,33%
B3 (mg)0,251,56%
B5 (mg)0,285,60%
B6 (mg)0,032,00%
B11 / Foliumzuur  (ug)155,00%
B12 (ug)
C (mg)4560,00%
D (ug)
E (mg)0,55,00%
Vitamine K (ug)
Natrium (mg)10,10%
Kalium (mg)1805,14%
Calcium (mg)202,00%
Fosfor (mg)172,13%
IJzer (mg)0,030,38%
Jodium (ug)0,10,07%
Magnesium (mg)103,33%
Koper (mg)0,044,44%
Selenium (ug)0,30,55%
Zink (mg)0,171,13%

Bron: Nevo, USDA, Pubmed, CNF
* Aanbevolen dagelijkse hoeveelheid

Over grapefruit
De grapefruit is een van de grootste citrusvruchten. Het vruchtvlees varieert van wit tot roze. De schil is licht oranje van kleur en gladder dan van een sinaasappel. Niet iedereen houdt van deze vrucht, vanwege de wat bittere smaak.

Herkomst en groeiwijze
Waarschijnlijk is het ontstaan van de grapefruit te danken aan de natuurlijke kruising van een sinaasappel met een pompelmoes: een vrucht die op de grapefruit lijkt maar groter is en met een dikkere schil. Een kruising tussen een pompelmoes en een grapefruit heet overigens een pomelo. De plant is bekend geworden door Columbus en is begonnen om dienst te doen ter decoratie. Pas later stonden de vruchten als voedingsmiddel in de belangstelling. Grapefruits groeien in gebieden waar het niet vriest. De plant vraagt veel water en groeit tot zo’n 5 a 6 meter. Er zijn gevallen bekend van wel 15 meter hoog!

Verkrijgbaar
De grapefruits die in Nederland in de winkels liggen komen uit veel verschillende landen. De meest voorkomende zijn Mexico, de Verenigde Staten, Zuid-Afrika, China en Israël. In de supermarkten vinden we zowel de hele vrucht als het sap.
Let er bij de aankoop op dat de vruchten een gladde schil hebben die niet droog aanvoelt. Een ruwe, gerimpelde schil betekent dat het vruchtvlees aan het uitdrogen is. Zware grapefruits zijn doorgaans sappig.

Bewaren
Bewaar grapefruits, net als ander citrusfruit, buiten de koelkast. Wanneer ze op een koele plaats liggen (tussen de 12 en 15 graden) blijven de vruchten 1 tot 2 weken goed. Grapefruits rijpen niet meer na.

Toepassing
Een grapefruit smaakt friszuur en heeft een duidelijk bittertje. Niet iedereen vindt het vliesje om de grapefruit lekker, omdat deze de vrucht nog bitterder maakt en een stuk steviger is dan van een sinaasappel. Wanneer je de vrucht doormidden snijdt en uitlepelt, ondervindt je hier geen hinder van. Partjes grapefruit zijn lekker als onderdeel van een salade of voorgerecht. Gecombineerd met zoete smaken zorgt de grapefruit voor een frisse tegenhanger.

Weetjes/Wist je dat:

  • Hoe roder het vruchtvlees, hoe zoeter de smaak van de grapefruit is? Geel vruchtvlees smaakt over het algemeen wrang en bitter
  • In België de grapefruit ‘roze pompelmoes’ wordt genoemd?
  • Grapefruits veelvuldig worden toegepast in afslankprogramma’s omdat het de vetverbranding extra zou stimuleren? Ook crèmes en scrubs worden geregeld van grapefruit gemaakt, tegen cellulitis.
  • Een grote, groene en zoetere variant van de grapefruit een ‘sweetie’ wordt genoemd?
  • Het gebruik van zout bij grapefruits de vrucht een zoetere smaak geeft?
  • De grapefruit de werking van bepaalde medicijnen beïnvloedt?

Wetenschappelijke weetjes over de voedingswaarde van grapefruit
Onderzoekers hebben ontdekt dat grapefruit de lever kan ondersteunen bij de fases 1 en 2 van ontgifting (1). Daarom kun je bij sommige medicijnen zoals cardiovasculaire middelen, antihistaminica en statines beter geen grapefruit eten, want dan kan de werking van medicijnen onvoorspelbaar worden (2). Daarnaast kan grapefruit de opname van bepaalde medicijnen in de darmen vergroten. Ook kan grapefruitsap het leverenzym CYP3A4 remmen, waardoor verschillende medicijnen minder snel worden afgebroken. De verantwoordelijke stoffen die hiervoor zorgen zijn de furocoumarinen. Een glas grapefruitsap kan al gedurende 24 – 48 uur zorgen voor interacties met bepaalde medicijnen (3). Doorgaans wordt op de verpakkingen van medicatie gewaarschuwd wanneer het niet samen kan met grapefruit.

Op internet circuleert het verhaal dat grapefruit je versneld zou laten afvallen. Hoewel de wetenschap een milde afslankende werking heeft vastgesteld (4, 5), is er om succesvol blijvend af te vallen meer nodig dan het eten van grapefruit.

Zie voor meer informatie over voedingsmiddelen ook het boek:

(1) Hahn-Obercyger M, Stark AH, Madar Z. Grapefruit and oroblanco enhance hepatic detoxification enzymes in rats: possible role in protection against chemical carcinogenesis. Journal of agricultural and food chemistry. 2005; 53(5):1828-32.

(2) Bailey DG, Dresser GK. Interactions between grapefruit juice and cardiovascular drugs. American journal of cardiovascular drugs : drugs, devices, and other interventions. 2004; 4(5):281-97.

(3) Bailey DG, Dresser G, Arnold JMO. Grapefruit–medication interactions: Forbidden fruit or avoidable consequences? CMAJ : Canadian Medical Association Journal. 2013;185(4):309-316.

(4) Murase T, Misawa K, Haramizu S, Minegishi Y, Hase T. Nootkatone, a characteristic constituent of grapefruit, stimulates energy metabolism and prevents diet-induced obesity by activating AMPK. American journal of physiology. Endocrinology and metabolism. 2010; 299(2):E266-75.

(5) de la Garza AL, Etxeberria U, Haslberger A, Aumueller E, Martínez JA, Milagro FI. Helichrysum and Grapefruit Extracts Boost Weight Loss in Overweight Rats Reducing Inflammation. Journal of medicinal food. 2015; 18(8):890-8.