web
statistics
Hoofdpagina » Voedingswaarde » De voedingswaarde van grapefruit

De voedingswaarde van grapefruit

Voedingswaardetabel van grapefruit per 100 gram:

Per 100 g / ml Grapefruit ADH*
kcal 45 2,25%
Kj 191 2,27%
Water (g) 87,2 4,36%
Eiwit (g) 0,6 1,07%
Koolhydraten (g) 9,5 3,65%
Suiker (g) 7,5
Vet (g) 0,2 0,29%
Verzadigd (g)
E.O.V. (g)
M.O.V. (g)
Omega 6 (g)
Omega 3 (g)
Cholesterol (mg)
Vezels (g) 1,5 4,29%
A (mg) 0,014 1,56%
B1 (mg) 0,05 4,55%
B2 (mg) 0,02 1,33%
B3 (mg) 0,25 1,56%
B5 (mg) 0,28 5,60%
B6 (mg) 0,03 2,00%
B11 / Foliumzuur  (ug) 15 5,00%
B12 (ug)
C (mg) 45 60,00%
D (ug)
E (mg) 0,5 5,00%
Vitamine K (ug)
Natrium (mg) 1 0,10%
Kalium (mg) 180 5,14%
Calcium (mg) 20 2,00%
Fosfor (mg) 17 2,13%
IJzer (mg) 0,03 0,38%
Jodium (ug) 0,1 0,07%
Magnesium (mg) 10 3,33%
Koper (mg) 0,04 4,44%
Selenium (ug) 0,3 0,55%
Zink (mg) 0,17 1,13%

Bron: Nevo, USDA, Pubmed, CNF
* Aanbevolen dagelijkse hoeveelheid

Over grapefruit
De grapefruit is een van de grootste citrusvruchten. Het vruchtvlees varieert van wit tot roze. De schil is licht geeloranje van kleur en gladder dan van een sinaasappel. Niet iedereen houdt van deze vrucht, vanwege de wat bittere smaak.

Herkomst en groeiwijze
Waarschijnlijk is het ontstaan van de grapefruit te danken aan een natuurlijke kruising van een sinaasappel met een pompelmoes: een vrucht die op de grapefruit lijkt maar groter is en een dikkere schil heeft. Een kruising tussen een pompelmoes en een grapefruit heet overigens een ‘pomelo’. De plant is bekend geworden door Columbus en werd aanvankelijk gebruikt als decoratie. Pas later werden de vruchten ook gegeten. Grapefruitbomen groeien in (sub)tropische gebieden. De boom heeft veel water nodig en kan tot zo’n 5 à 6 meter hoog worden. Heel zelden zelfs tot zo’n 15 meter hoog!

Verkrijgbaar
De grapefruits in onze winkels komen uit veel verschillende landen. Meestal uit Mexico, de Verenigde Staten, Zuid-Afrika, China en Israël. In de supermarkt vind je zowel de hele vrucht als het sap. Als je een grapefruit koopt, let er dan op vrucht een gladde schil heeft die niet droog aanvoelt. Een ruwe, gerimpelde schil betekent dat het vruchtvlees aan het uitdrogen is. Zware grapefruits zijn doorgaans sappig.

Bewaren
Bewaar grapefruits, net als ander citrusfruit, buiten de koelkast. Wanneer ze op een koele plaats liggen (tussen de 12 en 15 graden) blijven de vruchten 1 tot 2 weken goed. Grapefruits rijpen na de pluk niet meer na.

Toepassing
Een grapefruit smaakt friszuur en heeft een duidelijk bittertje. Vandaar dat niet iedereen van grapefruits houdt. Vooral het stevige vliesje om een partje grapefruit kan vrij bitter zijn. Wanneer je de vrucht doormidden snijdt en uitlepelt, heb je hier geen last van. Partjes grapefruit zijn lekker als onderdeel van een salade of voorgerecht. Gecombineerd met zoete smaken zorgt de grapefruit voor een frisse tegenhanger.

Wist je dat:

  • Hoe roder het vruchtvlees, hoe zoeter de smaak van de grapefruit is? Geel vruchtvlees smaakt over het algemeen wrang en bitter
  • De grapefruit in België ‘roze pompelmoes’ wordt genoemd?
  • Grapefruits vaak worden toegepast in afslankprogramma’s omdat ze de vetverbranding zouden stimuleren? Ook crèmes en scrubs tegen cellulitis worden geregeld van grapefruit gemaakt.
  • Een grote, groene en zoetere variant van de grapefruit een ‘sweetie’ wordt genoemd?
  • Het gebruik van zout bij grapefruits de vrucht een zoetere smaak geeft?
  • De grapefruit de werking van bepaalde medicijnen beïnvloedt?

Wetenschappelijke weetjes over de voedingswaarde van grapefruit
Onderzoekers hebben ontdekt dat grapefruit de lever kan ondersteunen bij de fases 1 en 2 van ontgifting (1). Grapefruits maken de werking van onder meer cardiovasculaire medicijnen, antihistaminica en statines onvoorspelbaar. (2). Daarnaast kan grapefruit de opname van bepaalde medicijnen in de darmen vergroten. Ook kan grapefruitsap het leverenzym CYP3A4 remmen, waardoor verschillende medicijnen minder snel worden afgebroken. De verantwoordelijke stoffen die hiervoor zorgen zijn de furocoumarinen. Een glas grapefruitsap kan al zo’n 24 tot 48 uur zorgen voor interacties met bepaalde medicijnen (3). Doorgaans wordt op de verpakking van medicatie gewaarschuwd voor  grapefruit indien nodig.

Op internet circuleert het verhaal dat grapefruit je versneld zou laten afvallen. Hoewel de wetenschap een milde afslankende werking heeft vastgesteld (4, 5), is er om succesvol blijvend af te vallen meer nodig dan het eten van grapefruits.

Zie voor meer informatie over voedingsmiddelen ook het boek:

(1) Hahn-Obercyger M, Stark AH, Madar Z. Grapefruit and oroblanco enhance hepatic detoxification enzymes in rats: possible role in protection against chemical carcinogenesis. Journal of agricultural and food chemistry. 2005; 53(5):1828-32.

(2) Bailey DG, Dresser GK. Interactions between grapefruit juice and cardiovascular drugs. American journal of cardiovascular drugs : drugs, devices, and other interventions. 2004; 4(5):281-97.

(3) Bailey DG, Dresser G, Arnold JMO. Grapefruit–medication interactions: Forbidden fruit or avoidable consequences? CMAJ : Canadian Medical Association Journal. 2013;185(4):309-316.

(4) Murase T, Misawa K, Haramizu S, Minegishi Y, Hase T. Nootkatone, a characteristic constituent of grapefruit, stimulates energy metabolism and prevents diet-induced obesity by activating AMPK. American journal of physiology. Endocrinology and metabolism. 2010; 299(2):E266-75.

(5) de la Garza AL, Etxeberria U, Haslberger A, Aumueller E, Martínez JA, Milagro FI. Helichrysum and Grapefruit Extracts Boost Weight Loss in Overweight Rats Reducing Inflammation. Journal of medicinal food. 2015; 18(8):890-8.