Hoofdpagina » Voedingswaarde » De voedingswaarde van griesmeel

De voedingswaarde van griesmeel

Voedingswaardetabel van griesmeel per 100 gram:

Per 100 g Onbereid ADH*
kcal 337 17,02%
Kj 1430 17,02%
Water (g) 13 0,65%
Eiwit (g) 11 19,64%
Koolhydraten (g) 70 26,92%
Suiker (g) 3
Vet (g) 1 1,43%
Verzadigd (g) 0,3
E.O.V. (g) 0,2
M.O.V. (g) 0,2
Omega 6 (g) 0,2
Omega 3 (g) 0
Cholesterol (mg) 0
Transvet (g) 0
Vezels (g) 2 5,71%
A (mg) 0 0,00%
B1 (mg) 0,07 6,36%
B2 (mg) 0,03 2,00%
B3 (mg) 0,9 5,63%
B5 (mg) 0,00%
B6 (mg) 0,05 3,33%
B11 / Foliumzuur  (ug) 22 7,33%
B12 (ug) 0 0,00%
C (mg) 0 0,00%
D (ug) 0 0,00%
E (mg) 0,1 1,00%
Vitamine K (ug) 0,8 0,67%
Natrium (mg) 2 0,20%
Kalium (mg) 100 2,86%
Calcium (mg) 15 1,50%
Fosfor (mg) 90 11,25%
IJzer (mg) 1 12,50%
Jodium (ug) 0,3 0,20%
Magnesium (mg) 32 10,67%
Koper (mg) 0,15 16,67%
Selenium (ug) 1 1,82%
Zink (mg) 0,6 4,00%

Bron: Nevo, USDA, Pubmed, CNF
* Aanbevolen dagelijkse hoeveelheid

Over griesmeel
Griesmeel ontstaat bij het builen van harde graansoorten zoals tarwe en mais. Wanneer grof gemalen graankorrels gezeefd worden, kunnen bloem, zemelen en gries van elkaar worden gescheiden. Tijdens het builen worden de grofste delen uit het meel gezeefd. Hierdoor worden de bloem, zemelen en ook het gries gescheiden. Gries zit in het grove gedeelte van gemalen graan dat tijdens het malen ontstaat. Gries is een restproduct dat is overgebleven na het zeven van meel om bloem te verkrijgen. Uit dit restproduct worden de zemelen verwijderd en blijft er gries over. Een graankorrel is opgebouwd uit drie verschillende delen: de zemel, de kiem en het meellichaam. Bloem is alleen afkomstig van het meellichaam. Het meellichaam wordt gemalen tot bloem, maar tijdens dit proces ontstaan ook grovere stukjes meel die verkocht worden als griesmeel. Deze worden vanwege de structuur meestal verwerkt in een pap of pudding, maar griesmeel is ook prima geschikt om brood of koekjes mee te bakken. Van tarwegries kan ook couscous, bulgur, pasta en noedels gemaakt worden. Polenta is een Italiaanse pap of puree gemaakt van maïsgriesmeel. De smaak van griesmeel is vrij neutraal, daarom wordt het vaak geserveerd met smaakmakers pittige of zoete sauzen.

Wat is builen?
Het woord “buil” stamt af van het oude woord “buidel”, waar “zak” mee wordt bedoeld. Als de molenaar vroeger bloem ging maken, dan builde hij het meel. Hij deed het gemalen meel dan in een zak van grof geweven juten en schudde dit een flinke tijd. Hierdoor kwam alleen het fijne bloem tevoorschijn en bleef het griesmeel en de zemelen achter in de zak. Vandaag de dag wordt het meel niet meer gebuild met een zak, maar met een speciale builmachine.

Zie voor meer informatie over voedingsmiddelen ook het boek:

Download nu tijdelijk gratis ons E-book Afvallen

Download nu tijdelijk gratis ons E-book Afvallen

Word lid van onze nieuwsbrief en ontvang gratis meer dan 100 wetenschappelijke tips om af te vallen!

Gelukt! Ga naar je inbox om het E-book te bekijken.