web
statistics

De voedingswaarde van guacamole

Voedingswaardetabel van guacamole per 100 gram:

Per 100 gram guacamole ADH*
kcal 162 8,10%
Kj 668 7,95%
Water (g) 76,4 3,82%
Eiwit (g) 1,7 3,04%
Koolhydraten (g) 2,5 0,96%
Suiker (g) 2,2
Vet (g) 15,3 21,86%
Verzadigd (g) 2,4
E.O.V. (g) 10,3
M.O.V. (g) 1,2
Omega 6 (g) 1,1
Omega 3 (g) 0,1
Cholesterol (mg) 4,2
Vezels (g) 3,5 10,00%
A (mg) 0,0026 0,29%
B1 (mg) 0,08 7,27%
B2 (mg) 0,14 9,33%
B3 (mg) 1,4 8,75%
B5 (mg) 0,00%
B6 (mg) 0,29 19,33%
B11 / Foliumzuur  (ug) 12,3 4,10%
B12 (ug) 0 0,00%
C (mg) 9 12,00%
D (ug) 0,1 1,00%
E (mg) 2,4 24,00%
Vitamine K (ug) 16,5 13,75%
Natrium (mg) 238 23,80%
Kalium (mg) 329 9,40%
Calcium (mg) 15 1,50%
Fosfor (mg) 37 4,63%
IJzer (mg) 0,4 5,00%
Jodium (ug) 1,3 0,87%
Magnesium (mg) 20 6,67%
Koper (mg) 0,15 16,67%
Selenium (ug) 1 1,82%
Zink (mg) 0,34 2,27%

Bron: Nevo, USDA, Pubmed, CNF
* Aanbevolen dagelijkse hoeveelheid

Over guacamole
Guacamole is een saus op basis van avocado’s. Het wordt vaak gegeten met nacho’s. Verder bevat het ui, tomaat, limoen, koriander en zout. Het is een heel gezonde en voedzame saus doordat het vol zit met goede vetten, vezels, vitamines en mineralen. In Nederland werd in 2018 zo’n 40 miljoen kilo avocado’s gegeten. Ondanks al deze voordelen kleven er flink wat nadelen aan het eten van avocado’s. Door de toenemende populariteit in Europa worden er in Zuid-Amerika en Afrika (illegaal) bossen gekapt om meer avocadobomen te kunnen planten. Deze worden bewerkt met pesticiden en hebben ontzettend veel water nodig. Het hangt van het klimaat af hoeveel water precies. Nog schrijnender is dat Mexicaanse drugskartels zich zijn gaan bemoeien met de avocadoboeren. Door de ongekende populariteit ervan willen zij graag meeprofiteren van de opbrengst, met afpersingen, moorden en aangestoken branden als gevolg. Om deze redenen kiezen sommige restaurants en chefs ervoor geen avocado’s op het menu te zetten.

Herkomst
Guacamole is afkomstig uit Mexico, waarop avocado’s volop groeien. Het woord is afgeleid van het Azteekse ​āhuacamolli, wat avocadosaus betekent. Al 10,000 jaar geleden werden avocado’s in Mexico verbouwd.

Verkrijgbaar
Guacamole is in sommige supermarkten vers en kant en klaar te koop. Maar je kunt natuurlijk ook in een handomdraai zelf guacamole maken met bovenstaande ingrediënten. Uiteraard kun je ook uit eten gaan bij de Mexicaan en hier een portie bestellen.

Toepassing
Avocado staat het meest bekend om de combinatie met nacho’s. Je kunt het ook in een taco eten, bij een salade, op een broodje of toastje. Je kunt ook afwijken van de klassieke guacamole en er een eigen draai aan te geven. Bijvoorbeeld door er geroosterde pijnboompitten of zongedroogde tomaat aan toe te voegen. Je kunt ook een dressing maken van guacamole, door het te verdunnen met water en olie en het helemaal fijn te malen.

Weetjes/Wist je dat?

  • In 2018 de grootste portie guacamole in het Guinness book of records kwam? Deze werd bereid door meer dan 350 mensen en woog 3788 kilo.
  • Er in Mexico en Californië avocadofestivals worden georganiseerd?
  • In Amsterdam een avocadorestaurant is genaamd The Avocado Show?
  • Een mengsel van avocado, tomaat, olie en citrussap in Mexico ‘mantequilla de pobre’ wordt genoemd, ofwel boter voor de armen?
  • In Amerika er de Nationale Guacemoledag is op 16 september?

Zie voor meer informatie over voedingsmiddelen ook het boek: