web
statistics
Hoofdpagina » Voedingswaarde » De voedingswaarde van guacamole

De voedingswaarde van guacamole

Voedingswaardetabel van guacamole per 100 gram:

Per 100 gram guacamole ADH*
kcal 162 8,10%
Kj 668 7,95%
Water (g) 76,4 3,82%
Eiwit (g) 1,7 3,04%
Koolhydraten (g) 2,5 0,96%
Suiker (g) 2,2
Vet (g) 15,3 21,86%
Verzadigd (g) 2,4
E.O.V. (g) 10,3
M.O.V. (g) 1,2
Omega 6 (g) 1,1
Omega 3 (g) 0,1
Cholesterol (mg) 4,2
Vezels (g) 3,5 10,00%
A (mg) 0,0026 0,29%
B1 (mg) 0,08 7,27%
B2 (mg) 0,14 9,33%
B3 (mg) 1,4 8,75%
B5 (mg) 0,00%
B6 (mg) 0,29 19,33%
B11 / Foliumzuur  (ug) 12,3 4,10%
B12 (ug) 0 0,00%
C (mg) 9 12,00%
D (ug) 0,1 1,00%
E (mg) 2,4 24,00%
Vitamine K (ug) 16,5 13,75%
Natrium (mg) 238 23,80%
Kalium (mg) 329 9,40%
Calcium (mg) 15 1,50%
Fosfor (mg) 37 4,63%
IJzer (mg) 0,4 5,00%
Jodium (ug) 1,3 0,87%
Magnesium (mg) 20 6,67%
Koper (mg) 0,15 16,67%
Selenium (ug) 1 1,82%
Zink (mg) 0,34 2,27%

Bron: Nevo, USDA, Pubmed, CNF
* Aanbevolen dagelijkse hoeveelheid

Over guacamole
Guacamole is een saus op basis van avocado’s en wordt vaak gegeten met nacho’s (tortillachips). Verder bevat guacamole ui, tomaat, limoen, koriander en zout. Het is een gezonde en voedzame saus omdat hij vol zit met goede vetten, vezels, vitamines en mineralen. In 2018 aten Nederlanders zo’n 40 miljoen kilo avocado. Ondanks alle voordelen kleven er ook flink wat nadelen aan avocado’s. Door de toenemende populariteit in Europa wordt er in Zuid-Amerika en Afrika (illegaal) bos gekapt om meer avocadobomen te kunnen planten. Voor deze plantages is ontzettend veel water nodig en bovendien wordt er veel gewerkt met pesticiden. Nog schrijnender is dat Mexicaanse drugskartels zich zijn gaan bemoeien met de avocadoboeren. Deze kartels profiteren graag mee van de lucratieve avocadoteelt. Met afpersing, moord en aangestoken branden als gevolg. Daarom zetten sommige restaurants en chefs geen avocado’s meer op het menu.

Herkomst
Guacamole is afkomstig uit Mexico, waar avocado’s volop groeien. Het woord is afgeleid van het Azteekse ​āhuacamolli, wat ‘avocadosaus’ betekent. Avocado’s werden in Mexico al 10,000 jaar verbouwd.

Verkrijgbaar
Guacamole is in sommige supermarkten vers en kant-en-klaar te koop. Maar met bovenstaande ingrediënten maak je in een handomdraai ook zelf guacamole maken. Uiteraard kun je ook bij de Mexicaan gaan eten en hier guacamole bestellen.

Toepassing
Guacamole is bekend van de combinatie met nacho’s, maar het is ook heerlijk in een taco, bij een salade, op een broodje of toastje. Je kunt aan guacamole een eigen draai geven door er bijvoorbeeld geroosterde pijnboompitten of zongedroogde tomaat aan toe te voegen. Je kunt er een dressing van maken door het te verdunnen met water en/of olie en het fijn te blenderen.

Wist je dat?

  • In 2018 de grootste portie guacamole in het Guinness book of records kwam? Deze werd bereid door meer dan 350 mensen en woog 3788 kilo.
  • Er in Mexico en Californië avocadofestivals worden georganiseerd?
  • In Amsterdam een avocadorestaurant is genaamd The Avocado Show?
  • Een mengsel van avocado, tomaat, olie en citrussap in Mexico ‘mantequilla de pobre’ wordt genoemd, ofwel boter voor de armen?
  • In Amerika er de Nationale Guacemoledag is op 16 september?

Zie voor meer informatie over voedingsmiddelen ook het boek: