web
statistics
Hoofdpagina » Voedingswaarde » De voedingswaarde van hagelslag (melk en puur)

De voedingswaarde van hagelslag (melk en puur)

Voedingswaardetabel een hagelslag (melk en puur) per 100 gram:

Per 100 g Melk ADH* Puur ADH*
kcal 455 22,75% 446 22,30%
Kj 1913 22,77% 1873 22,30%
Water (g) 2,3 0,12% 2,2 0,11%
Eiwit (g) 6,3 11,25% 5,8 10,36%
Koolhydraten (g) 70,3 27,04% 67,4 25,92%
Suiker (g) 64,7 60,5
Vet (g) 15,6 22,29% 15,3 21,86%
Verzadigd (g) 9,4 9
E.O.V. (g) 4,8 5
M.O.V. (g) 0,7 0,6
Omega 6 (g) 0,6 0,6
Omega 3 (g) 0,1 0
Cholesterol (mg) 11 1,2
Transvet (g) 0 0
Vezels (g) 3,7 10,57% 6,6 18,86%
A (mg) 0,049 5,44% 0,004 0,44%
B1 (mg) 0,07 6,36% 0,02 1,82%
B2 (mg) 0,24 16,00% 0,05 3,33%
B3 (mg) 0,5 3,13% 0,7 4,38%
B5 (mg) 0,00% 0,00%
B6 (mg) 0,031 2,07% 0,018 1,20%
B11 / Foliumzuur  (ug) 9,9 3,30% 10,2 3,40%
B12 (ug) 0,52 18,57% 0,21 7,50%
C (mg) 0 0,00% 0 0,00%
D (ug) 0 0,00% 0 0,00%
E (mg) 0,8 8,00% 0,8 8,00%
Vitamine K (ug) 0,00% 0,00%
Natrium (mg) 51 5,10% 27 2,70%
Kalium (mg) 359 10,26% 845 24,14%
Calcium (mg) 116 11,60% 36 3,60%
Fosfor (mg) 162 20,25% 184 23,00%
IJzer (mg) 4,5 56,25% 8,1 101,25%
Jodium (ug) 17 11,33% 2,5 1,67%
Magnesium (mg) 66 22,00% 119 39,67%
Koper (mg) 0,56 62,22% 0,98 108,89%
Selenium (ug) 5 9,09% 4 7,27%
Zink (mg) 1,1 7,33% 1,27 8,47%

Bron: Nevo, USDA, Pubmed, CNF
* Aanbevolen dagelijkse hoeveelheid

Over hagelslag
Hagelslag is een traditioneel Nederlands soort broodbeleg. In vrijwel elke supermarkt behoort hagelslag tot het standaard assortiment. De verwijzing naar hagel in de naam komt doordat hagelslag uit kleine staafjes bestaat die aan hagel doen denken. Alleen hagelslag met een cacaopercentage van meer dan 32% mag de naam chocoladehagelslag dragen. Is het lager dan 32%, dan wordt het cacaofantasie of cacaofantasie hagelslag genoemd. Hoewel hagelslag vooral in Nederland populair is, kun je het ook in het buitenland aantreffen. In Engeland en Amerika zul je hagelslag niet onder de naam hailstorm aantreffen (letterlijke vertaling), maar chocolate sprinkles. Hoewel in Nederland hagelslag vooral dient als broodbeleg, wordt het in andere landen met name gebruikt om taarten mee te versieren. Een snee brood wordt gemiddeld met een portie van zo’n 15 gram hagel belegd, dat goed is voor 69 kcal. Dit is exact vergelijkbaar met de variant op hagelslag, chocoladevlokken.

Geschiedenis
Over het ontstaan van hagelslag doen zich verschillen de verhalen de ronde. Waarschijnlijk heeft Erven H. de Jong van de chocoladefabriek uit Wormerveer in 1913 voor het eerst een voorloper van hagelslag op de markt gebracht. Directeur B.E. Dieperink van de dropfabriek Venco bedacht rond 1919 witte broze korrels met een anijssmaak, toen het op een herfstdag hard hagelde. Deze wilde hij in de markt zetten als broodbeleg. Hij had er nog geen cacao aan toegevoegd. Het was Venz die in 1936 hagelslag doorontwikkelde en er chocoladehagelslag van maakte. Vandaag de dag zijn er nog steeds soorten hagelslag die geen cacao bevatten, zoals anijshagel (anijssmaak) en vruchtenhagel (vruchtensmaak).

Is hagelslag gezond?
Zowel melk als pure hagelslag bestaan voornamelijk uit suiker, dat het niet gezond maakt. Hun nutriëntenprofiel is dan ook vergelijkbaar. Het is gezonder om te kiezen voor extra pure hagelslag. Deze bevat aanzienlijk minder suiker.

Weetjes/Wist je dat?

  • In België hagelslag in de volksmond muizenstrontjes wordt genoemd?
  • Er gemiddeld er zo’n 20 soorten hagelslag in de winkel liggen?
  • De Ruijter in 1957 pas chocoladehagelslag op de markt bracht onder de naam chocoladehagel?

Zie voor meer informatie over voedingsmiddelen ook het boek: