Voedingswaardetabel een hagelslag (melk en puur) per 100 gram:
Per 100 g | Melk | ADH* | Puur | ADH* |
kcal | 455 | 22,75% | 446 | 22,30% |
Kj | 1913 | 22,77% | 1873 | 22,30% |
Water (g) | 2,3 | 0,12% | 2,2 | 0,11% |
Eiwit (g) | 6,3 | 11,25% | 5,8 | 10,36% |
Koolhydraten (g) | 70,3 | 27,04% | 67,4 | 25,92% |
Suiker (g) | 64,7 | 60,5 | ||
Vet (g) | 15,6 | 22,29% | 15,3 | 21,86% |
Verzadigd (g) | 9,4 | 9 | ||
E.O.V. (g) | 4,8 | 5 | ||
M.O.V. (g) | 0,7 | 0,6 | ||
Omega 6 (g) | 0,6 | 0,6 | ||
Omega 3 (g) | 0,1 | 0 | ||
Cholesterol (mg) | 11 | 1,2 | ||
Transvet (g) | 0 | 0 | ||
Vezels (g) | 3,7 | 10,57% | 6,6 | 18,86% |
A (mg) | 0,049 | 5,44% | 0,004 | 0,44% |
B1 (mg) | 0,07 | 6,36% | 0,02 | 1,82% |
B2 (mg) | 0,24 | 16,00% | 0,05 | 3,33% |
B3 (mg) | 0,5 | 3,13% | 0,7 | 4,38% |
B5 (mg) | 0,00% | 0,00% | ||
B6 (mg) | 0,031 | 2,07% | 0,018 | 1,20% |
B11 / Foliumzuur (ug) | 9,9 | 3,30% | 10,2 | 3,40% |
B12 (ug) | 0,52 | 18,57% | 0,21 | 7,50% |
C (mg) | 0 | 0,00% | 0 | 0,00% |
D (ug) | 0 | 0,00% | 0 | 0,00% |
E (mg) | 0,8 | 8,00% | 0,8 | 8,00% |
Vitamine K (ug) | 0,00% | 0,00% | ||
Natrium (mg) | 51 | 5,10% | 27 | 2,70% |
Kalium (mg) | 359 | 10,26% | 845 | 24,14% |
Calcium (mg) | 116 | 11,60% | 36 | 3,60% |
Fosfor (mg) | 162 | 20,25% | 184 | 23,00% |
IJzer (mg) | 4,5 | 56,25% | 8,1 | 101,25% |
Jodium (ug) | 17 | 11,33% | 2,5 | 1,67% |
Magnesium (mg) | 66 | 22,00% | 119 | 39,67% |
Koper (mg) | 0,56 | 62,22% | 0,98 | 108,89% |
Selenium (ug) | 5 | 9,09% | 4 | 7,27% |
Zink (mg) | 1,1 | 7,33% | 1,27 | 8,47% |
Bron: Nevo, USDA, Pubmed, CNF
* Aanbevolen dagelijkse hoeveelheid
Over hagelslag
Hagelslag is een traditioneel Nederlands broodbeleg. In vrijwel elke supermarkt behoort hagelslag tot het standaard assortiment. Hagelslag bestaat uit kleine staafjes die aan hagel doen denken. Vandaar de naam ‘hagelslag’. Alleen hagelslag met een cacaopercentage van meer dan 32% mag de naam ‘chocoladehagelslag’ dragen. Is het percentage lager dan 32%, dan wordt het ‘cacaofantasie’ of ‘cacaofantasie hagelslag’ genoemd.
Hoewel hagelslag vooral in Nederland populair is, tref je het ook wel in het buitenland aan. In Engeland en Amerika zal je hagelslag niet onder de naam ‘hailstorm’ (letterlijke vertaling) aantreffen. Het heet dan ‘chocolate sprinkles’. Nederlanders gebruiken hagelslag vooral als broodbeleg, in andere landen worden er eerder taarten mee versierd. Een snee brood wordt gemiddeld met zo’n 15 gram hagelslag belegd, dat goed is voor 69 kcal. Dit is vergelijkbaar met chocoladevlokken, de bekendste variant op hagelslag.
Geschiedenis
Over het ontstaan van hagelslag gaan verschillende verhalen. Waarschijnlijk heeft Erven H. de Jong van de chocoladefabriek uit Wormerveer in 1913 een voorloper van hagelslag op de markt gebracht. Directeur B.E. Dieperink van dropfabriek Venco bedacht rond 1919, toen het op een herfstdag hard hagelde, witte broze korrels met een anijssmaak. Deze wilde hij in de markt zetten als broodbeleg. Hij had had er nog geen cacao aan toegevoegd. Het was Venz die in 1936 hagelslag doorontwikkelde en er chocolade-hagelslag van maakte. Vandaag de dag zijn er nog steeds soorten hagelslag die geen cacao bevatten, zoals anijshagel (anijssmaak) en vruchtenhagel (vruchtensmaak).
Is hagelslag gezond?
Melk- en pure hagelslag bestaan voornamelijk uit suiker en zijn dus niet erg gezond. Het nutriëntenprofiel is verder vergelijkbaar. Extra puur bevat aanzienlijk minder suiker en is dus een gezondere keuze.
Wist je dat?
- In België hagelslag in de volksmond ‘muizenstrontjes’ wordt genoemd?
- Er gemiddeld er zo’n 20 soorten hagelslag in de winkel liggen?
- De Ruijter in 1957 pas chocoladehagelslag op de markt bracht onder de naam ‘chocoladehagel’?
Zie voor meer informatie over voedingsmiddelen ook het boek: