Voedingswaardetabel van ham per 100 gram:
Per 100 g / ml | Ham | ADH* |
kcal | 201 | 10.05% |
Kj | 845 | 10.06% |
Water (g) | 64 | 3.20% |
Eiwit (g) | 21.5 | 38.39% |
Koolhydraten (g) | 1 | 0.38% |
Suiker (g) | 1 | |
Vet (g) | 12.5 | 17.86% |
Verzadigd (g) | 4.4 | |
E.O.V. (g) | 5.8 | |
M.O.V. (g) | 0.8 | |
Omega 6 (g) | – | |
Omega 3 (g) | – | |
Cholesterol (mg) | 85 | |
Vezels (g) | – | |
A (mg) | 0.01 | 1.11% |
B1 (mg) | 0.6 | 54.55% |
B2 (mg) | 0.2 | 13.33% |
B3 (mg) | 5.3 | 33.13% |
B5 (mg) | 0.8 | 16.00% |
B6 (mg) | 0.35 | 23.33% |
B11 / Foliumzuur (ug) | 2 | 0.67% |
B12 (ug) | 0.5 | 17.86% |
C (mg) | 0.9 | 1.20% |
D (ug) | 0.2 | 2.00% |
E (mg) | 0.4 | 4.00% |
Vitamine K (ug) | – | |
Natrium (mg) | 879 | 87.90% |
Kalium (mg) | 270 | 7.71% |
Calcium (mg) | 15 | 1.50% |
Fosfor (mg) | 180 | 22.50% |
IJzer (mg) | 2.3 | 28.75% |
Jodium (ug) | 2.5 | 1.67% |
Magnesium (mg) | 30 | 10.00% |
Koper (mg) | 0.1 | 11.11% |
Selenium (ug) | 17 | 30.91% |
Zink (mg) | 2.2 | 14.67% |
Bron: Nevo, USDA, Pubmed, CNF
* Aanbevolen dagelijkse hoeveelheid
Over ham
Ham is een bekende vleeswarensoort die in Nederland veel wordt gegeten. Ham wordt ook in dikke plakken verkocht en gebruikt als vlees bij het (avond)eten. Dit worden ‘hamlappen’ genoemd. Ham wordt op tal van manieren bereid en ook de kwaliteit van ham loopt sterk uiteen. Het vlees komt van het dikste deel van de bil van het varken, maar kan ook van andere delen van het varken komen. Denk aan schouderham. Ham wordt gekookt, gedroogd, gepekeld of gerookt verkocht.
Soorten
Er zijn veel verschillende hamsoorten. Veel landen kennen ook hun eigen hamspecialiteit. Denk bijvoorbeeld aan serrano- en parmaham uit Italië. Andere bekende soorten zijn onder meer York ham, Ardenner ham, Coburger ham en beenham.
Verkrijgbaar
Ham is in vele kwaliteiten bij elke supermarkt en bij alle slagers verkrijgbaar. Ham uit de supermarkt bevat vaak veel additieven voor kleur- en smaakbehoud. Ham bevat verder vaak veel suiker in de vorm van glucose-fructosestroop, zodat de kleur mooi roze blijft. Daarnaast bevat ham doorgaans een ongezonde hoeveelheid zout.
Toepassing
Ham kent vele toepassingen. Afhankelijk van de soort kan ham dienen als borrelhapje of in combinatie met fruit worden gegeten. Een bekende combinatie is bijvoorbeeld meloen met rauwe ham. Ham wordt ook vaak verwerkt in hartige taarten. Verder wordt ham, vooral in Nederland, vaak op brood gegeten. Daarnaast wordt ham verwerkt in veel Aziatische kant-en-klaar maaltijden zoals nasi en bami.
Zie voor meer informatie over voedingsmiddelen ook het boek: