De voedingswaarde van ham

Voedingswaardetabel van ham per 100 gram:

Per 100 g / mlHamADH*
kcal20110.05%
Kj84510.06%
Water (g)643.20%
Eiwit (g)21.538.39%
Koolhydraten (g)10.38%
Suiker (g)1
Vet (g)12.517.86%
Verzadigd (g)4.4
E.O.V. (g)5.8
M.O.V. (g)0.8
Omega 6 (g)
Omega 3 (g)
Cholesterol (mg)85
Vezels (g)
A (mg)0.011.11%
B1 (mg)0.654.55%
B2 (mg)0.213.33%
B3 (mg)5.333.13%
B5 (mg)0.816.00%
B6 (mg)0.3523.33%
B11 / Foliumzuur  (ug)20.67%
B12 (ug)0.517.86%
C (mg)0.91.20%
D (ug)0.22.00%
E (mg)0.44.00%
Vitamine K (ug)
Natrium (mg)87987.90%
Kalium (mg)2707.71%
Calcium (mg)151.50%
Fosfor (mg)18022.50%
IJzer (mg)2.328.75%
Jodium (ug)2.51.67%
Magnesium (mg)3010.00%
Koper (mg)0.111.11%
Selenium (ug)1730.91%
Zink (mg)2.214.67%

Bron: Nevo, USDA, Pubmed, CNF
* Aanbevolen dagelijkse hoeveelheid

Over ham
Ham is een bekende vleeswarensoort die in Nederland veel wordt gegeten. Ham kan ook in dikke plakken worden verkocht als onderdeel van de (avond)maaltijd. Dit worden hamlappen genoemd. Het wordt op tal van manieren bereid en ook de kwaliteit van ham loopt sterk uiteen. Het vlees komt van het dikste deel van de bil van het varken. Maar ham kan ook van andere delen van dit dier komen. Denk aan schouderham. Ham kan gekookt, gedroogd, gepekeld of gerookt worden verkocht.

Soorten
Er zijn veel verschillende hamsoorten. Veel landen kennen daarnaast hun eigen specialiteit. Denk aan serrano- en parmaham uit Italië bijvoorbeeld. Andere bekende soorten zijn o.a. York ham, Ardenner ham, Coburger ham en beenham.

Verkrijgbaar
Ham is in elke supermarkt en bij alle slagers verkrijgbaar. Zoals eerder genoemd loopt de kwaliteit sterk uiteen. Ham uit de supermarkt kent vaak velen additieven voor kleur- en smaakbehoud. Ham bevat daarnaast doorgaans veel suiker, vaak in de vorm van glucose-fructosestroop, zodat de kleur mooi roze blijft. Daarnaast bevat ham doorgaans ene ongezonde hoeveelheid zout.

Toepassing
Ham kent vele toepassingen. Naargelang de bereidingswijze van de ham kan het vlees als borrelhapje dienen of in combinatie met fruit gegeten worden. Een bekende combinatie is bijvoorbeeld meloen met rauwe ham. Ham wordt ook vaak verwerkt in hartige taarten zoals quiches. En daarnaast wordt ham, vooral in Nederland, vaak op brood gegeten. Daarnaast wordt ham verwerkt in veel Aziatische kant- en klaar maaltijden zoals nasi en bami.

Zie voor meer informatie over voedingsmiddelen ook het boek: