web
statistics
Hoofdpagina » Voedingswaarde » De voedingswaarde van hüttenkäse / cottage cheese

De voedingswaarde van hüttenkäse / cottage cheese

Voedingswaardetabel van hüttenkäse / cottage cheese per 100 gram:

Per 100 g Hüttenkäse ADH*
kcal 92 4,60%
Kj 384 4,57%
Water (g) 79,9 4,00%
Eiwit (g) 11,2 20,00%
Koolhydraten (g) 2,3 0,88%
Suiker (g) 2,3
Vet (g) 3,9 5,57%
Verzadigd (g) 2,5
E.O.V. (g) 0,9
M.O.V. (g) 0,1
Omega 6 (g)
Omega 3 (g)
Cholesterol (mg) 16
Vezels (g) 0 0,00%
A (mg) 0,0047 0,52%
B1 (mg) 0,02 1,82%
B2 (mg) 0,25 16,67%
B3 (mg) 0,1 0,63%
B5 (mg) 0,00%
B6 (mg) 0,09 6,00%
B11 / Foliumzuur  (ug) 14 4,67%
B12 (ug) 0,38 13,57%
C (mg) 0 0,00%
D (ug) 0,1 1,00%
E (mg) 0,00%
Vitamine K (ug) 0 0,00%
Natrium (mg) 370 37,00%
Kalium (mg) 85 2,43%
Calcium (mg) 75 7,50%
Fosfor (mg) 141 17,63%
IJzer (mg) 0,3 3,75%
Jodium (ug) 8 5,33%
Magnesium (mg) 7 2,33%
Koper (mg) 0,00%
Selenium (ug) 0,00%
Zink (mg) 0,23 1,53%

Bron: Nevo, USDA, Pubmed, CNF
* Aanbevolen dagelijkse hoeveelheid

Over hüttenkäse
Hüttenkäse, of cottage cheese, is een jonge kaas die is gemaakt van uitgelekte wrongel (geschifte melk). Gewone kazen worden ook gemaakt van wrongel, maar deze worden uitgelekt, geperst en gerijpt. De hüttenkäse is eiwitrijk en vetarm. Doordat het rijk is aan eiwitten verzadigt het snel. Het wordt meestal op brood of crackers gegeten.

Herkomst
Kaas is waarschijnlijk ontdekt in het Midden-Oosten zo’n 5000 jaar voor Christus. Oude houtsnijwerken uit 3000 voor Christus illustreren het productieproces van kaas, die lijkt op hüttenkäse. In de negentiende eeuw maakten boeren in het Amerikaanse Minnesota ‘Dutch cheese’. Dit werd gemaakt van zure melk, om verspilling tegen te gaan. De term cottage cheese werd gebruikt voor simpele kazen die thuis werden gemaakt in de negentiende eeuw in Amerika. Tijdens de Eerste Wereldoorlog werd cottage cheese sterk gepromoot op posters, met de claims dat het meer eiwitten bevat dan veel vleessoorten. Hierdoor won het dan ook flink aan populariteit. In de jaren 80 werd yoghurt populairder en daalde de verkoop van cottage cheese.

Verkrijgbaar
Hüttenkäse of cottage cheese is in alle supermarkten te koop. Je kunt het ook makkelijk zelf maken. Op het internet kun je hier recepten voor vinden.

Toepassing
Doordat hüttenkäse vrij neutraal is van smaak kun je het met van alles combineren. Je kunt het met zowel hartige als zoete gerechten combineren. Denk aan een hartig belegd broodje, salade, quiches en lasagne. Of aan hüttenkäse met fruit, granola en desserts.

Weetjes/Wist je dat?

  • Hüttenkäse een populair product is voor mensen die willen afvallen, doordat het vetarm en eiwitrijk is?
  • Hüttenkäse sinds de jaren 30 gemaakt wordt van gepasteuriseerde melk, en daarmee ook geschikt is voor zwangere vrouwen?

Zie voor meer informatie over voedingsmiddelen ook het boek: