Voedingswaardetabel van hüttenkäse / cottage cheese per 100 gram:
Per 100 g | Hüttenkäse | ADH* |
kcal | 92 | 4,60% |
Kj | 384 | 4,57% |
Water (g) | 79,9 | 4,00% |
Eiwit (g) | 11,2 | 20,00% |
Koolhydraten (g) | 2,3 | 0,88% |
Suiker (g) | 2,3 | |
Vet (g) | 3,9 | 5,57% |
Verzadigd (g) | 2,5 | |
E.O.V. (g) | 0,9 | |
M.O.V. (g) | 0,1 | |
Omega 6 (g) | ||
Omega 3 (g) | ||
Cholesterol (mg) | 16 | |
Vezels (g) | 0 | 0,00% |
A (mg) | 0,0047 | 0,52% |
B1 (mg) | 0,02 | 1,82% |
B2 (mg) | 0,25 | 16,67% |
B3 (mg) | 0,1 | 0,63% |
B5 (mg) | 0,00% | |
B6 (mg) | 0,09 | 6,00% |
B11 / Foliumzuur (ug) | 14 | 4,67% |
B12 (ug) | 0,38 | 13,57% |
C (mg) | 0 | 0,00% |
D (ug) | 0,1 | 1,00% |
E (mg) | 0,00% | |
Vitamine K (ug) | 0 | 0,00% |
Natrium (mg) | 370 | 37,00% |
Kalium (mg) | 85 | 2,43% |
Calcium (mg) | 75 | 7,50% |
Fosfor (mg) | 141 | 17,63% |
IJzer (mg) | 0,3 | 3,75% |
Jodium (ug) | 8 | 5,33% |
Magnesium (mg) | 7 | 2,33% |
Koper (mg) | 0,00% | |
Selenium (ug) | 0,00% | |
Zink (mg) | 0,23 | 1,53% |
Bron: Nevo, USDA, Pubmed, CNF
* Aanbevolen dagelijkse hoeveelheid
Over hüttenkäse
Hüttenkäse, of cottage cheese, is een jonge kaas gemaakt van uitgelekte wrongel (geschifte melk). Gewone kazen worden ook gemaakt van wrongel, maar deze worden, na het uitlekken van de wrongel, geperst en gerijpt. Hüttenkäse is eiwitrijk en vetarm. Doordat het rijk is aan eiwitten verzadigt het snel. Het wordt meestal op brood of op crackers gegeten.
Herkomst
Kaas is waarschijnlijk zo’n 5000 jaar voor Christus ontstaan in het Midden-Oosten. Houtsnijwerken uit 3000 voor Christus tonen het productieproces van kaas, die lijkt op die van hüttenkäse. In de negentiende eeuw maakten boeren in het Amerikaanse Minnesota ‘Dutch cheese’, gemaakt van zure melk om die niet te verspillen.
De term ‘cottage cheese’ werd in de negentiende eeuw in Amerika gebruikt voor simpele kazen die thuis werden gemaakt. In de Eerste Wereldoorlog werd cottage cheese sterk gepromoot op posters, met de claim dat het meer eiwitten zou bevatten dan veel vleessoorten. Hierdoor won het flink aan populariteit. In de jaren 80 verdrong de populariteit van yoghurt de cottage cheese en daalde de verkoop weer.
Verkrijgbaar
Hüttenkäse of cottage cheese is in alle supermarkten te koop. Je kunt het ook makkelijk zelf maken. Op internet vind je hiervoor recepten.
Toepassing
Doordat hüttenkäse vrij neutraal is van smaak kun je het met van alles combineren, zowel met hartige als zoete gerechten. Denk aan een hartig belegd broodje, salades, quiches en lasagne of aan hüttenkäse met fruit, granola en in desserts.
Wist je dat?
- Hüttenkäse een populair product is voor mensen die willen afvallen, doordat het vetarm en eiwitrijk is?
- Hüttenkäse sinds de jaren 30 gemaakt wordt van gepasteuriseerde melk en daarmee ook geschikt is voor zwangere vrouwen?
Zie voor meer informatie over voedingsmiddelen ook het boek: