Voedingswaardetabel van Iers mos per 100 gram:
Per 100 g / ml | Iers mos | ADH* |
kcal | 49 | 2,45% |
Kj | 205 | 2,44% |
Water (g) | 81,34 | 4,07% |
Eiwit (g) | 1,51 | 2,70% |
Koolhydraten (g) | 12,29 | 4,73% |
Suiker (g) | 0,61 | |
Vet (g) | 0,16 | 0,23% |
Verzadigd (g) | 0,033 | |
E.O.V. (g) | 0,015 | |
M.O.V. (g) | 0,055 | |
Omega 6 (g) | 0 | |
Omega 3 (g) | 0 | |
Cholesterol (mg) | 0 | |
Vezels (g) | 1,3 | 3,71% |
A (mg) | 0 | 0,00% |
B1 (mg) | 0,015 | 1,36% |
B2 (mg) | 0,466 | 31,07% |
B3 (mg) | 0,593 | 3,71% |
B5 (mg) | 0,176 | 3,52% |
B6 (mg) | 0,069 | 4,60% |
B11 / Foliumzuur (ug) | 182 | 60,67% |
B12 (ug) | 0 | 0,00% |
C (mg) | 3 | 4,00% |
D (ug) | 0 | 0,00% |
E (mg) | 0,87 | 8,70% |
Vitamine K (ug) | 5 | 4,17% |
Natrium (mg) | 67 | 6,70% |
Kalium (mg) | 63 | 1,80% |
Calcium (mg) | 72 | 7,20% |
Fosfor (mg) | 157 | 19,63% |
IJzer (mg) | 8,9 | 111,25% |
Jodium (ug) | 6100 | 4067%** |
Magnesium (mg) | 144 | 48,00% |
Koper (mg) | 0,149 | 16,56% |
Selenium (ug) | 0,7 | 1,27% |
Zink (mg) | 1,95 | 13,00% |
Bron: Nevo, USDA, Pubmed, CNF
* Aanbevolen dagelijkse hoeveelheid
** Door weken en koken in water kan het jodiumgehalte sterk dalen.
Over Iers mos
Iers mos heeft eigenlijk niks met mos te maken. Het is een zeewier dat valt onder de roodwieren. Een andere benaming is ook wel ‘carrageen’. Het groeit langs de kusten van de Atlantische Oceaan in ondiepe, rotsachtige wateren. Het is een redelijk klein plantje, met veel vertakkingen en gekrulde uiteinden. De kleur varieert van wit tot rood en van groen tot bruin. Na het drogen krijgt het zeewier een andere kleur. Iers mos wordt geoogst in de zomer t/m de herfst. Wanneer het blad van de steeltjes wordt gesneden, groeit Iers mos gewoon weer verder.
Verkrijgbaar
Iers mos is niet zo’n bekend zeewier. Het wordt vooral in poedervorm verkocht om toe te voegen aan gerechten of als supplement. In sommige toko’s, in biologische supermarkten en online, kan je dit zeewier ook in gedroogde vorm kopen.
Toepassing
Iers mos is redelijk neutraal van smaak, het heeft een iets vissige smaak en is minder ziltig dan andere zeewieren. Veganisten gebruiken het wel als plantaardig bindmiddel bij het maken van puddingen of het binden van sauzen. Maar het kan natuurlijk ook als gezondheidsboost worden toegevoegd aan allerlei gerechten zoals salades. Je kunt van dit zeewier ook thee zetten. Omdat de smaak niet zo uitgesproken is, wordt het ook wel gebruikt in smoothies. Sommige brouwerijen voegen het toe aan het bier.
Zie voor meer informatie over voedingsmiddelen ook het boek: