De voedingswaarde van ijsbergsla

Voedingswaardetabel van ijsbergsla per 100 gram:

Per 100 gIJsbergslaADH*
kcal150,75%
Kj620,75%
Water (g)95,74,79%
Eiwit (g)0,91,61%
Koolhydraten (g)1,70,65%
Suiker (g)0
Vet (g)0,30,43%
Verzadigd (g)
E.O.V. (g)
M.O.V. (g)
Omega 6 (g)
Omega 3 (g)
Cholesterol (mg)0
Vezels (g)1,13,14%
A (mg)0,0070,78%
B1 (mg)0,043,64%
B2 (mg)0,032,00%
B3 (mg)0,31,88%
B5 (mg)0,00%
B6 (mg)0,0493,27%
B11 / Foliumzuur  (ug)13,54,50%
B12 (ug)00,00%
C (mg)00,00%
D (ug)0,00%
E (mg)0,22,00%
Vitamine K (ug)24,120,08%
Natrium (mg)151,50%
Kalium (mg)2436,94%
Calcium (mg)212,10%
Fosfor (mg)303,75%
IJzer (mg)0,33,75%
Jodium (ug)21,33%
Magnesium (mg)103,33%
Koper (mg)0,044,44%
Selenium (ug)00,00%
Zink (mg)0,281,87%

Bron: Nevo, USDA, Pubmed, CNF
* Aanbevolen dagelijkse hoeveelheid

Over ijsbergsla

Hoewel deze slasoort oorspronkelijk uit Amerika komt, is het op dit moment een van de meest gegeten slasoorten in Nederland. De naam ijsbergsla komt uit de tijd dat deze slasoort tijdens de treinreis van de Amerikaanse westkust naar de oostkust met ijs werd geconserveerd. Op zichzelf is ijsbergsla goed houdbaar omdat het een dichte krop heeft. De bite is knapperig en de smaak is iets pittiger dan de gewone kropsla. Ten opzichte van andere slasoorten is ijsbergsla geen uitblinker in voedingswaarde.

Zie voor meer informatie over voedingsmiddelen ook het boek: