Hoofdpagina » Voedingswaarde » De voedingswaarde van jus

De voedingswaarde van jus

Voedingswaardetabel van jus per 100 gram:

Per 100 g Gebonden ADH* Ongebonden ADH*
kcal 436 21,80% 439 21,95%
Kj 1796 21,38% 1805 21,49%
Water (g) 49,7 2,49% 50,9 2,55%
Eiwit (g) 0,2 0,36% 0,3 0,54%
Koolhydraten (g) 3 1,15% 0,4 0,15%
Suiker (g) 0,3 0,4
Vet (g) 47,1 67,29% 48,5 69,29%
Verzadigd (g) 4,6 4,8
E.O.V. (g) 22,4 23,4
M.O.V. (g) 17,9 18,4
Omega 6 (g) 10,2 10,5
Omega 3 (g) 3,1 3,2
Cholesterol (mg) 1,2 1,3
Transvet (g) 0,2 0,2
Vezels (g) 0 0,00% 0 0,00%
A (mg) 0,316 35,11% 0,325 36,11%
B1 (mg) 0 0,00% 0 0,00%
B2 (mg) 0 0,00% 0 0,00%
B3 (mg) 0 0,00% 0 0,00%
B5 (mg) 0 0,00% 0 0,00%
B6 (mg) 0 0,00% 0 0,00%
B11 / Foliumzuur  (ug) 0 0,00% 0 0,00%
B12 (ug) 0 0,00% 0 0,00%
C (mg) 0 0,00% 0 0,00%
D (ug) 3,6 36,00% 3,7 37,00%
E (mg) 10,3 103,00% 10,7 107,00%
Vitamine K (ug) 0 0,00% 0 0,00%
Natrium (mg) 192 19,20% 197 19,70%
Kalium (mg) 21 0,60% 21 0,60%
Calcium (mg) 8 0,80% 7 0,70%
Fosfor (mg) 12 1,50% 12 1,50%
IJzer (mg) 0,1 1,25% 0 0,00%
Jodium (ug) 1 0,67% 1 0,67%
Magnesium (mg) 1 0,33% 1 0,33%
Koper (mg) 0,01 1,11% 0,01 1,11%
Selenium (ug) 0 0,00% 0 0,00%
Zink (mg) 0,01 0,07% 0 0,00%

Bron: Nevo, USDA, Pubmed, CNF
* Aanbevolen dagelijkse hoeveelheid

Over jus
Jus is een saus die wordt gemaakt met een vet (meestal roomboter) in combinatie met de sappen van vlees. Deze sappen lopen tijdens het bakken uit het vlees. Vervolgens wordt aan jus vaak wat water toegevoegd en vervolgens wordt de jus weer verdikt met wat tarwebloem of maïszetmeel. De jus kan verder op smaak gebracht worden met zout.

Tegenwoordig kan er ook snel een jus worden bereid met kant-en-klare jus of juspoeder. Aan die laatste hoeft alleen nog maar water toegevoegd te worden. Er zijn ook vegetarische opties, hierbij is het sap van vlees vervangen door het sap van groente als bron van aroma.

Jus wordt meestal geserveerd bij aardappels en groente, stamppot of een gerecht met aardappelpuree. Veel smaakstoffen zijn vetoplosbaar, waardoor jus meer smaak geeft aan een maaltijd. Het woord ‘jus’ komt oorspronkelijk uit het Latijn en betekent ‘saus’ of ‘sap’.

Is jus gezond?
Jus bevat veel vet en daarmee calorieën. Ook bevat het meestal veel zout. Ondertussen is het gehalte aan micronutriënten laag. Met name de wateroplosbare vitamines ontbreken. Jus bevat wel in vet oplosbare vitamines. De hoeveelheid mineralen is, op natrium na, te verwaarlozen. Op basis hiervan zou je zeggen dat jus zeer ongezond is.

Toch is dat niet het hele verhaal, want vetten zorgen ervoor dat bepaalde vetoplosbare plantenstoffen beter worden opgenomen in het spijsverteringskanaal. Ook kan het toevoegen van vet in de vorm van jus de opname van suikers uit aardappels vertragen, waardoor de bloedsuikerspiegel stabieler blijft. Vandaar dat een klein beetje jus bij de groenten wel degelijk gezond kan zijn.

Vroeger at men veel jus bij de maaltijd, maar destijds was er vaak een tekort aan de nodige calorieën. Er was doorgaans nog geen centrale verwarming en er werd overdag vaak een flinke fysieke inspanning geleverd. Jus kon de calorieën leveren om mensen warm te houden en van voldoende energie te voorzien. Vandaag de dag is het prima om jus toe te voegen aan de maaltijd, zolang je maar niet overdrijft!

Zie voor meer informatie over voedingsmiddelen ook het boek:

Download nu tijdelijk gratis ons E-book Afvallen

Gelukt! Ga naar je inbox om het E-book te bekijken.