De voedingswaarde van kalkoen

Voedingswaardetabel van kalkoen per 100 gram:

Per 100 g / mlKalkoenADH*
kcal1417.05%
Kj5927.05%
Water (g)71.23.56%
Eiwit (g)21.838.93%
Koolhydraten (g)
Suiker (g)
Vet (g)68.57%
Verzadigd (g)1.7
E.O.V. (g)2
M.O.V. (g)1.3
Omega 6 (g)
Omega 3 (g)
Cholesterol (mg)60
Vezels (g)
A (mg)0.022.22%
B1 (mg)0.087.27%
B2 (mg)0.213.33%
B3 (mg)1.911.88%
B5 (mg)1.836.00%
B6 (mg)0.533.33%
B11 / Foliumzuur  (ug)103.33%
B12 (ug)2.485.71%
C (mg)2.43.20%
D (ug)0.55.00%
E (mg)0.11.00%
Vitamine K (ug)
Natrium (mg)707.00%
Kalium (mg)35010.00%
Calcium (mg)101.00%
Fosfor (mg)21026.25%
IJzer (mg)112.50%
Jodium (ug)64.00%
Magnesium (mg)3010.00%
Koper (mg)0.111.11%
Selenium (ug)1018.18%
Zink (mg)213.33%

Bron: Nevo, USDA, Pubmed, CNF
* Aanbevolen dagelijkse hoeveelheid

Over
De kalkoen is familie van de kip en behoort tot de hoenderachtigen. Dit zijn grondvogels, welke niet (ver) kunnen vliegen en hun leven grotendeels op de grond doorbrengen. Een kalkoen heeft een kenmerkend uiterlijk met een naakte kop en rode lellen. Ze kunnen behoorlijk groot worden, tot wel 1.20 meter. Kalkoenen worden voornamelijk gehouden voor de vleesproductie, in Nederland op kleine schaal.

De vogel is oorspronkelijk afkomstig uit Amerika, waar het dier nog steeds veel gegeten wordt. Iedereen kent wel het plaatje van de schaal met een gebraden kalkoen op Thanksgiving.

Verkrijgbaarheid
Kalkoenvlees is in Nederland minder populair. Het is vooral vlees van de kip wat hier de kroon spant. Alleen rondom de feestdagen vindt er een piek plaats in de verkoop van kalkoen. Kalkoenvlees is iets donkerder van kleur en heeft een wat sterkere smaak. Kalkoen wordt vaak verkocht als filet. Bij een slager kun je andere delen van de kalkoen bestellen of kiezen voor een heel exemplaar. Koop altijd biologische gehouden kalkoenen die een goed leven hebben gehad.

Bewaren en toepassing
Bewaar het vlees van de kalkoen in de koelkast op de koudste plek en let op de houdbaarheidsdatum. Kalkoenfilet smaakt goed in gerechten als vervanging voor kip. Denk aan curry’s, rijstschotels en ovengerechten. Ook verwerk reepjes kalkoen in een maaltijdsalade.

Zie voor meer informatie over voedingsmiddelen ook het boek: