Hoofdpagina » Voedingswaarde » De voedingswaarde van kalkoen

De voedingswaarde van kalkoen

Voedingswaardetabel van kalkoen per 100 gram:

Per 100 g / ml Kalkoen ADH*
kcal 141 7.05%
Kj 592 7.05%
Water (g) 71.2 3.56%
Eiwit (g) 21.8 38.93%
Koolhydraten (g)
Suiker (g)
Vet (g) 6 8.57%
Verzadigd (g) 1.7
E.O.V. (g) 2
M.O.V. (g) 1.3
Omega 6 (g)
Omega 3 (g)
Cholesterol (mg) 60
Vezels (g)
A (mg) 0.02 2.22%
B1 (mg) 0.08 7.27%
B2 (mg) 0.2 13.33%
B3 (mg) 1.9 11.88%
B5 (mg) 1.8 36.00%
B6 (mg) 0.5 33.33%
B11 / Foliumzuur  (ug) 10 3.33%
B12 (ug) 2.4 85.71%
C (mg) 2.4 3.20%
D (ug) 0.5 5.00%
E (mg) 0.1 1.00%
Vitamine K (ug)
Natrium (mg) 70 7.00%
Kalium (mg) 350 10.00%
Calcium (mg) 10 1.00%
Fosfor (mg) 210 26.25%
IJzer (mg) 1 12.50%
Jodium (ug) 6 4.00%
Magnesium (mg) 30 10.00%
Koper (mg) 0.1 11.11%
Selenium (ug) 10 18.18%
Zink (mg) 2 13.33%

Bron: Nevo, USDA, Pubmed, CNF
* Aanbevolen dagelijkse hoeveelheid

Over
De kalkoen is familie van de kip en behoort tot de hoenderachtigen. Dit zijn grondvogels, die niet (ver) kunnen vliegen en hun leven grotendeels dichtbij de grond doorbrengen. De kalkoen heeft met zijn naakte kop en grote rode lellen een kenmerkend uiterlijk. Hij kan behoorlijk groot worden, tot wel 1.20 meter hoog. Kalkoenen worden voornamelijk gehouden voor hun vlees, in Nederland op kleine schaal.

De vogel is oorspronkelijk afkomstig uit Amerika, waar het dier nog steeds veel gegeten wordt. Iedereen kent wel het plaatje van de schaal met een gebraden kalkoen op Thanksgiving.

Verkrijgbaarheid
Kalkoenvlees is in Nederland minder populair, wij eten veel meer kippenvlees. Alleen rond de feestdagen piekt de verkoop van kalkoen. Kalkoenvlees is iets donkerder van kleur en smaakt wat sterker dan kip. Kalkoen wordt vaak verkocht als filet. Bij de slager kun je andere delen van de kalkoen bestellen of kiezen voor een heel exemplaar. Koop altijd een biologische gehouden kalkoen, die een goed leven heeft gehad.

Bewaren en toepassing
Bewaar het vlees van de kalkoen in de koelkast op de koudste plek en let op de houdbaarheidsdatum. Kalkoenfilet kan in vrijwel alle gerechten kipfilet vervangen. Denk aan curry’s, rijstschotels en ovengerechten. Ook verwerk reepjes kalkoen in een maaltijdsalade.

Zie voor meer informatie over voedingsmiddelen ook het boek:

Download nu tijdelijk gratis ons E-book Afvallen

Gelukt! Ga naar je inbox om het E-book te bekijken.