web
statistics
Hoofdpagina » Voedingswaarde » De voedingswaarde van kipfilet

De voedingswaarde van kipfilet

Voedingswaardetabel van kipfilet per 100 gram:

Per 100 g Bereid ADH*
kcal 158 7,90%
Kj 667 7,90%
Water (g) 64,2 3,21%
Eiwit (g) 30,9 55,18%
Koolhydraten (g) 0 0,00%
Suiker (g) 0
Vet (g) 3,8 5,43%
Verzadigd (g) 1
E.O.V. (g) 1,3
M.O.V. (g) 0,6
Omega 6 (g)
Omega 3 (g)
Cholesterol (mg) 89
Vezels (g) 0 0,00%
A (mg) 0,0018 0,20%
B1 (mg) 0,08 7,27%
B2 (mg) 0,08 5,33%
B3 (mg) 10,3 64,38%
B5 (mg) 0,00%
B6 (mg) 0,67 44,67%
B11 / Foliumzuur  (ug) 0 0,00%
B12 (ug) 0,29 10,36%
C (mg) 0 0,00%
D (ug) 0,2 2,00%
E (mg) 1,1 11,00%
Vitamine K (ug) 0,00%
Natrium (mg) 53 5,30%
Kalium (mg) 419 11,97%
Calcium (mg) 7 0,70%
Fosfor (mg) 335 41,88%
IJzer (mg) 0,7 8,75%
Jodium (ug) 8 5,33%
Magnesium (mg) 35 11,67%
Koper (mg) 0,03 3,33%
Selenium (ug) 18 32,73%
Zink (mg) 0,74 4,93%

Bron: Nevo, USDA, Pubmed, CNF
* Aanbevolen dagelijkse hoeveelheid

Over kipfilet
Kipfilet is een stuk vlees dat afkomstig is van de borst van de kip, om deze reden spreken de Engelsen ook over chicken breast. Kipfilet is, zoals meestal bij het vlees van gevogelte, vetarm en licht verteerbaar. Kippenvlees valt onder het witvlees en is relatief droog. Een portie van 100 gram gebakken kipfilet bevat 4 gram vet en 31 gram eiwit. Vanwege dit hoge gehalte aan eiwitten is kipfilet bijzonder populair onder sporters, met name bodybuilders.

Bereiden
Een hele kipfilet is op een matig vuur in ongeveer 17 minuten gaar. Hierbij is het belangrijk dat deze regelmatig wordt gekeerd. Als je haast hebt, kun je de kipfilet beter in stukje snijden of knippen, want dan is de bereidingstijd slechts 5 minuten.

Bewaren
Kipfilet kun je op de dag van aankoop prima invriezen, deze is dan nog drie maanden houdbaar. Bij kip is het belangrijk om de houdbaarheidsdatum te respecteren, omdat er anders schadelijke bacteriën de overhand kunnen krijgen. Met name campylobacter is bij kippenvlees berucht. De beste methode om een kipfilet te ontdooien, is door deze 24 uur voor gebruik in de koelkast te zetten. Bacteriën verspreiden zich dan het minst snel en de textuur van het kippenvlees blijft intact.

Wetenschappelijke informatie over kipfilet
Een Italiaanse studie uit 2015, waarin werd gekeken naar de rol van kippenvlees in relatie tot het behoud van gezondheid en welbevinden, concludeerde:

  • Vlees van gevogelte wordt gekenmerkt door een goed algemeen nutritioneel profiel. Door het hoge gehalte aan biologisch waardevolle eiwitten, vitaminen en mineralen, gecombineerd met een laag vetgehalte (dat voor het grootste deel bestaat uit onverzadigde vetzuren), kunnen deze vleessoorten op alle leeftijden optimaal in de voeding worden opgenomen.
  • Dwarsdoorsnede- en prospectieve epidemiologische studies ondersteunen dit standpunt en tonen aan dat een adequate consumptie van kippenvlees de beheersing van het lichaamsgewicht kan vergemakkelijken (vooral dankzij het hoge eiwitgehalte), met een neutraal of positief effect op het risico van het ontwikkelen van de belangrijkste degeneratieve ziekten die kenmerkend zijn voor onze samenleving (d.w.z. CV-ziekten, diabetes en kanker).
  • Kippenvlees kan, vanwege zijn gunstige voedingsprofiel, een belangrijke rol spelen voor personen in specifieke leeftijdsgroepen (zoals zwangere vrouwen, kinderen en ouderen).
  • De consumptie van deze vleessoorten in het kader van een evenwichtige voeding en naast een adequate inname van eiwithoudende voedingsmiddelen, waaronder plantaardige, draagt bij waarschijnlijk tot de algemene kwaliteit van de voeding in de bevolking.

Zie voor meer informatie over voedingsmiddelen ook het boek: