web
statistics
Hoofdpagina » Voedingswaarde » De voedingswaarde van kiwi

De voedingswaarde van kiwi

Voedingswaardetabel van kiwi per 100 gram:

Per 100 g / ml Kiwi ADH*
kcal 48 2,40%
Kj 205 2,44%
Water (g) 86,8 4,34%
Eiwit (g) 1 1,79%
Koolhydraten (g) 10,3 3,96%
Suiker (g) 7,5
Vet (g) 0,8 1,14%
Verzadigd (g) 0,2
E.O.V. (g)
M.O.V. (g) 0,4
Omega 6 (g) 0,4
Omega 3 (g) 0,1
Cholesterol (mg)
Vezels (g) 0,7 2,00%
A (mg) 0,06 6,67%
B1 (mg) 0,02 1,82%
B2 (mg) 0,05 3,33%
B3 (mg) 0,3 1,88%
B5 (mg) 0,2 4,00%
B6 (mg) 0,1 6,67%
B11 / Foliumzuur  (ug) 20 6,67%
B12 (ug)
C (mg) 79 105,33%
D (ug)
E (mg) 1,4 14,00%
Vitamine K (ug) 40,3 33,58%
Natrium (mg) 4 0,40%
Kalium (mg) 300 8,57%
Calcium (mg) 40 4,00%
Fosfor (mg) 30 3,75%
IJzer (mg) 0,8 10,00%
Jodium (ug) 1,4 0,93%
Magnesium (mg) 10 3,33%
Koper (mg) 0,14 15,56%
Selenium (ug) 1 1,82%
Zink (mg) 0,1 0,67%

Bron: Nevo, USDA, Pubmed, CNF
* Aanbevolen dagelijkse hoeveelheid

Over de kiwi
In Nederland zijn kiwi’s algemeen bekend en geliefd. Ze worden dan ook in grote hoeveelheden aangevoerd. Lekker om uit te lepelen, maar ook om te verwerken in allerlei gerechten. In de winkel zie je vooral de groene kiwi. De gele (golden) kiwi is aan een snelle opmars bezig.

Herkomst en groeiwijze
De naam ‘kiwi’ komt uit Nieuw-Zeeland waar de inwoners de vrucht vonden lijken op de inheemse vogel ‘de kiwi’ met zijn lange, harige vacht. Desondanks komt de vrucht oorspronkelijk uit China met als naam ‘Chinese kruisbes’. Rond 1900 werd er zaad naar Nieuw-Zeeland overgebracht en daar zijn de eerste rassen ontstaan voor de commerciële teelt.

De kiwi groeit aan een snelgroeiende, sierlijke klimplant met witte bloemen in het voorjaar. De struik heeft veel ruimte nodig en doet het vooral goed in gematigde tot subtropische gebieden. In Nederland is het moeilijk om een kiwiplant te telen vanwege ons minder warme klimaat. In tuincentra worden wel winterharde planten aangeboden die geschikt zijn voor de moestuin. De oorspronkelijk oogst is in de herfstperiode.

Verkrijgbaar
Kiwi’s liggen het hele jaar in de winkel en komen afwisselend uit Italië en Nieuw-Zeeland. Ook zien we kiwi’s uit Chili, Frankrijk en Griekenland. Als je kiwi’s koopt, let er dan op dat de vruchten gaaf zijn en bepaal wanneer je de vruchten wilt gebruiken. Hardere kiwi’s rijpen na op de fruitschaal, maar de ervaring leert dat keiharde exemplaren hard zullen blijven of zelfs wat zullen krimpen. Zachtere kiwi’s kan je meteen eten en worden snel overrijp.

Bewaren
Kiwi’s kan je het beste koel bewaren, dan blijven ze zo’n 1 tot 6 dagen goed. Harde kiwi’s hebben tijd nodig om na te rijpen op kamertemperatuur. Kiwi’s die je niet te zacht wilt laten worden, bewaar je in de koelkast. Hier blijven ze zo’n 1 tot 3 weken goed.

Toepassing
Kiwi’s zijn lekker om zo te eten maar ook om te verwerken in een fruitsalade, door jam of een smoothie. De pitjes zijn bitter dus let er op dat die niet stuk gaan. Plakjes kiwi zijn ook lekker bij de borrel in combinatie met hartige ingrediënten. Kiwi’s bevatten een enzym wat eiwitten afbreekt. Dit kan problemen geven als je kiwi’s bijvoorbeeld gebruikt bij het maken van pudding of in combinatie met een melkproduct, eieren of gelatine.

Wist je dat:

  • Je de schil van de kiwi ook kunt eten?
  • De kiwi voor de export een gemakkelijke vrucht is? Het fruit kan tot maanden bewaard worden zonder dat er vitamines en mineralen verloren gaan.
  • Je met één kiwi al bijna aan de aanbevolen hoeveelheid vitamine C per dag zit?

Wetenschappelijke weetjes over de voedingswaarde van kiwi
Kiwi’s bevatten zeer veel vitamine C. Kiwi’s zijn ook rijk aan luteïne en zeaxanthine, die kunnen helpen de ogen gezond te houden (1). In dit fruit zit relatief veel serotonine, wat kan bijdragen aan een verbeterde slaap (2). Dit omdat serotonine in het lichaam wordt omgezet in melatonine. Opvallend aan de kiwi is dat hij de peptide kissper bevat, die kan beschermen tegen ontstekingen (3). Daarbij kan de stof actinidine in het vruchtvlees de spijsvertering verbeteren en de vorming van schimmels remmen (4). Wetenschappers hebben vastgesteld dat kiwi’s werkzaam kunnen zijn bij ademhalingsproblemen (5). Ook kan deze vrucht constipatie verminderen (6). Uit recent onderzoek blijkt bovendien dat kiwi een hoge bloeddruk kan tegengaan en het lipidenprofiel van het bloed kan verbeteren (7) (8).

Zie voor meer informatie over voedingsmiddelen ook het boek:

(1) Sommerburg O, Keunen J, Bird A, van Kuijk FJGM. Fruits and vegetables that are sources for lutein and zeaxanthin: the macular pigment in human eyes. The British Journal of Ophthalmology. 1998;82(8):907-910.

(2) Lin HH, Tsai PS, Fang SC, Liu JF. Effect of kiwifruit consumption on sleep quality in adults with sleep problems. Asia Pacific journal of clinical nutrition. 2011; 20(2):169-74.

(3) Ciacci C, Russo I, Bucci C. The kiwi fruit peptide kissper displays anti-inflammatory and anti-oxidant effects in in-vitro and ex-vivo human intestinal models. Clinical and experimental immunology. 2014; 175(3):476-84.

(4) Xia L, Ng TB. Actinchinin, a novel antifungal protein from the gold kiwi fruit. Peptides. 2004; 25(7):1093-8.

(5) Forastiere F. Consumption of fresh fruit rich in vitamin C and wheezing symptoms in children. . 2000; 55(4):283-288.

(6) Chan AO, Leung G, Tong T, Wong NY. Increasing dietary fiber intake in terms of kiwifruit improves constipation in Chinese patients. World journal of gastroenterology. 2007; 13(35):4771-5.

(7) Svendsen M, Tonstad S, Heggen E. The effect of kiwifruit consumption on blood pressure in subjects with moderately elevated blood pressure: a randomized, controlled study. Blood pressure. 2015; 24(1):48-54.

(8) Chang WH, Liu JF. Effects of kiwifruit consumption on serum lipid profiles and antioxidative status in hyperlipidemic subjects. International journal of food sciences and nutrition. 2009; 60(8):709-16.