Hoofdpagina » Voedingswaarde » De voedingswaarde van knakworst

De voedingswaarde van knakworst

Voedingswaardetabel van knakworst per 100 gram:

Per 100 g Varken ADH* Varken Mager ADH*
kcal 201 10,05% 136 6,80%
Kj 836 9,95% 567 6,75%
Water (g) 64,8 3,24% 66,3 3,32%
Eiwit (g) 12 21,43% 12 21,43%
Koolhydraten (g) 3,8 1,46% 6 2,31%
Suiker (g) 0,3   0,2  
Vet (g) 15,4 22,00% 7 10,00%
Verzadigd (g) 5,4   2,5  
E.O.V. (g) 7,1   3,2  
M.O.V. (g) 1,9   0,9  
Omega 6 (g) 1,7   0,8  
Omega 3 (g) 0,2   0,1  
Cholesterol (mg) 48   35  
Transvet (g) 0,1   0  
Vezels (g) 0,1 0,29% 0,3 0,86%
A (mg) 0,006 0,67% 0,005 0,56%
B1 (mg) 0,5 45,45% 0,5 45,45%
B2 (mg) 0,08 5,33% 0,08 5,33%
B3 (mg) 4 25,00% 4 25,00%
B5 (mg)   0,00%   0,00%
B6 (mg) 0,91 60,67% 0,91 60,67%
B11 / Foliumzuur  (ug) 3 1,00% 3 1,00%
B12 (ug) 0,44 15,71% 0,44 15,71%
C (mg) 0 0,00% 0 0,00%
D (ug) 0,7 7,00% 0,6 6,00%
E (mg) 0,2 2,00%   0,00%
Vitamine K (ug)   0,00%   0,00%
Natrium (mg) 780 78,00% 780 78,00%
Kalium (mg) 102 2,91% 102 2,91%
Calcium (mg) 22 2,20% 22 2,20%
Fosfor (mg) 150 18,75% 150 18,75%
IJzer (mg) 1,1 13,75% 1,1 13,75%
Jodium (ug) 18 12,00% 18 12,00%
Magnesium (mg) 10 3,33% 10 3,33%
Koper (mg) 0,06 6,67% 0,06 6,67%
Selenium (ug) 7 12,73% 7 12,73%
Zink (mg) 1,4 9,33% 1,4 9,33%

Bron: Nevo, USDA, Pubmed, CNF
* Aanbevolen dagelijkse hoeveelheid

Over knakworst
Een knakworst is een dunne voorgekookte worst van varkensvlees, maar tegenwoordig ook steeds vaker van rundvlees, kalkoen, kip of plantaardig eiwit. Een knakworst is verwant aan de in het buitenland bekende worsten zoals: Wiener, bockworst en Frankfurter. De originele knakworst werd gemaakt van schapendarm. Dit gaf de worst stevigheid, waardoor je bij het breken een ‘knak’ hoorde. Vandaar ook de naam ‘knakworst’. Tegenwoordig gebruikt men goedkope vervangers voor het maken van de worstjes, waardoor de worstjes slapper zijn en vaak niet meer knakken.

De exacte ingrediënten kunnen per fabrikant verschillen, maar doorgaans bestaat een knakworst uit blik voor 80% uit varkensvlees, aangevuld met aardappelzetmeel, zout, stabilisatoren E451, E452, witte peper, paprikapoeder, nootmuskaatextract, rundercollageen, antioxidant in de vorm van E301, rozemarijnextract, rookaroma en conserveermiddel E250. Steeds vaker wordt het ingrediënt E621 (een smaakversterker, ook wel bekend als ve-tsin) weggelaten, omdat dit bij het grote publiek steeds minder gewild is.

De worsten worden bewaard in een mengsel van water met zout, waardoor de worsten goed geconserveerd blijven. Veel mensen eten knakworsten als tussendoortje.

Knakworsten worden ook gebruikt voor het maken van een hotdog. Een hotdog is een wit broodje met een worstje, voorzien van saus en andere smaakmakers. Veel gebruikte specerijen zijn mosterd, ketchup, mayonaise en kaassaus, veel voorkomende garnituren zijn uien, zuurkool, jalapeño’s, chili, geraspte kaas, koolsla, spek en olijven.

Knakworsten in blik zijn lang houdbaar, waardoor veel mensen ze standaard in voorraad hebben.

Knakworsten zijn al gaar, dus ze hoeven alleen nog maar even te worden opgewarmd in warm water. De fabrikanten raden aan de worstjes langzaam in heet water op te warmen zonder ze te laten koken. Ook kan je ze 1.5 minuut bij 450 watt in de magnetron leggen. Tot slot kan je ze desnoods ook gewoon koud opeten.

Knakworst in blik is niet gezond. De worstjes bevatten daarvoor te veel calorieën, vet en zout en te weinig micronutriënten zoals vitamines. Bij de slager worden soms ambachtelijke knakworsten aangeboden, die mogelijk iets gezonder zijn. In biologische winkels zijn ook knakworsten te koop. Deze zijn doorgaans voorzien van vele kruiden die de gezondheidswaarde van de knakworst enigszins verhogen.

 

Download nu tijdelijk gratis ons E-book Afvallen

Gelukt! Ga naar je inbox om het E-book te bekijken.