web
statistics
Hoofdpagina » Voedingswaarde » De voedingswaarde van knakworst

De voedingswaarde van knakworst

Voedingswaardetabel van knakworst per 100 gram:

Per 100 g Varken ADH* Varken Mager ADH*
kcal 201 10,05% 136 6,80%
Kj 836 9,95% 567 6,75%
Water (g) 64,8 3,24% 66,3 3,32%
Eiwit (g) 12 21,43% 12 21,43%
Koolhydraten (g) 3,8 1,46% 6 2,31%
Suiker (g) 0,3   0,2  
Vet (g) 15,4 22,00% 7 10,00%
Verzadigd (g) 5,4   2,5  
E.O.V. (g) 7,1   3,2  
M.O.V. (g) 1,9   0,9  
Omega 6 (g) 1,7   0,8  
Omega 3 (g) 0,2   0,1  
Cholesterol (mg) 48   35  
Transvet (g) 0,1   0  
Vezels (g) 0,1 0,29% 0,3 0,86%
A (mg) 0,006 0,67% 0,005 0,56%
B1 (mg) 0,5 45,45% 0,5 45,45%
B2 (mg) 0,08 5,33% 0,08 5,33%
B3 (mg) 4 25,00% 4 25,00%
B5 (mg)   0,00%   0,00%
B6 (mg) 0,91 60,67% 0,91 60,67%
B11 / Foliumzuur  (ug) 3 1,00% 3 1,00%
B12 (ug) 0,44 15,71% 0,44 15,71%
C (mg) 0 0,00% 0 0,00%
D (ug) 0,7 7,00% 0,6 6,00%
E (mg) 0,2 2,00%   0,00%
Vitamine K (ug)   0,00%   0,00%
Natrium (mg) 780 78,00% 780 78,00%
Kalium (mg) 102 2,91% 102 2,91%
Calcium (mg) 22 2,20% 22 2,20%
Fosfor (mg) 150 18,75% 150 18,75%
IJzer (mg) 1,1 13,75% 1,1 13,75%
Jodium (ug) 18 12,00% 18 12,00%
Magnesium (mg) 10 3,33% 10 3,33%
Koper (mg) 0,06 6,67% 0,06 6,67%
Selenium (ug) 7 12,73% 7 12,73%
Zink (mg) 1,4 9,33% 1,4 9,33%

Bron: Nevo, USDA, Pubmed, CNF
* Aanbevolen dagelijkse hoeveelheid

Over knakworst
Een knakworst is een dunne voorgekookte worst gemaakt van varkensvlees, maar tegenwoordig ook steeds vaker van rundvlees, kalkoen, kip of plantaardig eiwit. Een knakworst is verwant aan de in het buitenland bekende worsten Wiener, bockworsten en frankfurters. De originele knakworst werd gemaakt van schapendarm. Dit gaf de worst stevigheid, waardoor er bij het breken een “knak” te horen was. Hier dankt een knakworst dan ook zijn naam aan. Vandaag de dag gebruikt men goedkopere vervangers voor het maken van de worstjes, waardoor de worstjes slapper zijn en vaak niet meer knakken. Een knakworst knakt vandaag de dag dus niet. De exacte ingrediënten kunnen per fabrikant verschillen, maar doorgaans bestaat een knakworst uit blik voor 80% uit varkensvlees, aangevuld met aardappelzetmeel, zout, stabilisatoren E451, E452, witte peper, paprikapoeder, nootmuskaatextract, rundercollageen, antioxidant in de vorm van E301, rozemarijnextract, rookaroma en conserveermiddel E250. Steeds vaker wordt het ingrediënt E621 (een smaakversterker, ook wel bekend als ve-tsin) eruit weggelaten omdat dit bij het grote publiek steeds minder gewild is. De worsten worden bewaard in een mengsel van water met zout, waardoor de worsten beschermd en geconserveerd blijven. Veel mensen eten knakworsten als tussendoortje. Knakworsten kunnen ook worden gebruikt voor het maken van een hotdog. Een hotdog is een wit broodje met een worstje, voor zien van saus en andere smaakmakers. Veel gebruikte specerijen zijn mosterd, ketchup, mayonaise en kaassaus, en veel voorkomende garnituren zijn uien, zuurkool, jalapeño’s, chili, geraspte kaas, koolsla, spek en olijven. Knakworsten in blik zijn lang houdbaar, waardoor veel mensen ze standaard in de voorraadkast in huis hebben. Knakworsten zijn al gaar, dus hoeven thuis alleen nog even te worden opgewarmd in warm water. De fabrikanten geven er de voorkeur aan de worstjes langzaam in heet water op te warmen zonder ze te laten koken. Een alternatieve bereidingsmethode volgens de verpakking van knakworsten is ze voor 1,5 minuut op een bord in de magnetron leggen bij 450 Watt. Knakworsten kunnen overigens ook gewoon koud worden gegeten. Knakworst in blik is niet gezond, het bevat daarvoor te veel calorieën, vet en zout en te weinig micronutriënten zoals vitamines. Bij de slager worden soms ambachtelijke knakworsten aangeboden, die mogelijk iets gezonder zijn. In biologische winkels zijn ook knakworsten verkrijgbaar. Deze zijn doorgaans voorzien van vele kruiden die de gezondheidswaarde van de knakworst wat verhogen.