web
statistics
Hoofdpagina » Voedingswaarde » De voedingswaarde van kokosyoghurt

De voedingswaarde van kokosyoghurt

Voedingswaardetabel van kokosyoghurt per 100 gram:

Per 100 g Kokosyoghurt ADH*
kcal 179 8,95%
Kj 750 8,95%
Water (g) 0,00%
Eiwit (g) 1,1 1,96%
Koolhydraten (g) 4,2 1,62%
Suiker (g) 1,8
Vet (g) 17,5 25,00%
Verzadigd (g) 16
E.O.V. (g)
M.O.V. (g)
Omega 6 (g)
Omega 3 (g)
Cholesterol (mg)
Vezels (g) 0,8 2,29%
A (mg) 0,00%
B1 (mg) 0,00%
B2 (mg) 0,00%
B3 (mg) 0,00%
B5 (mg) 0,00%
B6 (mg) 0,00%
B11 / Foliumzuur  (ug) 0,00%
B12 (ug) 0,00%
C (mg) 0,00%
D (ug) 0,00%
E (mg) 0,00%
Vitamine K (ug) 0,00%
Natrium (mg) 12 1,20%
Kalium (mg) 0,00%
Calcium (mg) 0 0,00%
Fosfor (mg) 0,00%
IJzer (mg) 0,00%
Jodium (ug) 0,00%
Magnesium (mg) 0,00%
Koper (mg) 0,00%
Selenium (ug) 0,00%
Zink (mg) 0,00%

Bron: Nevo, USDA, Pubmed, CNF
* Aanbevolen dagelijkse hoeveelheid

Over kokosyoghurt
Kokosyoghurt is zuivelvrije yoghurt op basis van kokosmelk. Verder bevat het yoghurtculturen en tapiocazetmeel. Het is een relatief nieuw product op de markt en een geschikt alternatief voor mensen die geen zuivel of sojaproducten eten. Kokosyoghurt is echter wel bijna vijf keer vetter dan volle yoghurt van koemelk, waardoor het heel machtig is en je er minder van hoeft te eten om verzadigd te zijn. Kokosyoghurt mag niet als kokosyoghurt worden verkocht, omdat het niet afkomstig is van zuivel. Daarom staat op de verpakking Coco Start of ‘Yochurt’ op basis van kokos.

Herkomst
Kokosyoghurt is pas sinds 2014 op de Nederlandse markt te krijgen van Abbot Kinney’s. De kokosnoten die zij gebruiken zijn afkomstig uit Sri Lanka. Door de stijgende populariteit ervan zijn er meer merken bij gekomen.

Ingrediënten
Commerciële ongezoete kokosyoghurt bevat meestal de volgende ingrediënten: Kokosmelk 97,3% (58,4% kokosnootextract*, water), tapiocameel, guarpitmeel (als verdikkingsmiddel) en yoghurtculturen. Deze culturen zijn de yoghurtculturen S. thermophilus, L. bulgaricus, L. acidophilus en B. Lactis.

Verkrijgbaar
Tot voor kort was kokosyoghurt vooral in natuurvoedingswinkels te krijgen, maar tegenwoordig bieden steeds meer reguliere supermarkten het aan. Bij de Albert Heijn hebben ze nu ook een huismerk kokosyoghurt.

Toepassing
Met kokosyoghurt kun je net als gewone yoghurt alle kanten mee op. Gewoon als ontbijt met granola en fruit, door de smoothie(bowl) en bij vegan desserts. Maar het kan ook prima bij hartige gerechten, bijvoorbeeld als topping bij een Thaise wortelsoep, bij de taco of rijstgerechten.

Weetjes/Wist je dat?

  • Je kokosyoghurt ook zelf kunt maken door probiotica toe te voegen aan kokosmelk en deze 24-48 uur te laten fermenteren?
  • De vetten van kokosnoot licht verteerbaar zijn en veel energie kunnen geven?
  • Van de kokosnoot niets verloren gaat? Zo worden de haren gebruikt voor bezems en matten, de schelp voor meubels en triplex en de doppen voor potgrond.
  • Voor het telen van kokosbomen geen pesticiden nodig zijn?
  • Er ook een ‘Griekse yoghurt’ variant is van kokosyoghurt?

Zie voor meer informatie over voedingsmiddelen ook het boek: