Voedingswaardetabel van komijn per 100 gram:
Per 100 g / ml | Komijn | ADH* |
kcal | 375 | 18,75% |
Kj | 1567 | 18,65% |
Water (g) | 8,06 | 0,40% |
Eiwit (g) | 17,81 | 31,80% |
Koolhydraten (g) | 44,24 | 17,02% |
Suiker (g) | 2,25 | |
Vet (g) | 22,27 | 31,81% |
Verzadigd (g) | 1,535 | |
E.O.V. (g) | 14,04 | |
M.O.V. (g) | 3,279 | |
Omega 6 (g) | 0 | |
Omega 3 (g) | 0 | |
Cholesterol (mg) | 0 | |
Vezels (g) | 10,5 | 30,00% |
A (mg) | 0 | 0,00% |
B1 (mg) | 0,628 | 57,09% |
B2 (mg) | 0,327 | 21,80% |
B3 (mg) | 4,579 | 28,62% |
B5 (mg) | 0 | 0,00% |
B6 (mg) | 0,435 | 29,00% |
B11 / Foliumzuur (ug) | ||
B12 (ug) | – | |
C (mg) | 7,7 | 10,27% |
D (ug) | 0 | 0,00% |
E (mg) | 3,33 | 33,30% |
Vitamine K (ug) | 5,4 | 4,50% |
Natrium (mg) | 168 | 16,80% |
Kalium (mg) | 1788 | 51,09% |
Calcium (mg) | 931 | 93,10% |
Fosfor (mg) | 499 | 62,38% |
IJzer (mg) | 66,36 | 829,50% |
Jodium (ug) | ||
Magnesium (mg) | 366 | 122,00% |
Koper (mg) | 0,867 | 96,33% |
Selenium (ug) | 5,2 | 9,45% |
Zink (mg) | 4,8 | 32,00% |
Bron: Nevo, USDA, Pubmed, CNF
* Aanbevolen dagelijkse hoeveelheid
Over komijn
Komijn is een plant uit de schermbloemenfamilie. De zaden van de plant worden gebruikt als specerij. Komijn is afkomstig uit Iran, Syrië, India en Turkije, waar het groeit op zanderige bodems. Hoewel een warm klimaat geen vereiste is, heeft de komijnplant wel voldoende zon nodig om te kunnen groeien. De plant groeit met dunne stengels met paarse of witte bloemen. De fijne blaadjes lijken wel wat op die van de venkelplant. De zaadjes zijn oogstrijp vanaf augustus. Door te wrijven over de vruchten komen ze vrij.
Komijn- en karwijzaad worden nog wel eens door elkaar gehaald. Dit komt doordat ze zowel in smaak als in uiterlijk op elkaar lijken. De zaden van karwij zijn echter krom, wat sterker en vooral scherper van smaak.
Verkrijgbaar
In winkels is zowel komijnzaad als -poeder te koop. De gemalen vorm wordt ook verkocht onder de naam ‘djinten’.
Toepassing
Komijn is een pikante smaakmaker. Het heeft een kruidige, anijsachtige smaak en je kunt het zowel in warme als koude gerechten verwerken. Komijn wordt als specerij in vele landen gebruikt. Het gaat hierbij vaak om de zaadjes, die voor gebruik vaak even worden geroosterd.
In Nederland en België is komijnekaas het meest bekende voedingsmiddel met komijn. In andere landen worden tandoori’s, tajines en couscousgerechten gekruid met komijn. Ook gerechten als hummus en chili con carne worden vaak opgefleurd met een snufje komijnpoeder. Ook chorizo bevat standaard komijn.
Zie voor meer informatie over voedingsmiddelen ook het boek: