De voedingswaarde van komijn

Voedingswaardetabel van komijn per 100 gram:

Per 100 g / mlKomijnADH*
kcal37518,75%
Kj156718,65%
Water (g)8,060,40%
Eiwit (g)17,8131,80%
Koolhydraten (g)44,2417,02%
Suiker (g)2,25
Vet (g)22,2731,81%
Verzadigd (g)1,535
E.O.V. (g)14,04
M.O.V. (g)3,279
Omega 6 (g)0
Omega 3 (g)0
Cholesterol (mg)0
Vezels (g)10,530,00%
A (mg)00,00%
B1 (mg)0,62857,09%
B2 (mg)0,32721,80%
B3 (mg)4,57928,62%
B5 (mg)00,00%
B6 (mg)0,43529,00%
B11 / Foliumzuur  (ug)
B12 (ug)
C (mg)7,710,27%
D (ug)00,00%
E (mg)3,3333,30%
Vitamine K (ug)5,44,50%
Natrium (mg)16816,80%
Kalium (mg)178851,09%
Calcium (mg)93193,10%
Fosfor (mg)49962,38%
IJzer (mg)66,36829,50%
Jodium (ug)
Magnesium (mg)366122,00%
Koper (mg)0,86796,33%
Selenium (ug)5,29,45%
Zink (mg)4,832,00%

Bron: Nevo, USDA, Pubmed, CNF
* Aanbevolen dagelijkse hoeveelheid

Over komijn
Komijn is een plant uit de schermbloemenfamilie. De zaden van de plant worden in de keuken gebruikt als specerij. Komijn is afkomstig uit Iran, Syrië, India en Turkije waar het groeit op zanderige bodems. Hoewel een warm klimaat geen vereiste is, heeft de komijnplant wel voldoende zon nodig om te kunnen groeien.  De plant groeit met dunne stengels met paarse of witte bloemen. De blaadjes lijken wel wat op de venkelplant. De zaadjes zijn oogstrijp vanaf augustus. Door te wrijven over de vruchten van de plant komen ze vrij. Deze worden opgevangen en verder verwerkt.

Komijn en karwijzaad worden nog wel eens door elkaar gehaald. Dit komt omdat zowel de smaak als het uiterlijk op elkaar lijken. De zaden van karwij zijn echter krom, sterker en vooral scherper van smaak.

Verkrijgbaar
In winkels is zowel komijnzaad- als poeder te koop. De poedervorm wordt ook nog wel eens verkocht onder de noemer djinten.

Toepassing
Komijn is een pikante smaakmaker. Het kruid heeft een kruidige, anijsachtige smaak en kun je zowel in warme als koude gerechten verwerken. Komijn wordt als specerij over een groot deel van de wereld gebruikt. Het gaat hierbij vaak om de zaadjes, deze worden voor gebruik even geroosterd. In Nederland en België is komijnekaas het meest bekende voedingsmiddel met komijn. In andere landen worden tandoori’s, tajines en couscousgerechten gekruid met komijn. Ook gerechten als hummus en chili con carne worden vaak opgefleurd met een snufje komijnpoeder. Chorizo bevat ook standaard komijn.

Zie voor meer informatie over voedingsmiddelen ook het boek: