Hoofdpagina » Voedingswaarde » De voedingswaarde van koolraap

De voedingswaarde van koolraap

Voedingswaardetabel van koolraap per 100 gram:

Per 100 g / ml Koolraap ADH*
kcal 24 1,20%
Kj 102 1,21%
Water (g) 90,3 4,52%
Eiwit (g) 1 1,79%
Koolhydraten (g) 5 1,92%
Suiker (g) 3,2
Vet (g) 0,2 0,29%
Verzadigd (g)
E.O.V. (g)
M.O.V. (g)
Omega 6 (g)
Omega 3 (g)
Cholesterol (mg)
Vezels (g) 2,2 6,29%
A (mg) 0,002 0,22%
B1 (mg) 0,03 2,73%
B2 (mg) 0,03 2,00%
B3 (mg) 0,7 4,38%
B5 (mg) 0,16 3,20%
B6 (mg) 0,1 6,67%
B11 / Foliumzuur  (ug) 50 16,67%
B12 (ug)
C (mg) 40 53,33%
D (ug)
E (mg)
Vitamine K (ug) 2,2 1,83%
Natrium (mg) 80 8,00%
Kalium (mg) 200 5,71%
Calcium (mg) 80 8,00%
Fosfor (mg) 20 2,50%
IJzer (mg) 0,4 5,00%
Jodium (ug) 1 0,67%
Magnesium (mg) 10 3,33%
Koper (mg) 0,01 1,11%
Selenium (ug)
Zink (mg) 0,07 0,47%

Bron: Nevo, USDA, Pubmed, CNF
* Aanbevolen dagelijkse hoeveelheid

Over koolraap
Koolraap is een vergeten groente, die in Nederland weinig meer wordt gegeten. Dit was vroeger wel anders. Alhoewel deze knol niet de schoonheidsprijs verdient, is de smaak verrassend lekker. De laatste jaren maakt de koolraap dan ook een voorzichtige comeback.

Herkomst en groeiwijze
Koolraap behoort tot de kruisbloemenfamilie. De koolraap zelf is de wortel van snijmoes, een bladgroente die ook eetbaar is. Een koolraap groeit dus onder grond.

Hoogstwaarschijnlijk is koolraap ontstaan uit een kruising tussen een meiraap en een kool. Koolraap wordt dan ook wel verward met andere knolsoorten zoals knolselderij, koolrabi of meiraapjes/meiknolletjes. Een koolraap is groen, geel of paarsig van kleur en heeft wit tot gelig vruchtvlees. De schil is ruw en soms wat bobbelig. De groente is flink van stuk en weegt vaak rond een kilo. Het is een echte wintergroente, wat de knol meteen onderscheidt van meiknolletjes.

Koolraap is een gemakkelijk te telen groente. Ze accepteert vrijwel alle grondsoorten. Koolraap wordt in juni gezaaid en geoogst in de late herfst- en wintermaanden.

Verkrijgbaar
Koolraap is een groente van eigen bodem en is te koop vanaf oktober t/m maart. Vanwege de geringe populariteit ligt koolraap maar mondjesmaat in de supermarkt. Net als andere knollen is een koolraap een zeer betaalbare groente, dus het zoeken waard!

Bewaren
Koolraap is lang houdbaar. Bij lage temperaturen enkele weken tot zelfs een aantal maanden. Een aangesneden koolraap moet binnen een week geconsumeerd worden. Wikkel de kool in folie en bewaar deze in de koelkast.

Toepassing
Koolraap kan zowel rauw als gegaard worden gegeten. Rauw is de smaak heel anders dan gekookt. De meeste mensen waarderen de smaak van koolraap meer wanneer die is  gekookt, geroosterd of gestoomd. Dan is de smaak wat zoetig, te vergelijken met wortel, maar minder stevig. Rauwe koolraap smaakt meer aards en heeft een wat weeïg karakter. Koolraap kan aardappels of andere knolgewassen vervangen zoals pastinaak, knolselderij, wortel of bieten. Verder kan je plakken koolraap roosteren, hartige koolraapkoekjes bakken of een koolraappuree of -rösti maken.

Wist je dat:

  • Koolraap vroeger ‘armeluis voedsel’ werd genoemd?
  • De eerste winter van de Eerste Wereldoorlog in Duitsland de ‘koolraapwinter’ heette? Grote bevolkingsgroepen overleefden dankzij de koolraap omdat de aardappeloogst was mislukt.
  • De koolraap vaak biologisch wordt aangeboden vanwege de gemakkelijke teelt?

Wetenschappelijke weetjes over de voedingswaarde van koolraap
Koolraap bevat glucosinolaten en kan daardoor tegen kanker beschermen (1). Daarnaast hebben onderzoekers in koolraap meer dan tien soorten fytoalexinen vastgesteld (2). Deze groep van plantenstoffen kunnen beschermen tegen kanker (3).

Zie voor meer informatie over voedingsmiddelen ook het boek:

(1) Higdon JV, Delage B, Williams DE, Dashwood RH. Cruciferous Vegetables and Human Cancer Risk: Epidemiologic Evidence and Mechanistic Basis. Pharmacological research: the official journal of the Italian Pharmacological Society. 2007;55(3):224-236.

(2) Pedras MSC, Montaut S, Suchy M. Phytoalexins from the Crucifer Rutabaga:  Structures, Syntheses, Biosyntheses, and Antifungal Activity J. Org. Chem. 2004; 69(13):4471-4476.

(3) Romagnolo DF, Davis CD, Milner JA. Phytoalexins in cancer prevention. Frontiers in bioscience (Landmark edition). 2012; 17:2035-58.

Download nu tijdelijk gratis ons E-book Afvallen

Gelukt! Ga naar je inbox om het E-book te bekijken.