Hoofdpagina » Voedingswaarde » De voedingswaarde van koolrabi

De voedingswaarde van koolrabi

Voedingswaardetabel van koolrabi per 100 gram:

Per 100 g / ml Koolrabi ADH*
kcal 29 1,45%
Kj 122 1,45%
Water (g) 90,5 4,53%
Eiwit (g) 2 3,57%
Koolhydraten (g) 4 1,54%
Suiker (g)
Vet (g)
Verzadigd (g)
E.O.V. (g)
M.O.V. (g)
Omega 6 (g)
Omega 3 (g)
Cholesterol (mg)
Vezels (g) 2,5 7,14%
A (mg)
B1 (mg) 0,04 3,64%
B2 (mg) 0,04 2,67%
B3 (mg) 0,4 2,50%
B5 (mg) 0,16 3,20%
B6 (mg) 0,1 6,67%
B11 / Foliumzuur  (ug) 60 20,00%
B12 (ug)
C (mg) 40 53,33%
D (ug)
E (mg) 0,48 4,80%
Vitamine K (ug) 0,1 0,08%
Natrium (mg) 80 8,00%
Kalium (mg) 500 14,29%
Calcium (mg) 100 10,00%
Fosfor (mg) 60 7,50%
IJzer (mg) 1 12,50%
Jodium (ug) 1 0,67%
Magnesium (mg) 40 13,33%
Koper (mg) 0,01 1,11%
Selenium (ug) 1 1,82%
Zink (mg) 0,03 0,20%

Bron: Nevo, USDA, Pubmed, CNF
* Aanbevolen dagelijkse hoeveelheid

Over koolrabi
De koolrabi is een redelijk onbekende groente, maar is zeer geliefd bij kenners. In Duitsland wordt de koolrabi veel vaker gegeten dan bij ons. Zowel rauw als gegaard smaken koolrabi’s goed. Een koolrabi is verder ideaal als stevige en enigszins pittige rauwkost.

Herkomst en groeiwijze
De koolrabi lijkt op een knol maar eigenlijk eet je de plaatselijk verdikte stengel van een koolplant. Koolrabi’s groeien boven de grond en kunnen groen of paars van kleur zijn.

De koolrabi is hoogstwaarschijnlijk ontstaan uit een kruising tussen een wilde kool en een wilde biet. Vandaar ook de naam ‘koolrabi’. De koolrabi vindt zijn oorsprong in Noord-Europa. Deze groente heeft trouwens niets te maken met de koolraap. De koolraap is een grote wortelgroente, die onder de grond groeit, de koolrabi groeit boven de grond en is vrij klein van stuk. Een enkele koolrabi past gemakkelijk in één hand. Ook de smaak is totaal verschillend.

Koolrabi’s worden met name in Duitsland veel geteeld. In Nederland wordt de koolrabi op kleine schaal geteeld.

Verkrijgbaar
Koolrabi is, in tegenstelling tot veel andere knollen, een echte lentegroente. De aanvoer vanuit Nederland ligt van mei tot en met oktober in de winkel. De rest van het jaar komt de groente uit Duitsland en Italië, waar ze afwisselend in de volle grond en in kassen wordt geteeld.

Bewaren
Koolrabi is gevoelig voor uitdroging, zeker als de groente al is aangesneden. Bewaar de koolrabi daarom maximaal een week in de koelkast en eet een aangesneden exemplaar zo snel mogelijk op.

Toepassing
Hoe kleiner de koolrabi, hoe frisser van smaak. Grote en oudere koolrabi’s smaken wat vezelig en hebben een dikkere schil. Koolrabi kan zowel rauw als gekookt gegeten worden, maar moet altijd worden geschild. De schil is taai en hard en smaakt niet lekker.

Rauw is de groente lekker als rauwkost of door een salade. De smaak is fris, ietwat scherp en kruidig en heeft wel wat weg van radijs. Gegaard kan de koolrabi als vervanging dienen voor knolgroenten zoals wortels, pastinaken en knolselderij. Ook is het leuk om eens een koolrabi uit te hollen, te vullen en te garen in de oven.

Wist je dat:

  • ‘Witte reus’ een koolrabi soort is die (zoals de naam al zegt) zeer grote knollen geeft, tot de grootte van een watermeloen aan toe? Deze soort wordt niet geteeld voor commerciële doeleinden.
  •  Duitsland elk jaar 40.000 ton aan koolrabi’s exporteert?
  • Het loof van koolrabi ook gegeten kan worden?
  • De vorm van de koolrabi aan de plant ook wel wordt vergeleken met een UFO schip?

Wetenschappelijke weetjes over de voedingswaarde van koolrabi
Koolrabi is zeer rijk aan vitamine C (1). Volgens onderzoek werkt de koolrabi tegen ontstekingen en diabetes (2). Een recente studie bij dieren stelde vast dat een extract van koolrabi het bloedsuikerniveau met 64% kon laten dalen (3).

Zie voor meer informatie over voedingsmiddelen ook het boek:

(1) Warne LGG. Kohlrabi as a Source of Vitamin C. British Medical Journal. 1942;1(4237):387.

(2) Jung HA, Karki S, Ehom N, Yoon M, Kim EJ, Choi JS. Anti-Diabetic and Anti-Inflammatory Effects of Green and Red Kohlrabi Cultivars (Brassica oleracea var. gongylodes). JFN. 2014; 19(4):281-290.

(3) Sharma I, Aaradhya M, Kodikonda M, Naik PR. Antihyperglycemic, antihyperlipidemic and antioxidant activity of phenolic rich extract of Brassica oleraceae var gongylodes on streptozotocin induced Wistar rats. SpringerPlus. 2015;4:212.

Download nu tijdelijk gratis ons E-book Afvallen

Download nu tijdelijk gratis ons E-book Afvallen

Word lid van onze nieuwsbrief en ontvang gratis meer dan 100 wetenschappelijke tips om af te vallen!

Gelukt! Ga naar je inbox om het E-book te bekijken.