De voedingswaarde van koolrabi

Voedingswaardetabel van koolrabi per 100 gram:

Per 100 g / mlKoolrabiADH*
kcal291,45%
Kj1221,45%
Water (g)90,54,53%
Eiwit (g)23,57%
Koolhydraten (g)41,54%
Suiker (g)
Vet (g)
Verzadigd (g)
E.O.V. (g)
M.O.V. (g)
Omega 6 (g)
Omega 3 (g)
Cholesterol (mg)
Vezels (g)2,57,14%
A (mg)
B1 (mg)0,043,64%
B2 (mg)0,042,67%
B3 (mg)0,42,50%
B5 (mg)0,163,20%
B6 (mg)0,16,67%
B11 / Foliumzuur  (ug)6020,00%
B12 (ug)
C (mg)4053,33%
D (ug)
E (mg)0,484,80%
Vitamine K (ug)0,10,08%
Natrium (mg)808,00%
Kalium (mg)50014,29%
Calcium (mg)10010,00%
Fosfor (mg)607,50%
IJzer (mg)112,50%
Jodium (ug)10,67%
Magnesium (mg)4013,33%
Koper (mg)0,011,11%
Selenium (ug)11,82%
Zink (mg)0,030,20%

Bron: Nevo, USDA, Pubmed, CNF
* Aanbevolen dagelijkse hoeveelheid

Over koolrabi
De koolrabi is een redelijk onbekende groente, maar is bij kenners zeer geliefd. In Duitsland wordt de koolrabi veel vaker gegeten dan bij ons. Klein van stuk en zowel rauw als gegaard lekker. Een koolrabi is bijvoorbeeld ideaal als rauwkost en smaakt stevig en pittig.

Herkomst en groeiwijze
De koolrabi lijkt op een knol maar eigenlijk eten we de dikke stengel van een koolplant. Koolrabi’s groeien boven de grond en kunnen groen of paars van kleur zijn.

De naam koolrabi is hoogstwaarschijnlijk ontstaan vanuit een kruising tussen een wilde kool en een wilde biet en vindt zijn oorsprong in Noord-Europa. De naam heeft niks te maken met de koolraap. Een groot verschil met de koolrabi is dat de koolraap een grote wortelgroente is die onder de grond groeit. Koolrabi’s zijn vrij klein van stuk. Een enkele koolrabi past gemakkelijk in één hand.

De grootste teelt vindt plaats in Duitsland, in Nederland wordt de koolrabi op kleine schaal geteeld.

Verkrijgbaar
Koolrabi is, in tegenstelling tot veel andere knollen, een echte lentegroente. De aanvoer vanuit Nederland ligt van mei tot en met oktober in de winkels. De rest van het jaar komt de groente uit Duitsland en Italië waar ze afwisselend op de volle grond en in kassen worden geteeld.

Bewaren
Koolrabi is gevoelig voor uitdroging, zeker als de groente al is aangesneden. Bewaar de koolrabi daarom maximaal een week in de koelkast en eet een aangesneden exemplaar zo snel mogelijk op.

Toepassing
Hoe kleiner de koolrabi, hoe frisser van smaak. Grote en oude soorten smaken wat vezelig en hebben een dikke schil. Koolrabi kan zowel rauw als gekookt gegeten worden, maar moet altijd geschild worden. De schil is taai en hard en smaakt niet lekker.

Rauw is de groente lekker als rauwkost of door een salade. De smaak is fris, scherp en kruidig die wel wat weg heeft van radijs. Gegaard kan de koolrabi als vervanging dienen voor knolgroenten zoals wortels, pastinaken en knolselderij. Ook is het leuk om eens een koolrabi uit te hollen, te vullen en te garen in de oven.

Weetjes/Wist je dat:

  • Er een ras van de koolrabi bestaat genaamd ‘witte reus’? Deze soort wordt niet geteeld voor commerciële doeleinden, maar geeft (zoals de naam al zegt) zeer grote knollen tot aan watermeloen grootte aan toe!
  • In Duitsland elk jaar 40.000 ton aan koolrabi’s wordt geëxporteerd?
  • Het loof van koolrabi ook gegeten kan worden?
  • De vorm van de koolrabi aan de plant ook wel wordt vergeleken met een UFO schip?

Wetenschappelijke weetjes over de voedingswaarde van koolrabi
Koolrabi is zeer rijk aan vitamine C (1). Volgens onderzoek werkt de koolrabi tegen ontstekingen en diabetes (2). Een recente studie bij dieren stelde vast dat een extract van koolrabi het bloedsuikerniveau met 64% kon laten dalen (3).

Zie voor meer informatie over voedingsmiddelen ook het boek:

(1) Warne LGG. Kohlrabi as a Source of Vitamin C. British Medical Journal. 1942;1(4237):387.

(2) Jung HA, Karki S, Ehom N, Yoon M, Kim EJ, Choi JS. Anti-Diabetic and Anti-Inflammatory Effects of Green and Red Kohlrabi Cultivars (Brassica oleracea var. gongylodes). JFN. 2014; 19(4):281-290.

(3) Sharma I, Aaradhya M, Kodikonda M, Naik PR. Antihyperglycemic, antihyperlipidemic and antioxidant activity of phenolic rich extract of Brassica oleraceae var gongylodes on streptozotocin induced Wistar rats. SpringerPlus. 2015;4:212.