web
statistics
Hoofdpagina » Voedingswaarde » De voedingswaarde van koolvis

De voedingswaarde van koolvis

Voedingswaardetabel van koolvis per 100 gram:

Per 100 g / ml Koolvis ADH*
kcal 80 4.00%
Kj 333 3.96%
Water (g) 80 4.00%
Eiwit (g) 17.2 30.71%
Koolhydraten (g)
Suiker (g)
Vet (g) 1.5 2.14%
Verzadigd (g) 0.3
E.O.V. (g) 0.3
M.O.V. (g) 0.6
Omega 6 (g) 0.1
Omega 3 (g) 0.5
Cholesterol (mg) 67
Vezels (g)
A (mg) 0.09 10.00%
B1 (mg) 0.09 8.18%
B2 (mg) 0.35 23.33%
B3 (mg) 3 18.75%
B5 (mg) 0.75 15.00%
B6 (mg) 0.1 6.67%
B11 / Foliumzuur  (ug) 10 3.33%
B12 (ug) 3.2 114.29%
C (mg)
D (ug) 1.4 14.00%
E (mg) 0.8 8.00%
Vitamine K (ug) 0.1 0.08%
Natrium (mg) 83 8.30%
Kalium (mg) 374 10.69%
Calcium (mg) 14 1.40%
Fosfor (mg) 300 37.50%
IJzer (mg) 1 12.50%
Jodium (ug) 56 37.33%
Magnesium (mg) 20 6.67%
Koper (mg) 0.04 4.44%
Selenium (ug) 27 49.09%
Zink (mg) 0.4 2.67%

Bron: Nevo, USDA, Pubmed, CNF
* Aanbevolen dagelijkse hoeveelheid

Over koolvis
Koolvis is familie van de kabeljauw en behoort hiermee tot de straalvinnige vissen. Koolvis is veel minder bekend en geliefd dan kabeljauw en daarmee wat ondergewaardeerd. Vooral de zwarte koolvis is smakelijk en een van de goedkoopste (grotere) vissoorten. Witte koolvis is nog gunstiger geprijsd maar ook minder smakelijk. Gefrituurde vis of vis bestemd voor fabrieksmatige productie bestaat vaak uit witte koolvis. Van alle vissoorten heeft koolvis een van de meest neutrale smaken. Dit maakt het een goede keuze voor kinderen.

De soort komt voor in het noordoostelijk deel van de Atlantische Oceaan en wordt (nog) niet overbevist.  Bij de vangst is de vis ongeveer 60 cm, maar hij kan tot meer dan een meter lang en wel 25 jaar oud worden. De koolvis heeft een opvallend witte zijlijn, wat hem duidelijk onderscheidt van de kabeljauw.

Verkrijgbaarheid
In de supermarkt is witte koolvis meestal in diepgevroren vorm te koop, vaak met het MSC-keurmerk. Dit maakt koolvis tot een duurzame keuze. Koolvis zien we overigens zelden vers, tenzij je het speciaal bestelt in een viswinkel.

Bewaren en toepassing
Omdat koolvis vaak diepgevroren wordt gekocht is het minder geschikt om als filet te bakken. Stoom of gaar de vis in een saus of een milde curry. Koolvis past bij alle gerechten, maar wordt qua smaak gemakkelijk overheerst door andere ingrediënten vanwege de zachte smaak.

Zie voor meer informatie over voedingsmiddelen ook het boek: