Hoofdpagina » Voedingswaarde » De voedingswaarde van koriander

De voedingswaarde van koriander

Voedingswaardetabel van koriander per 100 gram:

Per 100 g / ml Koriander ADH*
kcal 23 1,15%
Kj 95 1,13%
Water (g) 92,21 4,61%
Eiwit (g) 2,13 3,80%
Koolhydraten (g) 3,67 1,41%
Suiker (g) 0,87
Vet (g) 2,8 4,00%
Verzadigd (g) 0,014
E.O.V. (g) 0,275
M.O.V. (g) 0,04
Omega 6 (g) 0
Omega 3 (g) 0
Cholesterol (mg) 0
Vezels (g) 2,8 8,00%
A (mg) 0 0,00%
B1 (mg) 0,067 6,09%
B2 (mg) 0,162 10,80%
B3 (mg) 1,114 6,96%
B5 (mg) 0,57 11,40%
B6 (mg) 0,176 11,73%
B11 / Foliumzuur  (ug) 62 20,67%
B12 (ug) 0 0,00%
C (mg) 27 36,00%
D (ug) 0 0,00%
E (mg) 2,5 25,00%
Vitamine K (ug) 310 258,33%
Natrium (mg) 46 4,60%
Kalium (mg) 521 14,89%
Calcium (mg) 67 6,70%
Fosfor (mg) 48 6,00%
IJzer (mg) 1,77 22,13%
Jodium (ug) 0 0,00%
Magnesium (mg) 26 8,67%
Koper (mg) 0,225 25,00%
Selenium (ug) 0,9 1,64%
Zink (mg) 0,5 3,33%

Bron: Nevo, USDA, Pubmed, CNF
* Aanbevolen dagelijkse hoeveelheid

Over koriander
Koriander is een vers keukenkruid dat vooral gebruikt wordt in oosterse en Aziatische gerechten. Ook het zaad en de wortel worden gegeten. Het zaad wordt vaak in poedervorm verkocht onder dezelfde noemer als het verse blad, maar ze komen qua smaak totaal niet overeen. Ook de wortel is eetbaar. Deze wordt in Thailand bijvoorbeeld verwerkt in rode currypasta’s.

De smaak van korianderblad is vrij uniek en met weinig andere keukenkruiden te vergelijken. Het heeft iets weg van een combinatie van peterselie en citroen. Mensen die niet van koriander houden, vinden het kruid vaak naar zeep smaken. De smaak van korianderzaad is licht nootachtig, warm en kruidig.

Verkrijgbaar
Zowel verse koriander als korianderzaad zijn te koop in de supermarkt. Je vindt het kruid in potten of in bakjes in het koelschap. Koriander is niet lang houdbaar. Zelfs de variant in een pot met aarde blijft slechts 2 à 3 dagen goed.  Het kruid wordt snel slap en gaat dan hangen. Verwerk koriander dus snel na aankoop.  Bij de afdeling met kruiden en specerijen is korianderzaad verkrijgbaar.

Toepassing
Verwerk koriander altijd vers en onverhit in een gerecht. De steeltjes kunnen ook gegeten worden, mits het om jonge koriander gaat. Door het mee te koken gaat bijna alle smaak verloren. Niet iedereen houdt van koriander. Het is vaak een goed idee het kruid apart te serveren zodat het naar smaak kan worden toegevoegd.

Koriander is lekker in combinatie met andere oosterse smaken zoals knoflook, rode peper en gember. Maar het kruid combineert ook goed met peulvruchten en schaal- en schelpdieren. Een paar takjes koriander door de hummus geeft het een heerlijk exotische en volle smaak.

Zie voor meer informatie over voedingsmiddelen ook het boek:

Download nu tijdelijk gratis ons E-book Afvallen

Gelukt! Ga naar je inbox om het E-book te bekijken.