De voedingswaarde van koriander

Voedingswaardetabel van koriander per 100 gram:

Per 100 g / mlKorianderADH*
kcal231,15%
Kj951,13%
Water (g)92,214,61%
Eiwit (g)2,133,80%
Koolhydraten (g)3,671,41%
Suiker (g)0,87
Vet (g)2,84,00%
Verzadigd (g)0,014
E.O.V. (g)0,275
M.O.V. (g)0,04
Omega 6 (g)0
Omega 3 (g)0
Cholesterol (mg)0
Vezels (g)2,88,00%
A (mg)00,00%
B1 (mg)0,0676,09%
B2 (mg)0,16210,80%
B3 (mg)1,1146,96%
B5 (mg)0,5711,40%
B6 (mg)0,17611,73%
B11 / Foliumzuur  (ug)6220,67%
B12 (ug)00,00%
C (mg)2736,00%
D (ug)00,00%
E (mg)2,525,00%
Vitamine K (ug)310258,33%
Natrium (mg)464,60%
Kalium (mg)52114,89%
Calcium (mg)676,70%
Fosfor (mg)486,00%
IJzer (mg)1,7722,13%
Jodium (ug)00,00%
Magnesium (mg)268,67%
Koper (mg)0,22525,00%
Selenium (ug)0,91,64%
Zink (mg)0,53,33%

Bron: Nevo, USDA, Pubmed, CNF
* Aanbevolen dagelijkse hoeveelheid

Over koriander
Koriander is een vers keukenkruid wat vooral gebruikt wordt in Oosterse en Aziatische gerechten.  Ook het zaad en de wortel worden gegeten. Het zaad wordt vaak in poedervorm verkocht onder dezelfde noemer als het verse blad, maar komen qua smaak niet zo overeen. Ook de wortel is eetbaar. Deze wordt in Thailand bijvoorbeeld verwerkt in rode curry pasta’s.

De smaak van korianderblad is vrij uniek en met weinig andere keukenkruiden te vergelijken. Het heeft iets weg van een combinatie van peterselie en citroen. Mensen die niet van koriander houden vinden het kruid naar zeep smaken. De smaak van korianderzaad is licht nootachtig, warm en kruidig.

Verkrijgbaar
Zowel verse koriander als korianderzaad zijn beide verkrijgbaar in de supermarkt. Je vindt het kruid in potten of in bakjes bij het koelschap. Koriander is niet lang houdbaar, ook de variant met aarde blijven slechts 2 a 3 dagen goed.  Het kruid wordt snel slap en gaat dan hangen. Verwerk koriander dus snel na aankoop.  Bij de afdeling met kruiden en specerijen is korianderzaad verkrijgbaar.

Toepassing
Verwerk koriander altijd vers in een gerecht. De steeltjes kunnen ook gegeten worden, mits het om jonge koriander gaat. Meeverwarmen of koken heeft veel invloed op de smaak. Niet iedereen houdt van koriander, gebruik er dus niet teveel van of serveer de koriander naast het gerecht wanneer er eters over de vloer komen. Koriander is lekker in combinatie met Oosterse smaken. Knoflook, rode peper en gember bijvoorbeeld. Maar het keukenkruid combineert ook goed met peulvruchten en schaal- en schelpdieren. Een paar takjes koriander door de hummus geeft een lekkere smaak af.

Zie voor meer informatie over voedingsmiddelen ook het boek: