De voedingswaarde van kousenband

Voedingswaardetabel van kousenband per 100 gram:

Per 100 g / mlKousenbandADH*
kcal422,10%
Kj1802,14%
Water (g)87,74,39%
Eiwit (g)35,36%
Koolhydraten (g)72,69%
Suiker (g)
Vet (g)
Verzadigd (g)
E.O.V. (g)
M.O.V. (g)
Omega 6 (g)
Omega 3 (g)
Cholesterol (mg)
Vezels (g)1,33,71%
A (mg)0,022,22%
B1 (mg)0,010,91%
B2 (mg)0,010,67%
B3 (mg)0,412,56%
B5 (mg)0,5511,00%
B6 (mg)0,085,33%
B11 / Foliumzuur  (ug)4013,33%
B12 (ug)
C (mg)912,00%
D (ug)
E (mg)
Vitamine K (ug)14,412,00%
Natrium (mg)60,60%
Kalium (mg)2306,57%
Calcium (mg)606,00%
Fosfor (mg)708,75%
IJzer (mg)1,518,75%
Jodium (ug)
Magnesium (mg)4013,33%
Koper (mg)0,011,11%
Selenium (ug)1,52,73%
Zink (mg)0,040,27%

Bron: Nevo, USDA, Pubmed, CNF
* Aanbevolen dagelijkse hoeveelheid

Over kousenband
De kousenband lijkt op een lange sperzieboon en wordt in Azië en Zuid-Amerika veel gegeten. Nederlanders kennen de kousenband als onderdeel van het Surinaamse menu.

Herkomst en groeiwijze
De kousenband is een peul, welke groeit aan een hoge klimplant. De kousenband behoort tot de vlinderbloemenfamilie: een familie met eiwitrijke vruchten waarin zaden groeien. Kousenband kan wel 2 tot 3 keer zo lang worden als een sperzieboon en zo een lengte bereiken van wel 90 cm. Er zijn zelfs varianten die meer dan een meter lang worden, maar deze groeien alleen in het Caribisch gebied. Oorspronkelijk komt kousenband uit West-Afrika en is deze via Ethiopië naar India verplaatst.

Verkrijgbaar
Van juni tot november is kousenband uit eigen land verkrijgbaar. Hier worden de bonen in kassen of warmtetunnels gekweekt. In de andere maanden komt kousenband uit warmere streken rondom Azië en Zuid-Amerika. Ook in toko’s ligt vaak kousenband uit het buitenland, herkenbaar aan de langere peulen. Gekweekte kousenband uit Nederland wordt niet langer dan 25 cm.

In de winkels liggen grofweg twee soorten kousenband: de Thaise en de Surinaamse. Surinaamse kousenband is dunner, iets grilliger van vorm en donkerder groen van kleur. Liefhebbers zeggen dat dit de lekkerste kousenband is. Let er bij de aankoop van kousenband op dat de peulen stevig zijn en niet al te slap hangen. Dunne en stevige boontjes zijn het lekkerst. Oudere kousenband wordt snel dradig.

Bewaren
Bewaar kousenband op een koele plaats. Vanwege de neiging tot verkleuren is het niet verstandig kousenband in de koelkast te leggen. De bonen blijven een paar dagen goed. Het is niet aan te raden om kousenband in te vriezen vanwege het hoge vochtgehalte. Kousenband is wel zeer geschikt om in te maken met zout.

Toepassing
De smaak van kousenband is wat te vergelijken met de sperzieboon, maar wel een stuk pittiger. Kousenband kan ter vervanging dienen van sperziebonen of andere verse peulvruchten en combineert goed met ui, gember, knoflook en rode peper. Verder is kousenband natuurlijk lekker in combinatie met Surinaamse roti, geroerbakt of in combinatie met kokosmelk en pittige specerijen. Kousenband is over het algemeen iets meer geneigd tot draadvorming dan sperziebonen. Verwijder deze dus voor bereiding.

Weetjes/Wist je dat:

  • Surinamers kousenband ‘koosbanti’ noemen?
  • Kousenband qua uiterlijk wel wat weg heeft van een schoenveter?
  • Er naast groene kousenband ook een paarse variant bestaat?
  • De Engelsen de kousenband aspergeboon of ‘Yard long bean’ (meterslange boon) noemen?
  • De verkrijgbaarheid in Nederland bij toko’s en supermarkten steeds beter wordt?

Zie voor meer informatie over voedingsmiddelen ook het boek: