web
statistics
Hoofdpagina » Voedingswaarde » De voedingswaarde van kousenband

De voedingswaarde van kousenband

Voedingswaardetabel van kousenband per 100 gram:

Per 100 g / ml Kousenband ADH*
kcal 42 2,10%
Kj 180 2,14%
Water (g) 87,7 4,39%
Eiwit (g) 3 5,36%
Koolhydraten (g) 7 2,69%
Suiker (g)
Vet (g)
Verzadigd (g)
E.O.V. (g)
M.O.V. (g)
Omega 6 (g)
Omega 3 (g)
Cholesterol (mg)
Vezels (g) 1,3 3,71%
A (mg) 0,02 2,22%
B1 (mg) 0,01 0,91%
B2 (mg) 0,01 0,67%
B3 (mg) 0,41 2,56%
B5 (mg) 0,55 11,00%
B6 (mg) 0,08 5,33%
B11 / Foliumzuur  (ug) 40 13,33%
B12 (ug)
C (mg) 9 12,00%
D (ug)
E (mg)
Vitamine K (ug) 14,4 12,00%
Natrium (mg) 6 0,60%
Kalium (mg) 230 6,57%
Calcium (mg) 60 6,00%
Fosfor (mg) 70 8,75%
IJzer (mg) 1,5 18,75%
Jodium (ug)
Magnesium (mg) 40 13,33%
Koper (mg) 0,01 1,11%
Selenium (ug) 1,5 2,73%
Zink (mg) 0,04 0,27%

Bron: Nevo, USDA, Pubmed, CNF
* Aanbevolen dagelijkse hoeveelheid

Over kousenband
De kousenband lijkt op een lange sperzieboon en wordt in Azië en Zuid-Amerika veel gegeten. Nederlanders kennen de kousenband vooral als onderdeel van het Surinaamse menu.

Herkomst en groeiwijze
De kousenband is een peul, die groeit aan een hoge klimplant. De kousenband behoort tot de vlinderbloemenfamilie: een familie met eiwitrijke vruchten waarin zaden groeien. Kousenband kan 2 tot 3 keer zo lang worden als een sperzieboon. Er zijn zelfs varianten die meer dan een meter lang worden, maar die groeien alleen in het Caribisch gebied. De kousenband heeft zich vanuit West-Afrika via Ethiopië ook naar India verspreid.

Verkrijgbaar
Van juni tot november is kousenband uit eigen land verkrijgbaar. Hier worden de bonen in kassen of warmtetunnels gekweekt. In de andere maanden komt kousenband uit warmere gebieden in Azië en Zuid-Amerika. Ook in toko’s ligt vaak kousenband uit het buitenland, herkenbaar aan de langere peulen. Kousenband uit Nederland wordt niet langer dan 25 cm.

In de winkel liggen grofweg twee soorten kousenband: de Thaise en de Surinaamse. Surinaamse kousenband is dunner, iets grilliger van vorm en donkerder groen van kleur. Liefhebbers zeggen dat dit de lekkerste kousenband is. Let er bij het kopen van kousenband op dat de peulen stevig zijn. Dunne en stevige boontjes zijn het lekkerst. Oudere kousenband wordt snel dradig.

Bewaren
Bewaar kousenband op een koele plaats. Vanwege de neiging tot verkleuren is het niet verstandig kousenband in de koelkast te bewaren. Koel bewaard blijven de bonen een paar dagen goed. Kousenband laat zich niet goed invriezen vanwege het hoge vochtgehalte. Kousenband is wel weer heel geschikt om in te maken met zout.

Toepassing
De smaak van kousenband is te vergelijken met de smaak van sperzieboon, maar kousenband is wel een stuk pittiger. Kousenband kan in een gerecht sperziebonen of andere verse peulvruchten vervangen en combineert goed met ui, gember, knoflook en rode peper. Verder is kousenband natuurlijk lekker in combinatie met Surinaamse roti, geroerbakt of in combinatie met kokosmelk en pittige specerijen. Kousenband is over het algemeen iets meer geneigd tot draadvorming dan sperziebonen. Dus de bonen goed afhalen is wel nodig.

Wist je dat:

  • Surinamers kousenband ‘koosbanti’ noemen?
  • Kousenband qua uiterlijk wel wat weg heeft van een schoenveter?
  • Er naast groene kousenband ook een paarse variant bestaat?
  • De Engelsen de kousenband aspergeboon of ‘yard long bean’ (meterslange boon) noemen?
  • De verkrijgbaarheid in Nederland bij toko’s en supermarkten steeds beter wordt?

Zie voor meer informatie over voedingsmiddelen ook het boek: