De voedingswaarde van krab

Voedingswaardetabel van krab per 100 gram:

Per 100 g / mlKrabADH*
kcal854.25%
Kj3544.21%
Water (g)773.85%
Eiwit (g)1730.36%
Koolhydraten (g)10.38%
Suiker (g)
Vet (g)1.42.00%
Verzadigd (g)0.4
E.O.V. (g)0.3
M.O.V. (g)0.7
Omega 6 (g)0.08
Omega 3 (g)0.38
Cholesterol (mg)120
Vezels (g)
A (mg)0.0020.22%
B1 (mg)0.087.27%
B2 (mg)0.085.33%
B3 (mg)1.16.88%
B5 (mg)0.357.00%
B6 (mg)0.213.33%
B11 / Foliumzuur  (ug)124.00%
B12 (ug)9321.43%
C (mg)79.33%
D (ug)
E (mg)2.424.00%
Vitamine K (ug)
Natrium (mg)69169.10%
Kalium (mg)1103.14%
Calcium (mg)404.00%
Fosfor (mg)18022.50%
IJzer (mg)0.810.00%
Jodium (ug)6040%
Magnesium (mg)6020.00%
Koper (mg)0.444.44%
Selenium (ug)2647.27%
Zink (mg)3.825.33%

Bron: Nevo, USDA, Pubmed, CNF
* Aanbevolen dagelijkse hoeveelheid

Over krab
Krabben behoren tot de kreeftachtigen en komen voor over de hele wereld. De meest bekende soort is de Noordzeekrab. De Chinese wolhandkrab en blauwe zwemkrab worden gewaardeerd om hun smakelijkheid. Maar er bestaan meer dan 8000 soorten, waarvan ongeveer 35 in Nederland leven. Krab wordt gegeten als echte delicatesse.

Ze worden in zee gevangen door middel van fuiken. Maar krabben komen ook vaak in visnetten terecht als bijvangst. De krabben worden meestal levend verhandeld, omdat zij geruimde tijd op land kunnen leven. Daarnaast bevordert dit de versheid.

‘Krabsticks’ lijken erg op krabbenvlees maar worden vaak gemaakt van surimi (witvis). De echte krabsmaak wordt verkregen door aroma’s toe te voegen en de rode kleurstof zorgt voor de krabimitatie. Bij wat duurdere krabsticks wordt wel echt krabbenvlees toegevoegd.

Verkrijgbaar
Krab bestel je bij een goede viswinkel of in een restaurant van het luxere segment. Ze worden zowel bevroren als vers (vaak nog levend) geleverd. Krabsticks zijn in elke supermarkt te krijgen, maar vaak gaat het hierbij dus niet om echte krab.

Toepassing
Krab heeft geen sterke smaak, maar heeft wel duidelijk wat weg van vis. Het vlees smaak wat zoetig. Krab wordt in z’n geheel geserveerd of alleen de poten. Met speciaal bestek wordt de krab ontdaan van het vruchtvlees. De poten worden ook wel eens uitgezogen. Van binnen is het vlees van de krab vloeibaar. Pas tijdens het kookproces stollen de eiwitten, waardoor het een vaste vorm krijgt.

Zie voor meer informatie over voedingsmiddelen ook het boek: