Hoofdpagina » Voedingswaarde » De voedingswaarde van krab

De voedingswaarde van krab

Voedingswaardetabel van krab per 100 gram:

Per 100 g / ml Krab ADH*
kcal 85 4.25%
Kj 354 4.21%
Water (g) 77 3.85%
Eiwit (g) 17 30.36%
Koolhydraten (g) 1 0.38%
Suiker (g)
Vet (g) 1.4 2.00%
Verzadigd (g) 0.4
E.O.V. (g) 0.3
M.O.V. (g) 0.7
Omega 6 (g) 0.08
Omega 3 (g) 0.38
Cholesterol (mg) 120
Vezels (g)
A (mg) 0.002 0.22%
B1 (mg) 0.08 7.27%
B2 (mg) 0.08 5.33%
B3 (mg) 1.1 6.88%
B5 (mg) 0.35 7.00%
B6 (mg) 0.2 13.33%
B11 / Foliumzuur  (ug) 12 4.00%
B12 (ug) 9 321.43%
C (mg) 7 9.33%
D (ug)
E (mg) 2.4 24.00%
Vitamine K (ug)
Natrium (mg) 691 69.10%
Kalium (mg) 110 3.14%
Calcium (mg) 40 4.00%
Fosfor (mg) 180 22.50%
IJzer (mg) 0.8 10.00%
Jodium (ug) 60 40%
Magnesium (mg) 60 20.00%
Koper (mg) 0.4 44.44%
Selenium (ug) 26 47.27%
Zink (mg) 3.8 25.33%

Bron: Nevo, USDA, Pubmed, CNF
* Aanbevolen dagelijkse hoeveelheid

Over krab
Krabben behoren tot de kreeftachtigen en komen over de hele wereld voor. Er bestaan meer dan 8000 soorten, waarvan er ongeveer 35 in Nederland leven. De meest bekende soort is de Noordzeekrab. De Chinese wolhandkrab en blauwe zwemkrab worden gewaardeerd om hun smakelijkheid.  Krab wordt beschouwd als echte delicatesse.

Krabben worden in zee gevangen met fuiken. Maar ze komen ook vaak in visnetten terecht als bijvangst. De krabben worden meestal levend verhandeld, omdat zij geruime tijd op land kunnen leven. Daarnaast bevordert dit de versheid.

Krabsticks lijken erg op krabbenvlees, maar worden vaak gemaakt van surimi (witvis). De  krabsmaak krijgen de sticks door toegevoegde aroma’s, de rode kleurstof is de finishing touch voor deze krab-imitatie.  Bij wat duurdere krabsticks wordt overigens wel echt krabbenvlees toegevoegd.

Verkrijgbaar
Krab bestel je bij een goede viswinkel of in een restaurant in het luxere segment. Ze worden zowel bevroren als vers (vaak nog levend) geleverd. Krabsticks zijn in elke supermarkt te krijgen, maar vaak gaat het hierbij dus niet om echte krab.

Toepassing
Krab heeft geen sterke smaak, maar heeft wel duidelijk wat weg van vis. Het vlees smaakt wat zoetig. Krab wordt in z’n geheel geserveerd of alleen de poten. Met speciaal bestek wordt de krab ontdaan van het vruchtvlees. De poten worden ook wel uitgezogen. Van binnen is het vlees van de krab vloeibaar. Pas tijdens het kookproces stollen de eiwitten, waardoor het een vaste vorm krijgt.

Zie voor meer informatie over voedingsmiddelen ook het boek:

Download nu tijdelijk gratis ons E-book Afvallen

Download nu tijdelijk gratis ons E-book Afvallen

Word lid van onze nieuwsbrief en ontvang gratis meer dan 100 wetenschappelijke tips om af te vallen!

Gelukt! Ga naar je inbox om het E-book te bekijken.