Hoofdpagina » Voedingswaarde » De voedingswaarde van lamsvlees

De voedingswaarde van lamsvlees

Voedingswaardetabel van lamsvlees per 100 gram:

Per 100 g / ml Lamsvlees ADH*
kcal 134 6,70%
Kj 561 6,68%
Water (g) 73,9 3,70%
Eiwit (g) 21,64 38,64%
Koolhydraten (g)
Suiker (g)
Vet (g) 3,24 4,63%
Verzadigd (g) 1,321
E.O.V. (g) 2,356
M.O.V. (g) 0,48
Omega 6 (g) 0,306
Omega 3 (g) 0,027
Cholesterol (mg) 72
Vezels (g) 0 0,00%
A (mg) 0,01 1,11%
B1 (mg) 0,108 9,82%
B2 (mg) 0,418 27,87%
B3 (mg) 7,031 43,94%
B5 (mg) 0,7 14,00%
B6 (mg) 0,352 23,47%
B11 / Foliumzuur  (ug)
B12 (ug) 2,44 87,14%
C (mg)
D (ug) 2 20,00%
E (mg) 0,21 2,10%
Vitamine K (ug)
Natrium (mg) 78 7,80%
Kalium (mg) 337 9,63%
Calcium (mg) 11 1,10%
Fosfor (mg) 189 23,63%
IJzer (mg) 1,24 15,50%
Jodium (ug) 6,5 4,33%
Magnesium (mg) 26 8,67%
Koper (mg) 0,12 13,33%
Selenium (ug) 23,4 42,55%
Zink (mg) 4,06 27,07%

Bron: Nevo, USDA, Pubmed, CNF
* Aanbevolen dagelijkse hoeveelheid

Over lamsvlees
Vanwege de sterke(re) smaak zijn niet alle Nederlanders even dol op lamsvlees. In Zuid-Europa, Afrika en Arabische landen wordt veel vaker lam gegeten. Ook in Scandinavische landen zijn er een aantal traditionele gerechten te vinden met lamsvlees. Lamsvlees komt van jonge schapen, die bij de slacht niet ouder mogen zijn dan één jaar. Hoe ouder het dier, hoe stugger en vetter het vlees en hoe intenser ook de smaak.

Soorten
In Nederland worden het Texelse ras en het Suffolkschaap gehouden voor de vleesproductie, waarvan een groot deel wordt geëxporteerd naar het buitenland. Lamsvlees komt van verschillende delen van het dier. Gehakt, kotelet, bout en biefstuk of haas zijn de bekendste onderdelen. In mediterrane landen gebruikt men vaak het schoudervlees voor stoofschotels.

Verkrijgbaar
Bij de slager is lamsvlees vrijwel altijd te koop. Sommige soorten moet je wel bestellen. In de supermarkt vinden we een klein assortiment, meestal worstjes en kotelet. Wie op de centen let, koopt lamsvlees bij een Marokkaanse of Turkse slager. Hier liggen de prijzen doorgaans een stuk lager. Wel koop je hier zelden biologisch vlees. Biologisch lamsvlees, doorgaans van het Texels lam, is online of bij een biologische slager verkrijgbaar.

Toepassing
Lamsvlees kan op verschillende manieren worden bereid. Het vlees vraagt om uitgesproken smaken. Combineer het bijvoorbeeld met kruiden als tijm en rozemarijn of andere krachtige specerijen. Verder combineert lamsvlees goed met lichte graansoorten zoals couscous en quinoa of met aardappelen, stevige groenten (pastinaak, rode biet) en vrijwel alle vruchtgroenten.

Zie voor meer informatie over voedingsmiddelen ook het boek:

Download nu tijdelijk gratis ons E-book Afvallen

Download nu tijdelijk gratis ons E-book Afvallen

Word lid van onze nieuwsbrief en ontvang gratis meer dan 100 wetenschappelijke tips om af te vallen!

Gelukt! Ga naar je inbox om het E-book te bekijken.