De voedingswaarde van lamsvlees

Voedingswaardetabel van lamsvlees per 100 gram:

Per 100 g / mlLamsvleesADH*
kcal1346,70%
Kj5616,68%
Water (g)73,93,70%
Eiwit (g)21,6438,64%
Koolhydraten (g)
Suiker (g)
Vet (g)3,244,63%
Verzadigd (g)1,321
E.O.V. (g)2,356
M.O.V. (g)0,48
Omega 6 (g)0,306
Omega 3 (g)0,027
Cholesterol (mg)72
Vezels (g)00,00%
A (mg)0,011,11%
B1 (mg)0,1089,82%
B2 (mg)0,41827,87%
B3 (mg)7,03143,94%
B5 (mg)0,714,00%
B6 (mg)0,35223,47%
B11 / Foliumzuur  (ug)
B12 (ug)2,4487,14%
C (mg)
D (ug)220,00%
E (mg)0,212,10%
Vitamine K (ug)
Natrium (mg)787,80%
Kalium (mg)3379,63%
Calcium (mg)111,10%
Fosfor (mg)18923,63%
IJzer (mg)1,2415,50%
Jodium (ug)6,54,33%
Magnesium (mg)268,67%
Koper (mg)0,1213,33%
Selenium (ug)23,442,55%
Zink (mg)4,0627,07%

Bron: Nevo, USDA, Pubmed, CNF
* Aanbevolen dagelijkse hoeveelheid

Over lamsvlees
Lamsvlees is in Nederland niet bij iedereen even populair vanwege de sterke smaak. In Zuid-Europa, Afrika en Arabische landen wordt deze vleessoort veel vaker gegeten. Ook in Scandinavische landen zijn er een aantal traditionele gerechten te vinden met lamsvlees. Lamsvlees komt van jonge schapen die officieel niet ouder mogen zijn geweest dan één jaar. Hoe ouder het dier, hoe stugger en vetter het vlees en hoe intenser de smaak.

Soorten
In Nederland worden het Texelse ras en het Suffolkschaap gehouden voor de vleesproductie, waarvan een groot deel wordt geëxporteerd naar andere landen. Lamsvlees is verkrijgbaar van verschillende delen van het dier. Gehakt, kotelet, bout en biefstuk of haas zijn de bekendste soorten. In Mediterrane landen wordt vaak het schoudervlees van het lam gebruikt voor stoofschotels.

Verkrijgbaar
Lamsvlees is goed verkrijgbaar bij de slager. Sommige soorten dienen te worden besteld. In de supermarkt vinden we een klein assortiment. Vaak gaat het hier om worstjes en kotelet.
Wie op de centen let koopt lamsvlees bij een Marokkaanse of Turkse slager. Hier liggen de prijzen doorgaans een stuk lager. Let er wel op dat het hier vaak niet om biologisch vlees gaat. Biologisch lamsvlees is online verkrijgbaar, doorgaans van het Texels lam, of bij een biologische slager.

Toepassing
Lamsvlees kan op verschillende manieren worden bereid. Het vlees vraagt om uitgesproken smaken. Combineer bijvoorbeeld met kruiden als tijm en rozemarijn of volle specerijen. Verder combineert lamsvlees goed met lichte graansoorten zoals couscous en quinoa, aardappelen, stevige groenten (pastinaak, rode biet) en vrijwel alle vruchtgroenten.

Zie voor meer informatie over voedingsmiddelen ook het boek: