web
statistics
Hoofdpagina » Voedingswaarde » De voedingswaarde van lange vingers

De voedingswaarde van lange vingers

Voedingswaardetabel van lange vingers per 100 gram:

Per 100 g Lange vingers ADH*
kcal 402 20,10%
Kj 1702 20,26%
Water (g) 2 0,10%
Eiwit (g) 7,2 12,86%
Koolhydraten (g) 84,8 32,62%
Suiker (g) 53,1
Vet (g) 3,5 5,00%
Verzadigd (g) 1,4
E.O.V. (g) 1,1
M.O.V. (g) 0,4
Omega 6 (g) 0,4
Omega 3 (g) 0
Cholesterol (mg) 200
Transvet (g) 0
Vezels (g) 1 2,86%
A (mg) 0,116 12,89%
B1 (mg) 0,09 8,18%
B2 (mg) 0,18 12,00%
B3 (mg) 0,4 2,50%
B5 (mg) 0,00%
B6 (mg) 0,03 2,00%
B11 / Foliumzuur  (ug) 0,00%
B12 (ug) 0,53 18,93%
C (mg) 0 0,00%
D (ug) 0,5 5,00%
E (mg) 1,4 14,00%
Vitamine K (ug) 0,00%
Natrium (mg) 69 6,90%
Kalium (mg) 100 2,86%
Calcium (mg) 40 4,00%
Fosfor (mg) 150 18,75%
IJzer (mg) 2 25,00%
Jodium (ug) 19,6 13,07%
Magnesium (mg) 17 5,67%
Koper (mg) 0,08 8,89%
Selenium (ug) 7 12,73%
Zink (mg) 0,6 4,00%

Bron: Nevo, USDA, Pubmed, CNF
* Aanbevolen dagelijkse hoeveelheid

Over lange vingers
Lange vingers zijn droge, luchtige, zoete biscuits op basis van eieren in de vorm van een grote vinger. De bovenkant bevat meestal een laagje suiker. Lange vingers bevatten bloem, eiwitten, eidooiers en suiker. Deze koekjes bevatten vaak ammoniumbicarbonaat als rijsmiddel. Ze zijn vaak een hoofdingrediënt in veel desserts, zoals trifles, charlottes en tiramisu. De naam lange vingers komt uit het Frans, waar deze koekjes boudoir genoemd worden. Lange vingers zijn namelijk een Franse uitvinding. Ze ontstonden aan het eind van de 15de eeuw aan het hof van het hertogdom Savoye en werden gemaakt ter gelegenheid van een bezoek van de koning van Frankrijk. Inmiddels worden lange vingers wereldwijd geconsumeerd. In Engeland en Amerika noemt men ze ladyfinger, sponge-fingers, boudoir biscuits, savoy biscuits of boudoir fingers. In sommige landen worden deze koekjes aan baby’s gegeven en daarom worden ze ook nog wel eens baby biscuits genoemd. Door de droge en broze structuur neemt een lange vinger gemakkelijk vocht op, waardoor het door baby’s zonder tanden is te eten. Sommige bronnen melden dat lange vingers een bron zijn van vitamine B12 en ijzer en daarom gunstig is voor een baby. Het geven van een lange vinger aan een baby is vanwege de suiker echter sterk af te raden. Baby’s zitten midden in de smaakontwikkeling en extreem zoute of zoute smaken kunnen beter vermeden worden. In plaats van een lange vinger is een volkoren soepstengel een gezonder tussendoortje, maar nog beter is fruit.

Zie voor meer informatie over voedingsmiddelen ook het boek: