Hoofdpagina » Voedingswaarde » De voedingswaarde van lasagne

De voedingswaarde van lasagne

Voedingswaardetabel van lasagne per 100 gram:

Per 100 g Bolognese ADH*
kcal 142 7,10%
Kj 260 3,10%
Water (g) 73,1 3,66%
Eiwit (g) 8 14,29%
Koolhydraten (g) 9,1 3,50%
Suiker (g) 1,3
Vet (g) 7,9 11,29%
Verzadigd (g) 2,4
E.O.V. (g) 2,5
M.O.V. (g) 1,8
Omega 6 (g) 1,7
Omega 3 (g) 0,1
Cholesterol (mg) 22,2
Transvet (g) 0
Vezels (g) 0,7 2,00%
A (mg) 0,051 5,67%
B1 (mg) 0,17 15,45%
B2 (mg) 0,07 4,67%
B3 (mg) 1,7 10,63%
B5 (mg) 0,00%
B6 (mg) 0,14 9,33%
B11 / Foliumzuur  (ug) 9,5 3,17%
B12 (ug) 0,25 8,93%
C (mg) 8 10,67%
D (ug) 0,1 1,00%
E (mg) 1,1 11,00%
Vitamine K (ug) 6,1 5,08%
Natrium (mg) 310 31,00%
Kalium (mg) 226 6,46%
Calcium (mg) 56 5,60%
Fosfor (mg) 104 13,00%
IJzer (mg) 0,4 5,00%
Jodium (ug) 2,6 1,73%
Magnesium (mg) 12 4,00%
Koper (mg) 0,04 4,44%
Selenium (ug) 4 7,27%
Zink (mg) 0,85 5,67%

Bron: Nevo, USDA, Pubmed, CNF
* Aanbevolen dagelijkse hoeveelheid

Over lasagne
Lasagne is een Italiaans ovengerecht met gestapelde, dunne pastabladen afgewisseld met vullingen zoals: gehakt, tomatensaus, groenten, kaas en kruiden zoals knoflook, oregano en basilicum. De bovenlaag bestaat uit gesmolten geraspte kaas. Sommige recepten vermelden bechamelsaus, maar die ontbrak in de oorspronkelijke Italiaanse versie. Lasagne wordt meestal in vierkante porties gesneden.

Is lasagne gezond?
Of lasagne gezond is, hangt af van het recept. Kant-en-klare diepvries lasagne is over het algemeen niet de gezondste keuze. Deze bevat relatief weinig groente, maar wel veel zout en vet. De kaas die wordt gebruikt op kant-en-klare lasagne is meestal geen echte kaas, maar analoog kaas. Analoog kaas is een soort nepkaas op basis van plantaardig vet.

Als je thuis lasagne maakt, kan de maaltijd zelfs bijzonder gezond worden. Zo kun je de pastabladen van witmeel vervangen door volkoren pasta of kies een versie waaraan spinazie is toegevoegd. Ook kan je zelf spinazie aan je lasagne toevoegen. Een geweldige manier om lasagne te maken met minder koolhydraten en meer voedingsstoffen, is de lasagnebladen te vervangen door repen courgette.

Courgette bevat behalve mineralen en vezels ook B-vitamines en vitamine C. Kortom je kan het gehalte aan groente dus op verschillende manier flink opvoeren. Je kunt een lasagne maaltijd tot slot nóg gezonder maken door als side dish een salade toe te voegen.

Zie voor meer informatie over voedingsmiddelen ook het boek:

Download nu tijdelijk gratis ons E-book Afvallen

Download nu tijdelijk gratis ons E-book Afvallen

Word lid van onze nieuwsbrief en ontvang gratis meer dan 100 wetenschappelijke tips om af te vallen!

Gelukt! Ga naar je inbox om het E-book te bekijken.