De voedingswaarde van lijsterbessen

Voedingswaardetabel van lijsterbessen per 100 gram:

Per 100 g / mlLijsterbessenADH*
kcal1125,60%
Kj4655,54%
Water (g)71,43,57%
Eiwit (g)2,34,11%
Koolhydraten (g)23,99,19%
Suiker (g)14,1
Vet (g)22,86%
Verzadigd (g)7,2
E.O.V. (g)28,3
M.O.V. (g)33,1
Omega 6 (g)0
Omega 3 (g)0
Cholesterol (mg)0
Vezels (g)6,217,71%
A (mg)
B1 (mg)
B2 (mg)
B3 (mg)
B5 (mg)
B6 (mg)
B11 / Foliumzuur  (ug)
B12 (ug)
C (mg)25,834,40%
D (ug)
E (mg)1,8918,90%
Vitamine K (ug)
Natrium (mg)
Kalium (mg)1313,74%
Calcium (mg)151,50%
Fosfor (mg)526,50%
IJzer (mg)2,227,50%
Jodium (ug)
Magnesium (mg)3210,67%
Koper (mg)1,1122,22%
Selenium (ug)
Zink (mg)0,42,67%

Bron: Nevo, USDA, Pubmed, CNF
* Aanbevolen dagelijkse hoeveelheid

Over lijsterbessen
Lijsterbessen behoren tot de rozenfamilie. Er bestaan rond de 200 verschillende soorten, waarvan er sommigen eetbaar zijn. Ze zijn oranje tot rood van kleur en hangen in Europa in trosjes aan de wilde lijsterbesboom. In Nederland is dit een inheemse soort.
Vooral vogels als merels en lijsters zijn dol op lijsterbessen. Naar deze laatstgenoemde zijn de bessen dan ook vernoemd. Vroeger werden de bessen zelfs ingezet om vogels te kunnen vangen.
Ooit dacht men dat lijsterbessen giftig waren. Maar rijpe lijsterbessen kunnen in kleine hoeveelheden prima door de mens gegeten worden. In de kruidengeneeskunde worden de bessen ingezet als geneesmiddel tegen buikloop en dysenterie.

Verkrijgbaar
Lijsterbessen zijn niet in winkels verkrijgbaar. Je kunt het beste zelf op pad naar een plek waar wilde lijsterbessen groeien. Ze zijn te vinden in zandige, bosrijke gebieden.

Toepassing
Lijsterbessen zijn van zichzelf een beetje melig van structuur en daarom vragen ze om verwerking om echt lekker gevonden te worden. Ook zijn ze vrij bitter en bevatten een behoorlijke dosis sorbinezuur. Je kunt de bessen koken of 10 uur in water met azijn leggen om het sorbinezuur te laten oplossen. Lijsterbessen zijn vooral geschikt om jam of gelei van te maken. Ook kan er sap van geperst worden.

Zie voor meer informatie over voedingsmiddelen ook het boek: