Hoofdpagina » Voedingswaarde » De voedingswaarde van lupine

De voedingswaarde van lupine

Voedingswaardetabel van lupine per 100 gram:

Per 100 g / ml Lupine ADH*
kcal 371 18.55%
Kj 1554 18.50%
Water (g) 10.4 0.52%
Eiwit (g) 36.2 64.64%
Koolhydraten (g) 40.3 15.50%
Suiker (g) 3
Vet (g) 9.7 13.86%
Verzadigd (g) 1.2
E.O.V. (g) 3.9
M.O.V. (g) 2.4
Omega 6 (g) 2
Omega 3 (g) 0.4
Cholesterol (mg)
Vezels (g) 18.9 54.00%
A (mg)
B1 (mg) 0.6 54.55%
B2 (mg) 0.2 13.33%
B3 (mg) 2.1 13.13%
B5 (mg) 0.75 15.00%
B6 (mg) 0.35 23.33%
B11 / Foliumzuur  (ug) 355 118.33%
B12 (ug)
C (mg) 4.8 6.40%
D (ug)
E (mg)
Vitamine K (ug)
Natrium (mg) 15 1.50%
Kalium (mg) 1013 28.94%
Calcium (mg) 176 17.60%
Fosfor (mg) 440 55.00%
IJzer (mg) 4.3 53.75%
Jodium (ug)
Magnesium (mg) 198 66.00%
Koper (mg) 1 111.11%
Selenium (ug) 8.2 14.91%
Zink (mg) 15 100.00%

Bron: Nevo, USDA, Pubmed, CNF
* Aanbevolen dagelijkse hoeveelheid

Over lupine
Veel mensen kennen lupine als rijkbloeiende plant met prachtige bloemen, maar het is ook een voedingsmiddel. De lupineplant behoort tot de vlinderbloemenfamilie en wordt vaak gezaaid om borders op te vrolijken. In de bloemen groeien boontjes, die onder de peulvruchten vallen.

Overigens bloeit niet elke lupine met vruchten en is de meeste lupine bitter van smaak en daardoor ongeschikt om te eten. Speciaal voor de voedingsindustrie is daarom is een lupineplant gekweekt zonder deze eigenschap. Het gaat hierbij om de witte en blauwe lupine. De bonen van de witte lupine zijn groot en plat. Blauwe lupine herken je aan de spikkels op de boon en is kleiner van stuk.

Verkrijgbaar
Lupine is nog niet zo goed verkrijgbaar, maar is wel bezig aan een opmars. Op internet kan je lupinemeel en -bonen bestellen. Ook vind je het in sommige biologische supermarkten.

Toepassing
Lupine kent vele toepassingen en vormt een goede eiwitvervanger. Je kunt de bonen gedroogd kopen en verder verwerken zoals andere peulvruchten. Gekookte en vermalen lupine heeft wat weg van couscous en vormt hiervoor dan ook een uitstekende vervanger.

De boontjes kunnen ook worden gekiemd of geroosterd. Van geroosterde lupine kan vervolgens thee of ‘koffie’ worden gezet. Gekiemde lupine heeft qua smaak en uiterlijk wel wat weg van taugé. Lupinemeel kan verwerkt worden in bakgerechten, zoals cake en brood, maar kan niet één op één tarwemeel vervangen.

Zie voor meer informatie over voedingsmiddelen ook het boek:

Download nu tijdelijk gratis ons E-book Afvallen

Download nu tijdelijk gratis ons E-book Afvallen

Word lid van onze nieuwsbrief en ontvang gratis meer dan 100 wetenschappelijke tips om af te vallen!

Gelukt! Ga naar je inbox om het E-book te bekijken.