De voedingswaarde van lupine

Voedingswaardetabel van lupine per 100 gram:

Per 100 g / mlLupineADH*
kcal37118.55%
Kj155418.50%
Water (g)10.40.52%
Eiwit (g)36.264.64%
Koolhydraten (g)40.315.50%
Suiker (g)3
Vet (g)9.713.86%
Verzadigd (g)1.2
E.O.V. (g)3.9
M.O.V. (g)2.4
Omega 6 (g)2
Omega 3 (g)0.4
Cholesterol (mg)
Vezels (g)18.954.00%
A (mg)
B1 (mg)0.654.55%
B2 (mg)0.213.33%
B3 (mg)2.113.13%
B5 (mg)0.7515.00%
B6 (mg)0.3523.33%
B11 / Foliumzuur  (ug)355118.33%
B12 (ug)
C (mg)4.86.40%
D (ug)
E (mg)
Vitamine K (ug)
Natrium (mg)151.50%
Kalium (mg)101328.94%
Calcium (mg)17617.60%
Fosfor (mg)44055.00%
IJzer (mg)4.353.75%
Jodium (ug)
Magnesium (mg)19866.00%
Koper (mg)1111.11%
Selenium (ug)8.214.91%
Zink (mg)15100.00%

Bron: Nevo, USDA, Pubmed, CNF
* Aanbevolen dagelijkse hoeveelheid

Over lupine
Veel mensen kennen lupine als rijkbloeiende plant met prachtige bloemen, maar het is ook een voedingsmiddel. De lupineplant behoort tot de vlinderbloemenfamilie en wordt vaak gezaaid om borders op te vrolijken.
In de bloemen groeien boontjes, welke onder de peulvruchten vallen. Overigens bloeit niet elke lupineplant met vruchten en is de meeste lupine bitter van smaak en daardoor ongeschikt om te consumeren. Hiervoor is een oplossing bedacht door een plant te kweken die lupine produceert zonder deze eigenschap. Deze soort wordt voor de voedingsindustrie gebruikt. Het gaat hierbij om de witte en blauwe lupine. De bonen van de witte lupine zijn groot en plat. Blauwe lupine herken je aan de spikkels op de boon en zijn kleiner van stuk.

Verkrijgbaar
Lupine is nog niet zo goed verkrijgbaar maar is wel bezig aan een opmars. Op internet kan je lupinemeel- en bonen bestellen. Bij sommige biologische supermarkten kom je lupine ook tegen.

Toepassing
Lupine kent vele toepassingen en vormt een goede eiwitvervanger. Je kunt de bonen gedroogd kopen en verder verwerken zoals andere peulvruchten. Gekookte en vermalen lupine heeft wat weg van couscous en vormt hiervoor dan ook een uitstekende vervanger. De boontjes kunnen ook gekiemd of geroosterd worden. Van dit laatste kan vervolgens thee of koffie worden gezet. Gekiemde lupine heeft qua smaak en uiterlijk wel wat weg van taugé. Lupinemeel kan verwerkt worden in bakgerechten zoals cake en brood maar kan niet één op één tarwemeel vervangen.

Zie voor meer informatie over voedingsmiddelen ook het boek: