De voedingswaarde van lychee

Voedingswaardetabel van lychees per 100 gram:

Per 100 g / mlLycheeADH*
kcal814,05%
Kj3424,07%
Water (g)78,63,93%
Eiwit (g)0,91,61%
Koolhydraten (g)186,92%
Suiker (g)16,8
Vet (g)0,30,43%
Verzadigd (g)
E.O.V. (g)
M.O.V. (g)
Omega 6 (g)
Omega 3 (g)
Cholesterol (mg)
Vezels (g)1,23,43%
A (mg)
B1 (mg)0,054,55%
B2 (mg)0,053,33%
B3 (mg)0,63,75%
B5 (mg)
B6 (mg)0,042,67%
B11 / Foliumzuur  (ug)
B12 (ug)
C (mg)3952,00%
D (ug)
E (mg)
Vitamine K (ug)0,40,33%
Natrium (mg)20,20%
Kalium (mg)1805,14%
Calcium (mg)101,00%
Fosfor (mg)354,38%
IJzer (mg)0,45,00%
Jodium (ug)
Magnesium (mg)206,67%
Koper (mg)0,1516,67%
Selenium (ug)0,61,09%
Zink (mg)0,181,20%

Bron: Nevo, USDA, Pubmed, CNF
* Aanbevolen dagelijkse hoeveelheid

Over lychees
De lychee is een vrij onbeminde vrucht in Nederland. In Aziatische landen wordt deze vrucht daarentegen veel gegeten. Een plek waar we gerechten met lychees dan ook vaak tegenkomen zijn de Chinese restaurants.

Herkomst en groeiwijze
Lychees zijn kleine, tropische vruchten en behoren tot de zeepboomfamilie. Lychees groeien alleen in warme omstandigheden in trosjes aan grote, dichtbegroeide bomen. Deze trossen variëren van 5 tot 30 stuks.

Lychees hebben een harde, stramme schil die bobbelig en leerachtig aanvoelt. Wanneer de vruchten onrijp zijn heeft de schil een groene kleur, welke langzaam verandert in roze. Ondanks de stevige schil zijn de vruchtjes wel gemakkelijk met de hand te pellen. Door op de schil te drukken, barst deze. De pit is zeer donker van kleur, glad en laat niet gemakkelijk los. Vergeleken met de grootte van de pit zit er relatief weinig vruchtvlees in een lychee. Het vruchtvlees is glazig wit tot lichtroze van kleur en is het enige deel van de lychee dat gegeten wordt.

Verkrijgbaar
De lychees die in Nederland in de winkel liggen komen vooral uit Israël en Afrikaanse landen: Madagaskar en Zuid-Afrika. Vermijd lychees uit Thailand, deze vormen een behoorlijke aanslag op het milieu. In de herfst- en wintermaanden vinden we de grootste aanvoer in de winkels, maar in supermarkten is het aanbod vaak schaars. Verse lychees zijn vooral verkrijgbaar bij gespecialiseerde groenteboeren en toko’s. Naast verse lychees zijn er ook lychees in blik verkrijgbaar. Naast minder smaak, bevatten deze vruchten vaak ook extra suiker.

Let er bij de aankoop van lychees op dat de schil rozeachtig van kleur is. Hoe donkerder de schil, hoe minder vers de lychee is. Een bruine schil betekent dat de vrucht is uitgedroogd. De schil hoeft daarentegen niet strak om de vrucht te zitten.

Bewaren
Lychees zijn ongeveer een week houdbaar op een koele plek. De smaak van deze vruchtjes gaat in de koelkast hard achteruit. Lychees zijn ook prima in te vriezen.

Toepassing
Lychees smaken zoet, kruidig en fris. Lekker in een fruitsalade of gewoon zo, uit de hand. De smaak van een lychee past goed bij noten, andijvie, witlof, zuivel en kaas. Lychees lenen zich uitstekend om te vullen met een zoete of hartige spread. Of verwerk lychees eens in een smoothie of (plantaardige) milkshake.

Weetjes/Wist je dat:

  • De lychee ook wel ‘Chinese aardbei’ wordt genoemd?
  • De lycheeboom wel 30 meter hoog kan worden?
  • De naam ‘zeepboomfamilie’ voortkomt uit de stof saponine, die uit de zaden wordt gewonnen en tot zeep kan worden verwerkt?

Wetenschappelijke weetjes over de voedingswaarde van lychee
Lychees zijn zeer rijk aan polyfenolen en laten op dit gebied vele andere fruitsoorten achter zich (1). Wetenschappers hebben vastgesteld dat polyfenolen kunnen helpen tegen kanker, hart- en vaatziekten, diabetes, osteoporose en neurodegeneratieve ziekten (2). Een type polyfenol die veel lychees zit en niet in ander fruit is oligonol. Oligonol helpt de bloedsuikerspiegel stabiel te houden en voorkomt oxidatieve stress (3, 4). Deze antioxidant in lychees kan de vetzuren in de lever te beschermen tegen oxidatie en werkt daardoor beschermend (5).

Zie voor meer informatie over voedingsmiddelen ook het boek:

(1) Brat P, Georgé S, Bellamy A. Daily polyphenol intake in France from fruit and vegetables. The Journal of nutrition. 2006; 136(9):2368-73.

(2) Pandey KB, Rizvi SI. Plant Polyphenols as Dietary Antioxidants in Human Health and Disease. Oxidative Medicine and Cellular Longevity. 2009; 2(5):270-278.

(3) Park JY, Kim Y, Im JA, Lee H. Oligonol suppresses lipid accumulation and improves insulin resistance in a palmitate-induced in HepG2 hepatocytes as a cellular steatosis model. BMC complementary and alternative medicine. 2015; 15:185.

(4) Park CH, Lee JY, Kim MY. Oligonol, a low-molecular-weight polyphenol derived from lychee fruit, protects the pancreas from apoptosis and proliferation via oxidative stress in streptozotocin-induced diabetic rats. Food & function. 2016; 7(7):3056-63.

(5) Bhoopat L, Srichairatanakool S, Kanjanapothi D, Taesotikul T, Thananchai H, Bhoopat T. Hepatoprotective effects of lychee (Litchi chinensis Sonn.): a combination of antioxidant and anti-apoptotic activities. Journal of ethnopharmacology. 2011; 136(1):55-66.