Hoofdpagina » Voedingswaarde » De voedingswaarde van marmelade

De voedingswaarde van marmelade

Voedingswaardetabel van marmelade per 100 gram:

Per 100 g Marmelade ADH*
kcal 260 13,00%
Kj 1105 13,15%
Water (g) 34,8 1,74%
Eiwit (g) 0,3 0,54%
Koolhydraten (g) 63,9 24,58%
Suiker (g) 59,6
Vet (g) 0,2 0,29%
Verzadigd (g)
E.O.V. (g)
M.O.V. (g) 0,1
Omega 6 (g)
Omega 3 (g)
Cholesterol (mg) 0
Transvet (g) 0
Vezels (g) 0,8 2,29%
A (mg) 0,007 0,78%
B1 (mg) 0,01 0,91%
B2 (mg) 0,01 0,67%
B3 (mg) 0,2 1,25%
B5 (mg) 0,00%
B6 (mg) 0,013 0,87%
B11 / Foliumzuur  (ug) 0 0,00%
B12 (ug) 0 0,00%
C (mg) 3 4,00%
D (ug) 0 0,00%
E (mg) 0,5 5,00%
Vitamine K (ug) 0,00%
Natrium (mg) 45 4,50%
Kalium (mg) 69 1,97%
Calcium (mg) 8 0,80%
Fosfor (mg) 9 1,13%
IJzer (mg) 0,4 5,00%
Jodium (ug) 0,3 0,20%
Magnesium (mg) 4 1,33%
Koper (mg) 0,03 3,33%
Selenium (ug) 0 0,00%
Zink (mg) 0,04 0,27%

Bron: Nevo, USDA, Pubmed, CNF
* Aanbevolen dagelijkse hoeveelheid

Over marmelade
Marmelade is een type jam die wordt gemaakt van het sap en de schil van citrusvruchten, gekookt met suiker en water. De citrusvrucht voor marmelade is meestal een bittere sinaasappel, maar het wordt ook wel gemaakt van citroenen, limoenen, grapefruits of mandarijnen. De schillen geven de bittere smaak.

De meest gebruikte citrusvrucht voor marmelade is de Spaanse Sevilla of ‘bittere sinaasappel’. Deze vrucht heeft een hoog pectinegehalte, waardoor de marmelade gemakkelijk geleert (dik wordt). Het woord ‘marmelade’ is ontleend aan het Portugese ‘marmelada’, dat ‘kweepeer’ betekent.

Zie voor meer informatie over voedingsmiddelen ook het boek:

Download nu tijdelijk gratis ons E-book Afvallen

Gelukt! Ga naar je inbox om het E-book te bekijken.