Voedingswaardetabel van marsepein per 100 gram:
Per 100 g | Marsepein | ADH* |
kcal | 420 | 21,00% |
Kj | 1765 | 21,00% |
Water (g) | 13 | 0,65% |
Eiwit (g) | 5,3 | 9,46% |
Koolhydraten (g) | 64,2 | 24,69% |
Suiker (g) | 60,8 | |
Vet (g) | 15,3 | 21,86% |
Verzadigd (g) | 1 | |
E.O.V. (g) | 9,5 | |
M.O.V. (g) | 4 | |
Omega 6 (g) | 4 | |
Omega 3 (g) | 0 | |
Cholesterol (mg) | 0 | |
Transvet (g) | 0 | |
Vezels (g) | 2,2 | 6,29% |
A (mg) | 0 | 0,00% |
B1 (mg) | 0,05 | 4,55% |
B2 (mg) | 0,24 | 16,00% |
B3 (mg) | 1,3 | 8,13% |
B5 (mg) | 0,00% | |
B6 (mg) | 0,02 | 1,33% |
B11 / Foliumzuur (ug) | 0 | 0,00% |
B12 (ug) | 0,05 | 1,79% |
C (mg) | 0 | 0,00% |
D (ug) | 0 | 0,00% |
E (mg) | 6,7 | 67,00% |
Vitamine K (ug) | 0 | 0,00% |
Natrium (mg) | 0,00% | |
Kalium (mg) | 267 | 7,63% |
Calcium (mg) | 88 | 8,80% |
Fosfor (mg) | 194 | 24,25% |
IJzer (mg) | 1,1 | 13,75% |
Jodium (ug) | 1 | 0,67% |
Magnesium (mg) | 96 | 32,00% |
Koper (mg) | 0,22 | 24,44% |
Selenium (ug) | 1 | 1,82% |
Zink (mg) | 0,97 | 6,47% |
Bron: Nevo, USDA, Pubmed, CNF
* Aanbevolen dagelijkse hoeveelheid
Over marsepein
Marsepein is een mengsel van suiker en amandelmeel. Vaak wordt marsepein verwerkt in snoepgoed. Marsepein lijkt op amandelspijs en banketbakkersspijs, maar bevat veel meer suiker en is fijner van structuur.
Omdat amandelen vrij duur zijn, worden deze meestal vervangen door gemalen pitten van abrikozen. Deze imitatiemarsepein wordt ‘persipan’ of ‘parzipan’ genoemd. De verhouding is daarbij meestal 40% gemalen pitten en 60% suiker.
Marsepein bevat voornamelijk suiker en nauwelijks nutriënten en is daarom niet gezond. Eet het dan ook spaarzaam. Wanneer je graag marsepein eet, is het verstandig de pure variant te kiezen, zonder kleurstoffen. In België bestaan er winkels waar pure marsepein wordt verkocht. In de supermarkt zijn er marsepeinproducten te koop die relatief puur zijn, zoals de marsepeinen aardappeltjes en marsepeinstaaf met pure chocola. Deze zijn niet gezond, maar wel iets minder slecht dan de varianten met kleurstoffen.
Zie voor meer informatie over voedingsmiddelen ook het boek: