Hoofdpagina » Voedingswaarde » De voedingswaarde van matse

De voedingswaarde van matse

Voedingswaardetabel van matse per 100 gram:

Per 100 g Matze ADH*
kcal 376 19,00%
Kj 1596 19,00%
Water (g) 6,1 0,31%
Eiwit (g) 11 19,64%
Koolhydraten (g) 78,8 30,31%
Suiker (g) 0,4
Vet (g) 1 1,43%
Verzadigd (g) 0,3
E.O.V. (g) 0,2
M.O.V. (g) 0,2
Omega 6 (g) 0,2
Omega 3 (g) 0
Cholesterol (mg) 0
Transvet (g) 0
Vezels (g) 4 11,43%
A (mg) 0 0,00%
B1 (mg) 0,17 15,45%
B2 (mg) 0,06 4,00%
B3 (mg) 1,2 7,50%
B5 (mg) 0,00%
B6 (mg) 0,09 6,00%
B11 / Foliumzuur  (ug) 19 6,33%
B12 (ug) 0 0,00%
C (mg) 0 0,00%
D (ug) 0 0,00%
E (mg) 0,1 1,00%
Vitamine K (ug) 0,00%
Natrium (mg) 2 0,20%
Kalium (mg) 190 5,43%
Calcium (mg) 15 1,50%
Fosfor (mg) 125 15,63%
IJzer (mg) 2 25,00%
Jodium (ug) 1,9 1,27%
Magnesium (mg) 25 8,33%
Koper (mg) 0,14 15,56%
Selenium (ug) 4 7,27%
Zink (mg) 0,6 4,00%

Bron: Nevo, USDA, Pubmed, CNF
* Aanbevolen dagelijkse hoeveelheid

Over matse
Een matse is een ongezuurd plat brood dat deel uitmaakt van de Joodse keuken en een belangrijk onderdeel vormt van het Pesach-feest. Tijdens dit feest mag er alleen ongezuurd brood worden gegeten. Met Pesach wordt de bevrijding van de Joden uit de slavernij in Egypte gevierd.

Een koosjere matse voor Pesach wordt enkel gemaakt van meel en water. Matses kunnen zacht zijn, zoals een pitabrood of knapperig. De knapperige variant wordt commercieel geproduceerd. Een zachte matse is maar zeer kort houdbaar. Een knapperige matse heeft iets weg van een grote cracker. Er zijn ronde en vierkante varianten.

Vaak worden matses belegd met suiker of kaas. Van het meel waar matses mee worden gemaakt, worden ook wel matseballetjes gemaakt voor in een soep. Een bekende fabrikant van matsecrackers is Hollandia. Zij hebben ook volkorenvarianten in het assortiment. Deze matses worden zonder suiker, zout en e-nummers gebakken.

In Nederland eet men matses doorgaans als ontbijt, lunch, brunch of tussendoortje. Sommige mensen vinden ze lekker bij koffie of thee. Eén matse weegt 12 gram en bevat slechts 23 kilocalorieën. Vandaar dat matses nog wel eens worden aangeraden door diëtisten.

Het is vooral het beleg dat bepaalt of matse gezond of ongezond is. Omdat een losse matse weinig vult, is het verstandig die te beleggen met voedsel dat rijk is aan vetten, eiwitten en/of vezels. Denk hierbij aan pesto, kipfilet of notenpasta.

Zie voor meer informatie over voedingsmiddelen ook het boek:

Download nu tijdelijk gratis ons E-book Afvallen

Gelukt! Ga naar je inbox om het E-book te bekijken.