web
statistics
Hoofdpagina » Voedingswaarde » De voedingswaarde van melk

De voedingswaarde van melk

Voedingswaardetabel van melk (vol) per 100 ml:

Per 100 ml Melk (vol) ADH*
kcal 62 3.10%
Kj 261 3.11%
Water (g) 87.6 4.38%
Eiwit (g) 3.7 6.61%
Koolhydraten (g) 4.3 1.65%
Suiker (g) 4.3
Vet (g) 3.4 4.86%
Verzadigd (g) 2.1
E.O.V. (g) 0.9
M.O.V. (g) 0.1
Omega 6 (g)
Omega 3 (g)
Cholesterol (mg) 9.5
Vezels (g)
A (mg) 0.03 3.33%
B1 (mg) 0.03 2.73%
B2 (mg) 0.17 11.33%
B3 (mg) 0.08 0.50%
B5 (mg) 0.37 7.40%
B6 (mg) 0.04 2.67%
B11 / Foliumzuur  (ug) 4 1.33%
B12 (ug) 0.4 14.29%
C (mg) 2 2.67%
D (ug) 0.1 1.00%
E (mg) 0.2 2.00%
Vitamine K (ug) 1.4 1.17%
Natrium (mg) 44 4.40%
Kalium (mg) 160 4.57%
Calcium (mg) 120 12.00%
Fosfor (mg) 99 12.38%
IJzer (mg)
Jodium (ug) 14.9 9.93%
Magnesium (mg) 10 3.33%
Koper (mg) 0.01 1.11%
Selenium (ug) 2 3.64%
Zink (mg) 0.5 3.33%

Bron: Nevo, USDA, Pubmed, CNF
* Aanbevolen dagelijkse hoeveelheid

Over melk
Melk is een zuiveldrank, meestal afkomstig van koeien, maar in principe geeft elk zoogdier melk. Het is een typisch Noord-Europese drank, die ook in Nederland veel wordt gedronken. Veel mensen verdragen geen melk of andere zuivelproducten. Vaak gaat het om een lactose- en/of caseïnegevoeligheid of -allergie.

Soorten
Als zuiveldrank is er naast koeienmelk ook geiten- en schapenmelk verkrijgbaar. Deze heeft een andere samenstelling van voedingsstoffen en is vaak beter verteerbaar. Verder is melk onderverdeeld in verschillende vetgehalten: magere, halfvolle en volle melk. In volle melk zijn de meeste voedingsstoffen bewaard gebleven, zoals de vetoplosbare vitamines.

Melk wordt rauw, gepasteuriseerd of gesteriliseerd verkocht. De meest gedronken melk in Nederland is licht verhit, ofwel gepasteuriseerd, bij een temperatuur van 72 graden. Gesteriliseerde melk is kort verhit op 120 graden. Rauwe melk is niet verhit waardoor de voedingsstoffen volledig bewaard blijven.

Verkrijgbaar
De best verkrijgbare melk in elke supermarkt is gepasteuriseerde melk. Gesteriliseerde melk vind je buiten de koeling. Deze melk blijft maanden goed. Rauwe melk blijft maar maximaal drie dagen goed. Je koopt hem rechtstreeks bij de boer of in een biologische supermarkt. In de biologische supermarkt en steeds vaker in de gewone supermarkt vind je ook kefir, een gefermenteerde melkdrank.

Toepassing
Melk wordt vaak gebruikt als drank bij ontbijt of lunch. Ook worden er van melk milkshakes en vruchtendranken gemaakt. Verder is melk verwerkt in tal van andere producten, zoals chocolademelk, ijs en pudding.

Zie voor meer informatie over voedingsmiddelen ook het boek: