De voedingswaarde van melk

Voedingswaardetabel van melk (vol) per 100 ml:

Per 100 mlMelk (vol)ADH*
kcal623.10%
Kj2613.11%
Water (g)87.64.38%
Eiwit (g)3.76.61%
Koolhydraten (g)4.31.65%
Suiker (g)4.3
Vet (g)3.44.86%
Verzadigd (g)2.1
E.O.V. (g)0.9
M.O.V. (g)0.1
Omega 6 (g)
Omega 3 (g)
Cholesterol (mg)9.5
Vezels (g)
A (mg)0.033.33%
B1 (mg)0.032.73%
B2 (mg)0.1711.33%
B3 (mg)0.080.50%
B5 (mg)0.377.40%
B6 (mg)0.042.67%
B11 / Foliumzuur  (ug)41.33%
B12 (ug)0.414.29%
C (mg)22.67%
D (ug)0.11.00%
E (mg)0.22.00%
Vitamine K (ug)1.41.17%
Natrium (mg)444.40%
Kalium (mg)1604.57%
Calcium (mg)12012.00%
Fosfor (mg)9912.38%
IJzer (mg)
Jodium (ug)14.99.93%
Magnesium (mg)103.33%
Koper (mg)0.011.11%
Selenium (ug)23.64%
Zink (mg)0.53.33%

Bron: Nevo, USDA, Pubmed, CNF
* Aanbevolen dagelijkse hoeveelheid

Over melk
Melk is een zuiveldrank die meestal afkomstig is van koeien. Maar in principe geeft elk zoogdier melk. Het is een typisch Noord-Europese drank die ook in Nederland veel wordt gedronken. Voor melk en andere zuivelproducten kunnen mensen snel intolerant zijn. Vaak gaat het om een lactose- en/of caseïne gevoeligheid of allergie.

Soorten
Als de consumptie voor de mens is naast koeienmelk ook geiten- en schapenmelk verkrijgbaar. Deze bevat een andere samenstelling van voedingsstoffen en is vaak beter verteerbaar. Daarnaast bestaan er verschillende vetsamenstellingen van melk. Deze zijn onder te verdelen in magere, halfvolle en volle melk. Volle melk bevat de meest bewaard gebleven voedingsstoffen zoals de vetoplosbare vitamines.
Melk kan rauw, gepasteuriseerd of gesteriliseerd worden verkocht. De meest gedronken melk in Nederland is licht verhit, bij een temperatuur van 72 graden (=pasteurisatie). Gesteriliseerde melk is kort verhit op 120 graden. Rauwe melk ondergaat geen verhittingsproces waardoor de voedingsstoffen bewaard blijven.

Verkrijgbaar
De best verkrijgbare melk is gepasteuriseerde melk. Deze vind je in elke supermarkt. Gesteriliseerde melk ligt buiten de koeling. Deze melk blijft maanden goed. Rauwe melk koop je rechtstreeks bij de boer of biologische supermarkt. Hier vind je ook kefir, een gefermenteerde melkdrank. Ook in de supermarkt is deze variant steeds vaker te vinden.

Toepassing
Melk wordt vaak gebruikt als drank bij ontbijt of lunch. Ook worden er van melk milkshakes en vruchtendranken gemaakt. Melk is daarnaast verwerkt in allerlei andere producten zoals chocolademelk, ijs en pudding.

Zie voor meer informatie over voedingsmiddelen ook het boek: