web
statistics
Hoofdpagina » Voedingswaarde » De voedingswaarde van meloen

De voedingswaarde van meloen

Voedingswaardetabel van meloen per 100 gram:

Per 100 g / ml Meloen (galia) ADH* Meloen (water) ADH*
kcal 34 1,70% 37 1,85%
Kj 142 1,69% 159 1,89%
Water (g) 90,1 4,51% 89,3 4,47%
Eiwit (g) 0,9 1,61% 0,6 1,07%
Koolhydraten (g) 7 2,69% 7,8 3,00%
Suiker (g) 6,5   7,5  
Vet (g) 0,3 0,43% 0,2 0,29%
Verzadigd (g)    
E.O.V. (g)    
M.O.V. (g)    
Omega 6 (g)    
Omega 3 (g)    
Cholesterol (mg)    
Vezels (g) 0,7 2,00% 1,1 3,14%
A (mg) 0,004 0,44% 0,02 2,22%
B1 (mg) 0,04 3,64% 0,04 3,64%
B2 (mg) 0,05 3,33% 0,05 3,33%
B3 (mg) 0,7 4,38% 0,17 1,06%
B5 (mg) 0,1 2,00% 0,22 4,40%
B6 (mg) 0,06 4,00% 0,07 4,67%
B11 / Foliumzuur  (ug) 1 0,33% 1 0,33%
B12 (ug)    
C (mg) 27 36,00% 6 8,00%
D (ug)    
E (mg) 0,05 0,50% 0,05 0,50%
Vitamine K (ug) 0,1 0,08% 0,3 0,25%
Natrium (mg) 15 1,50% 1 0,10%
Kalium (mg) 200 5,71% 160 4,57%
Calcium (mg) 15 1,50% 10 1,00%
Fosfor (mg) 10 1,25% 10 1,25%
IJzer (mg) 0,8 10,00% 0,4 5,00%
Jodium (ug)    
Magnesium (mg) 10 3,33% 10 3,33%
Koper (mg) 0,3 33,33% 0,04 4,44%
Selenium (ug) 0,4 0,73% 0,4 0,73%
Zink (mg) 0,2 1,33% 0,1 0,67%

Bron: Nevo, USDA, Pubmed, CNF
* Aanbevolen dagelijkse hoeveelheid

Over meloenen
De fruitsoort meloen is geliefd als zomers tussendoortje. In de winkel zijn er veel soorten verkrijgbaar, elk met een eigen smaak, vorm en kleur.

Herkomst en groeiwijze
De meloen stamt af van de komkommerfamilie en is nauw verwant aan de komkommer, augurk en een aantal pompoenen. De meloen komt hoogstwaarschijnlijk oorspronkelijk uit Midden-Azië, al zijn er ook vermoedens dat de oorsprong zich in Afrika bevindt. Meloenen worden al geruime tijd geteeld. Uit Egyptische muurschilderingen blijkt dat toen al meloen werd geconsumeerd.

Omdat meloenen zich goed laten kruisen, zijn er zo veel rassen ontstaan. In Nederland zijn de galiameloen en de watermeloen de meest bekende, gevolgd door de cantaloupe met oranje vruchtvlees. De watermeloen staat botanisch gezien het verst af van de andere meloensoorten.

Meloenen groeien aan een lage plant, die ook kan klimmen. De groeiwijze en bloemvorming lijkt erg op die van een komkommer en courgette. Dat is ook niet zo gek, want ze behoren tot dezelfde familie, namelijk de Cucurbitaceae, ofwel de komkommerfamilie.

Verkrijgbaarheid
Meloenen groeien niet in Nederland maar komen uit warmere streken. Meloenen uit Spanje komen van redelijk dichtbij en liggen in de zomermaanden in de winkel. De overige maanden komt het fruit afwisselend uit Brazilië, Panama en Costa Rica. Meloenen worden zowel verkocht als heel product als in stukjes gesneden en voorverpakt.

Als je meloen koopt, let er dan op dat hij zoet ruikt. Dit betekent dat de vrucht rijp is. Wil je een meloen pas na een aantal dagen eten, zoek dan een vrucht uit met een meer neutrale geur. Ook het indrukken van de meloen vertelt iets over de rijpheid. Wanneer de vrucht wat meegeeft, is hij klaar om gegeten te worden. Voor een rijpe watermeloen geldt dat je een holle klank moet horen wanneer je erop klopt.

Bewaren
Meloenen zijn een aantal dagen houdbaar op een koele plaats, maar liever niet in de koelkast. Watermeloenen bewaar je daarentegen wel in de koelkast. Een aangesneden meloen blijft niet lang vers, eet hem bij voorkeur binnen twee dagen op.

Toepassing
Meloen kennen we natuurlijk van het frissen en klassieke voorgerecht: meloen met rauwe ham. Behalve dat meloen lekker is als tussendoortje of als dessert, kent deze fruitsoort nog veel meer toepassingen. Zo combineert meloen goed in een koude pastasalade of met kaas. Of combineer stukjes meloen in een groene salade met noten. Van meloen kan ook heerlijk sorbetijs gemaakt worden. Overgebleven partjes smaken prima door een smoothie.

Wist je dat:

  • De suikermeloen een zeer bekende soort is maar nauwelijks in Nederland wordt verkocht en gegeten?
  • De galiameloen een kruising is tussen een suikermeloen en een cantaloupe?
  • Er ook watermeloenen bestaan met geel vruchtvlees?
  • Er meer dan 70 verschillende soorten meloenen op de wereld bestaan?

Weetjes over de voedingswaarde van meloen
Watermeloenen bevatten veel van het aminozuur citrulline, dat door de nieren wordt omgezet in arginine. Hierdoor kan de bloeddruk dalen (1). Met name de schil van de watermeloen bevat bijzonder veel citrulline, dat een vaatverwijdend effect heeft. Daarom wordt het ook vaak ingezet bij erectiestoornissen (2). Deze stof kan je het beste via supplementen binnenkrijgen, omdat de schil van meloenen beter niet gegeten kan worden, vanwege mogelijke besmetting met bacteriën (3).

Zie voor meer informatie over voedingsmiddelen ook het boek:

1. Collins JK, Wu G, Perkins-Veazie P. Watermelon consumption increases plasma arginine concentrations in adults. Nutrition (Burbank, Los Angeles County, Calif.). 2007; 23(3):261-6.

2. Cormio L, De Siati M, Lorusso F. Oral L-citrulline supplementation improves erection hardness in men with mild erectile dysfunction. Urology. 2011; 77(1):119-22.

3. BOWEN A, FRY A, RICHARDS G, BEUCHAT L. Infections associated with cantaloupe consumption: a public health concern. Epidemiol. Infect. 2005; 134(04):675-.