web
statistics
Hoofdpagina » Voedingswaarde » De voedingswaarde van M&M’s

De voedingswaarde van M&M’s

Voedingswaardetabel van M&M’s per 100 gram:

Per 100 g M&M’s Choco ADH* M&M’s pinda ADH*
kcal 487 24,35% 511 25,55%
Kj 2032 24,19% 2139 25,46%
Water (g) 0,8 0,04% 1,9 0,10%
Eiwit (g) 4,6 8,21% 9,8 17,50%
Koolhydraten (g) 69,6 26,77% 59,1 22,73%
Suiker (g) 66,4 53,6
Vet (g) 20,7 29,57% 25,3 36,14%
Verzadigd (g) 12,9 8,5
E.O.V. (g) 6,3 12,5
M.O.V. (g) 0,6 3
Omega 6 (g) 0,6 3
Omega 3 (g) 0 0
Cholesterol (mg) 6 9
Transvet (g) 0 0
Vezels (g) 2,7 7,71% 3,9 11,14%
A (mg) 0,05 5,56% 0,036 4,00%
B1 (mg) 0,06 5,45% 0,1 9,09%
B2 (mg) 0,24 16,00% 0,18 12,00%
B3 (mg) 0,1 0,63% 3,3 20,63%
B5 (mg) 0,00% 0,00%
B6 (mg) 0,041 2,73% 0,1 6,67%
B11 / Foliumzuur (ug) 4 1,33% 29,5 9,83%
B12 (ug) 0 0,00% 0 0,00%
C (mg) 0 0,00% 0 0,00%
D (ug) 0,5 5,00% 0,4 4,00%
E (mg) 0,1 1,00% 1,4 14,00%
Vitamine K (ug) 0,00% 0,00%
Natrium (mg) 87 8,70% 36 3,60%
Kalium (mg) 316 9,03% 364 10,40%
Calcium (mg) 165 16,50% 130 13,00%
Fosfor (mg) 175 21,88% 126 15,75%
IJzer (mg) 1,6 20,00% 1,6 20,00%
Jodium (ug) 13 8,67% 7,5 5,00%
Magnesium (mg) 48 16,00% 69 23,00%
Koper (mg) 0,84 93,33% 0,42 46,67%
Selenium (ug) 3 5,45% 1 1,82%
Zink (mg) 0,96 6,40% 1,1 7,33%

Bron: Nevo, USDA, Pubmed, CNF
* Aanbevolen dagelijkse hoeveelheid

Over M&M’s
M&M’s zijn kleine melkchocolaatjes, omhuld door een gekleurd hard suikerlaagje. Kenmerkend is de letter “m” die in kleine letters in het wit erop is gedrukt. Het oorspronkelijke snoepje heeft een halfzoete chocoladevulling die bij de introductie van andere variaties als de “gewone” soort werd gezien. De merknaam “M&M’s” staat voor “Mars & Murrie’s”, een verwijzing naar de uitvinders Forrest Mars en Bruce Murrie. De merknaam M&M’s is dan ook in handen van Mars Incorporated. M&M’s zijn in Amerika ontwikkeld, maar inmiddels over de hele wereld bekend. Er bestaan vele varianten op de gewone soorten, maar M&M’s worden in Nederland verkocht in drie basissoorten:

  • De bruine zak – M&M’s Choco chocolade: bevat 69% melkchocolade in een krokant, gekleurd suikerlaagje.
  • De gele zak – M&M’s Pinda chocolade: bevat 24% pinda’s in 48% melkchocolade in een krokant, gekleurd suikerlaagje.
  • De blauwe zak – M&M’s Crispy chocolade: bevat gepofte rijst (16%) in melkchocolade (55%) in een gekleurd suikerlaagje.

Andere soorten zijn onder meer karamel, pretzels, kokosnoot, toffee, crispy, amandel, pindakaas, mint, witte chocolade (met en zonder pinda’s) en pure chocolade. In Amerika zijn nog vele andere kleuren en andere vullingen verkrijgbaar.

Geschiedenis
M&M’s werden oorspronkelijk ontwikkeld voor het Amerikaanse leger. In 1941 kreeg Forrest Mars het idee voor M&M’s nadat hij soldaten tijdens de Spaanse Burgeroorlog een Smarties met een hard omhulsel had zien eten. Zo kwam hij op het idee om dit principe te perfectioneren en naar Amerika te halen. Het snoepje werd speciaal met een hard omhulsel gemaakt, zodat de chocolade bij warm weer hanteerbaar was voor de soldaten. Het harde omhulsel dient ter bescherming, zodat het moeilijker voor de chocolade wordt om te smelten. De slogan van het bedrijf is dan ook “Smelt in je mond, niet in je hand”. M&M’s werden al snel overgenomen door de Amerikaanse strijdkrachten tijdens de Tweede Wereldoorlog. De chocolaatjes waren aanvankelijk ontworpen om de soldaten in de oorlog gemakkelijk te kunnen vervoeren en consumeren. Tijdens de oorlog werden M&M’s uitsluitend aan de militairen verkocht. De M&M’s met pinda werden in 1954 geïntroduceerd, maar verschenen eerst alleen in de kleur bruin. Pas in 1960 verschenen M&M’s in de kleuren geel, rood en groen.

Waarom zijn er zoveel kleuren?
Uit onderzoek van Brian Wansink, een professor in marketing en voedingswetenschappen aan de Universiteit van Illinois in Urbana-Champaign, blijkt dat we meer van iets eten als er meer variatie is. Filmbezoekers die M&M’s in 10 kleuren kregen, aten 43 procent meer dan degenen die hetzelfde aantal M&M’s in zeven kleuren kregen. Wansink concludeert dat niet alleen variëteit, maar ook de perceptie van variëteit bepaalt hoeveel iemand consumeert. “Mensen eten met hun ogen, en hun ogen bedriegen hun maag,” zei Wansink in een interview. “Als we denken dat er meer variatie is in een snoepschaal of op een buffettafel, zullen we meer eten. Hoe meer kleuren we zien, hoe meer we eten.”.

Zijn M&M’s gezond?
Het zal niemand verbazen dat geen enkele soort M&M’s gezond is. De klassieke M&M’s in de bruine zak bestaan voornamelijk uit suiker en kleurstof en kun je beter links laten liggen. Een gezondere variant zijn de M&M’s pinda in de gele zak. Er zitten pinda’s in, wat betekent dat je eiwitten en vezels binnenkrijgt, die helpen bloedsuikerpieken te voorkomen. Ook M&M’s met pinda’s zijn nog steeds niet gezond: deze bestaan slechts voor 24% uit pinda’s en alsnog 48% melkchocolade. Melkchocolade bevat zeer veel suiker. De ingrediënten van de M&M’s in een bruine zak zijn:

Suiker, cacaomassa, vollemelkpoeder, lactose, cacaoboter, zetmeel, palmvet, glucosestroop, sheavet, stabilisator (arabische gom), emulgator (sojalecithine), kleurstoffen (E100, E133, E160A, E160E, E162, E170, E172), dextrine, glansmiddel (carnaubawas), palmpitolie, zout, natuurlijk vanille-extract, aroma. (kan bevatten: pinda, amandel, hazelnoot).

De E-nummers zijn een mix van natuurlijke en synthetische. E100 is bijvoorbeeld gewoon kurkuma, maar E133 is Briljantblauw FCF, dat een blauwe synthetische kleurstof is. De kleurstoffen die in Amerikaanse M&M’s worden gebruikt zijn anders dan die in Europa. Sommige kunstmatige kleurstoffen, bekend als de Southampton Six, werden in verband gebracht met hyperactiviteit bij kinderen in een onderzoek dat in 2007 werd uitgevoerd door de Universiteit van Southampton en werd gefinancierd door het Britse Food Standards Agency. Daarom heeft Mars Incorporated de kunstmatige kleurstoffen in Europa al vrijwillig uit hun producten verwijderd, maar in de VS worden ze nog steeds op grote schaal gebruikt. M&M’s in de VS bevatten de kunstmatige kleurstoffen geel 5 (tartrazine), geel 6 (zonnegeel) en rood 40 (allura rood), maar in Europa dus niet.

Weetjes/Wist je dat?

  • De kleuren van de M&M’s per zakje niet gelijk verdeeld zijn? In een bruine zak M&M’s Choco is het 20% bruin, 15% rood, 20% geel, 10% oranje, 20% groen, 15% blauw. In een gele zak M&M’s Pinda chocolade is het voor bruin, rood, geel en blauw 20% en voor groen en oranje 10%.
  • Er inmiddels 15 verschillende kleuren M&M’s bestaan? Dat zijn diepblauw, lagunablauw, ijsblauuw, lila, rood, oranje, warmroze, zachtroze, groen, appelgroen, smaragdgroen, geel, wolkenwit, crème en kiezelgrijs.
  • Eén M&M melkchocolade 0,91 gram weegt en 4,7 calorieën (kcal) aan energie levert?
  • Er in New York een speciale winkel bestaat met vele M&M’s producten zoals T-shirts.