De voedingswaarde van mossel

Voedingswaardetabel van mossel per 100 gram:

Per 100 g / mlMosselenADH*
kcal1256.25%
Kj5276.27%
Water (g)70.73.54%
Eiwit (g)17.230.71%
Koolhydraten (g)72.69%
Suiker (g)
Vet (g)3.14.43%
Verzadigd (g)1
E.O.V. (g)0.9
M.O.V. (g)0.9
Omega 6 (g)0.1
Omega 3 (g)0.7
Cholesterol (mg)47.7
Vezels (g)
A (mg)0.0121.33%
B1 (mg)0.327.27%
B2 (mg)0.2416.00%
B3 (mg)318.75%
B5 (mg)120.00%
B6 (mg)0.064.00%
B11 / Foliumzuur  (ug)33.611.20%
B12 (ug)19.16684.29%
C (mg)1317.33%
D (ug)
E (mg)2.121.00%
Vitamine K (ug)
Natrium (mg)38738.70%
Kalium (mg)2126.06%
Calcium (mg)676.70%
Fosfor (mg)23128.88%
IJzer (mg)3.948.75%
Jodium (ug)124.783.13%
Magnesium (mg)6321.00%
Koper (mg)0.1718.89%
Selenium (ug)4989.09%
Zink (mg)2.214.67%

Bron: Nevo, USDA, Pubmed, CNF
* Aanbevolen dagelijkse hoeveelheid

Inleiding
De mossel is een weekdier die zowel in zoet- als zout (brak) water leeft. Hij wordt onder de zeevruchten geschaard. De mossel die wij consumeren wordt de ‘gewone mossel’ genoemd en komt alleen in brak water voor. Mosselen leven in een stevige en dichte schelp. Door mosselen te koken opent de schelp zich en kan de inhoud gemakkelijk opgegeten worden. De mossel bevat vrij veel eiwit en weinig vet.

Herkomst
Mosselen komen vooral voor aan kustwateren in de Noordzee en Atlantische oceaan. Ook zijn er kweekgebieden waar het zaad wordt opgekweekt tot mosselen voor consumptie. Per mossel duurt dit ongeveer twee jaar. Deze kweekgebieden komen voor rondom de Waddeneilanden en Zeeland. Een groot deel van de mosselen blijft in eigen land, maar België en Frankrijk zijn ook grote afnemers.

De mossel neemt voeding tot zich door het water te filteren. Dit doet hij door zijn schelp een klein stukje te openen. Uit dit water haalt hij minuscule stukjes plankton. Het restwater wordt via een andere zijde weer uitgescheiden.
Mosselen zijn in verschillende maten te koop en worden op grootte gesorteerd. Van groot naar klein worden de volgende benamingen gebruikt: Goudmerk, Jumbo, Imperial, Super en Extra.

Verkrijgbaar
Mosselen zijn vrijwel het hele jaar verkrijgbaar. Zowel in de supermarkt als in viswinkels. Vroeger kon je alleen mosselen kopen wanneer de ‘r’ in de maand zat, tegenwoordig is dat niet meer zo. Het mosselseizoen loopt van half juli tot half april. Ook buiten het seizoen zijn mosselen te koop, deze zijn vaak diepgevroren geweest of geïmporteerd uit andere landen. Mosselen worden altijd rauw verkocht. Zij zijn dan nog (half) levend.

Bewaren
Bewaar mosselen op de koelste plek in de koelkast en consumeer binnen een paar dagen. Spoel mosselen af voor gebruik en speur naar beschadigde exemplaren of schelpen die openstaan. Deze zijn niet geschikt voor consumptie en dienen te worden weggegooid.

Toepassing
De klassieke manier van de mosselbereiding is door de schelpen te koken in wijn of bier met mosselgroenten bestaande uit wortel, ui, prei en bleekselderij. Op dit recept zijn vele varianten bedenken. Zo combineren mosselen ook goed met Italiaanse kruiden, tomaat en rode wijn.
Ze kunnen gegratineerd worden gegeten of gegrild in de oven. De schelpdiertjes kunnen ook op Aziatische wijze gewokt worden, verwerkt in een maaltijdsalade of in combinatie met andere zeevruchten. En natuurlijk kan de mossel niet ontbreken in een paella. In België eet men traditioneel friet bij de mosselen, in Nederland vaak stokbrood.

Wist je dat:

  • Door vervuiling van de zeeën de natuurlijke mosselpopulatie met ongeveer 70% is afgenomen?
  • In Nederland 90 miljoen kilo mosselen per jaar worden verwerkt?

Ziek van mosselen?
Sommige mosselen zijn besmet met fycotoxines (algengifstoffen). Sommige soorten algen produceren deze stoffen die zich kunnen ophopen in de mossel. We noemen deze algengifstoffen ook wel dinoflagellaten. Het eten van een verkeerde mossel kan Diarrheic Shellfish Poisoning (DSP) veroorzaken, letterlijk vertaald betekent dit ‘diarree-veroorzakende schelpdiervergiftiging’. De klachten kunnen 30 minuten na het eten van een mossel optreden. De persoon voelt zich zeer ziek. Deze ziekte wordt gekenmerkt door zweten, misselijkheid en braken. De klachten kunnen drie dagen aanhouden. Aangeraden wordt om mossels die na het koken dichtblijven niet te consumeren.

Wetenschappelijke informatie over mosselen
Eet niet te vaak mosselen. Op papier bieden mosselen veel nutriënten, maar deze filterdiertjes bevatten relatief veel microplastic (1). Het is zelfs zo erg dat mosselen uit de Noordzee per gram één deeltje microplastic bevatten (2).

Zie voor meer informatie over voedingsmiddelen ook het boek: