web
statistics
Hoofdpagina » Voedingswaarde » De voedingswaarde van natto

De voedingswaarde van natto

Voedingswaardetabel van natto per 100 gram:

Per 100 g / ml Natto ADH*
kcal 212 10,60%
Kj 887 10,56%
Water (g) 55,02 2,75%
Eiwit (g) 17,72 31,64%
Koolhydraten (g) 14,36 5,52%
Suiker (g) 4,89
Vet (g) 11 15,71%
Verzadigd (g) 1,591
E.O.V. (g) 2,43
M.O.V. (g) 6,21
Omega 6 (g) 0
Omega 3 (g) 0
Cholesterol (mg) 0
Vezels (g) 5,4 15,43%
A (mg)
B1 (mg) 0,16 14,55%
B2 (mg) 0,19 12,67%
B3 (mg) 0 0,00%
B5 (mg) 0,215 4,30%
B6 (mg) 0,13 8,67%
B11 / Foliumzuur  (ug)
B12 (ug)
C (mg) 13 17,33%
D (ug)
E (mg) 0,01 0,10%
Vitamine K (ug) 23 19,17%
Natrium (mg) 7 0,70%
Kalium (mg) 729 20,83%
Calcium (mg) 217 21,70%
Fosfor (mg) 174 21,75%
IJzer (mg) 8,6 107,50%
Jodium (ug)
Magnesium (mg) 115 38,33%
Koper (mg) 0,667 74,11%
Selenium (ug) 8,8 16,00%
Zink (mg) 3,03 20,20%

Bron: Nevo, USDA, Pubmed, CNF
* Aanbevolen dagelijkse hoeveelheid

Over Natto
Natto zijn gefermenteerde sojabonen. Dit in Nederland vrij onbekende voedsel is rijk aan diverse gezonde voedingsstoffen. In Japan wordt natto veel gegeten. Door het fermentatieproces met de Bacillus subtilis bacterie ontstaat er een natuurlijke vorm van probiotica die een zeer gunstige werking heeft op de darmen.

De bonen worden gestoomd tot ze zacht zijn, waarna ze ongeveer 24 uur worden gefermenteerd in een warme omgeving. Hierdoor veranderen ze in kleverige bonen met een glad uiterlijk. Tussen de bonen bevinden zich lange, slijmerige draden. Natto heeft een sterke geur en een hartige, wat nootachtige smaak. De smaak is intenser dan van verwante gefermenteerde sojaproducten zoals tempé.

Verkrijgbaar
Natto is vrij moeilijk te verkrijgen, maar in biologische winkels maak je een goede kans. Ook in een aantal (Aziatische) toko’s vinden we natto.

Bewaren en toepassing
De smaak en structuur van natto is voor velen wat wennen. In Japan wordt natto meestal gegeten met een mengsel van sojasaus, mosterd, verse kruiden of specerijen en geserveerd met rijst. Andere voedingsmiddelen die goed combineren met natto zijn komkommer, kool, sperziebonen, bosui, sugarsnaps en noodles. Verder kan natto worden verwerkt in een (Aziatische) salade met bijvoorbeeld wortel, sesam en tamari. Natto kan ook worden gegeten als soep. Op internet staan een aantal recepten die je kan uitproberen.

Zie voor meer informatie over voedingsmiddelen ook het boek: