De voedingswaarde van natto

Voedingswaardetabel van natto per 100 gram:

Per 100 g / mlNattoADH*
kcal21210,60%
Kj88710,56%
Water (g)55,022,75%
Eiwit (g)17,7231,64%
Koolhydraten (g)14,365,52%
Suiker (g)4,89
Vet (g)1115,71%
Verzadigd (g)1,591
E.O.V. (g)2,43
M.O.V. (g)6,21
Omega 6 (g)0
Omega 3 (g)0
Cholesterol (mg)0
Vezels (g)5,415,43%
A (mg)
B1 (mg)0,1614,55%
B2 (mg)0,1912,67%
B3 (mg)00,00%
B5 (mg)0,2154,30%
B6 (mg)0,138,67%
B11 / Foliumzuur  (ug)
B12 (ug)
C (mg)1317,33%
D (ug)
E (mg)0,010,10%
Vitamine K (ug)2319,17%
Natrium (mg)70,70%
Kalium (mg)72920,83%
Calcium (mg)21721,70%
Fosfor (mg)17421,75%
IJzer (mg)8,6107,50%
Jodium (ug)
Magnesium (mg)11538,33%
Koper (mg)0,66774,11%
Selenium (ug)8,816,00%
Zink (mg)3,0320,20%

Bron: Nevo, USDA, Pubmed, CNF
* Aanbevolen dagelijkse hoeveelheid

Over Natto
Natto zijn gefermenteerde sojabonen, rijk aan verscheidende voedingsstoffen. In Japan wordt de peulvrucht veel gegeten, in Nederland is natto veel minder bekend. Door het fermentatieproces met de Bacillus subtilis bacterie ontstaat er een natuurlijke vorm probiotica wat een zeer gezonde uitwerking op de darmen heeft.

De bonen worden gestoomd tot ze zacht zijn waarna ze ongeveer 24 uur worden gefermenteerd in een warme omgeving. Hierdoor veranderen de bonen in een kleverig en glad uiterlijk. Tussen de bonen bevinden zich lange, slijmerige draden. Het heeft een sterke geur en een hartige, wat nootachtige smaak. Natto smaakt intenser dan verwante gefermenteerde sojaproducten zoals tempé.

Verkrijgbaar
Natto is vrij moeizaam te verkrijgen, maar in biologische winkels loop je de grootste kans. Ook in een aantal (Aziatische) toko’s vinden we natto.

Bewaren en toepassing
De smaak en structuur van natto is voor velen wat wennen. In Japan wordt natto meestal gegeten met een mengsel van sojasaus, mosterd, verse kruiden of specerijen en geserveerd met rijst. Andere voedingsmiddelen die goed combineren met natto zijn komkommer, kool, sperziebonen, bosui of sugarsnaps en noodles. Verder kan natto worden verwerkt in een (Aziatische) salade met bijvoorbeeld wortel, sesam en tamari. Natto kan ook worden gegeten als soep. Op internet staan een aantal recepten om uit te proberen.

Zie voor meer informatie over voedingsmiddelen ook het boek: