Voedingswaardetabel van niervet per 100 gram:
Per 100 g / ml | Niervet | ADH* |
kcal | 541 | 27,05% |
Kj | 2264 | 26,95% |
Water (g) | 80,06 | 4,00% |
Eiwit (g) | 37 | 66,07% |
Koolhydraten (g) | 1,43 | 0,55% |
Suiker (g) | 0 | |
Vet (g) | 41,78 | 59,69% |
Verzadigd (g) | 13,739 | |
E.O.V. (g) | 4,747 | |
M.O.V. (g) | 18,52 | |
Omega 6 (g) | ||
Omega 3 (g) | ||
Cholesterol (mg) | 110 | |
Vezels (g) | ||
A (mg) | ||
B1 (mg) | ||
B2 (mg) | ||
B3 (mg) | ||
B5 (mg) | ||
B6 (mg) | ||
B11 / Foliumzuur (ug) | ||
B12 (ug) | ||
C (mg) | ||
D (ug) | ||
E (mg) | ||
Vitamine K (ug) | ||
Natrium (mg) | 2310 | 231,00% |
Kalium (mg) | 565 | 16,14% |
Calcium (mg) | ||
Fosfor (mg) | ||
IJzer (mg) | ||
Jodium (ug) | ||
Magnesium (mg) | ||
Koper (mg) | ||
Selenium (ug) | ||
Zink (mg) |
Bron: Nevo, USDA, Pubmed, CNF
* Aanbevolen dagelijkse hoeveelheid
Over niervet
Niervet is vaak afkomstig van runderen, maar niervet van kalf of schaap komt ook voor. Na de slacht wordt het niervet weggehaald rond de nieren. Het lijkt veel op reuzel, maar niervet wordt meestal rauw verkocht en bovendien wordt reuzel uitsluitend gemaakt van varkensvet. Reuzel is meestal afkomstig uit buikvet, maar kan ook uit niervet worden gewonnen. Beide producten hebben dus veel overeenkomsten, maar kennen ook verschillen.
Volgens kenners is niervet het beste dierlijke vet om in te bakken en te braden met het hoogste verbrandingspunt. Vooral in de Engelse keuken is het koken met niervet populair. In Nederland is het gebruik van niervet naar de achtergrond verdwenen.
Verkrijgbaar
Niervet is niet standaard verkrijgbaar, maar kan worden besteld bij een slager. Ook online is het te koop. De voorkeur gaat uit naar biologisch niervet. Het liefst van dieren die buiten hebben gegraasd. Niervet vormt een restproduct van de totale slacht en is daarmee spotgoedkoop.
Toepassing
Niervet heeft wat bewerking nodig voor het de pan in kan. Vaak wordt het vet in plakken verkocht. Snijd het in kleine blokjes of rasp het. Hierna moet het worden uitgesmolten met water, waarna het wordt gezeefd. Het voordeel van deze bewerking is dat het vet veel langer houdbaar blijft in de koelkast. Je kunt ook kant-en-klaar rundervet kopen dat je direct kan gebruiken. Dit wordt ossewit genoemd. Niervet kan een onderdeel vormen van een Engelse pie of stoofpot, maar je kan er ook prima in bakken en braden.
Zie voor meer informatie over voedingsmiddelen ook het boek: