web
statistics
Hoofdpagina » Voedingswaarde » De voedingswaarde van niervet

De voedingswaarde van niervet

Voedingswaardetabel van niervet per 100 gram:

Per 100 g / ml Niervet ADH*
kcal 541 27,05%
Kj 2264 26,95%
Water (g) 80,06 4,00%
Eiwit (g) 37 66,07%
Koolhydraten (g) 1,43 0,55%
Suiker (g) 0
Vet (g) 41,78 59,69%
Verzadigd (g) 13,739
E.O.V. (g) 4,747
M.O.V. (g) 18,52
Omega 6 (g)
Omega 3 (g)
Cholesterol (mg) 110
Vezels (g)
A (mg)
B1 (mg)
B2 (mg)
B3 (mg)
B5 (mg)
B6 (mg)
B11 / Foliumzuur  (ug)
B12 (ug)
C (mg)
D (ug)
E (mg)
Vitamine K (ug)
Natrium (mg) 2310 231,00%
Kalium (mg) 565 16,14%
Calcium (mg)
Fosfor (mg)
IJzer (mg)
Jodium (ug)
Magnesium (mg)
Koper (mg)
Selenium (ug)
Zink (mg)

Bron: Nevo, USDA, Pubmed, CNF
* Aanbevolen dagelijkse hoeveelheid

Over niervet
Niervet is vaak afkomstig van runderen, maar kalf of schaap komt ook voor. Het vet wordt verwijderd rond de nieren, tegen de ruggengraat aan. Niervet heeft veel gelijkenissen met reuzel, daarentegen wordt niervet meestal rauw verkocht en is reuzel gemaakt van varkensvet. Reuzel wordt meestal verkregen uit buikvet maar kan ook uit niervet worden gewonnen. Tussen beide producten kunnen dus behoorlijk wat gelijkenissen maar ook verschillen zitten.

Volgens kenners is niervet de beste kwaliteit dierlijk vet om in te bakken en te braden met het hoogste verbrandingspunt. Vooral in de Engelse keuken is het koken met niervet populair. In Nederland is het gebruik van niervet naar de achtergrond verdwenen.

Verkrijgbaar
Niervet is niet standaard verkrijgbaar maar dient te worden besteld bij een slager. Ook online is het te verkrijgen. De voorkeur gaat uit naar biologisch niervet. Het liefst van dieren die buiten hebben gegraasd.  Niervet vormt een restproduct van de totale slacht en is daarmee spotgoedkoop.

Toepassing
Niervet dient wat voorbewerking te ondergaan voordat het de pan in kan. Vaak wordt het vet in plakken verkocht. Snijd het in kleine blokjes of rasp het. Hierna dient het te worden uitgesmolten met water, waarna de zeef erdoorheen gaat. Het voordeel van deze bewerking is dat het vet veel langer houdbaar blijft in de koelkast. Je kunt ook kant- en klaar rundervet kopen welke geschikt is voor directe toepassing. Dit wordt ossenwit genoemd. Niervet kan een onderdeel vormen van een Engelse pie of stoofpot, maar er kan ook goed in gebakken en gebraden worden.

Zie voor meer informatie over voedingsmiddelen ook het boek: