web
statistics
Hoofdpagina » Voedingswaarde » De voedingswaarde van nori

De voedingswaarde van nori

Voedingswaardetabel van nori per 100 gram:

Per 100 g / ml Nori ADH*
kcal 217 10,85%
Kj 907 10,80%
Water (g) 6,68 0,33%
Eiwit (g) 36,22 64,68%
Koolhydraten (g) 23,5 9,04%
Suiker (g) 0,49
Vet (g) 1,75 2,50%
Verzadigd (g) 0,38
E.O.V. (g) 0,156
M.O.V. (g) 0,686
Omega 6 (g) 0
Omega 3 (g) 0
Cholesterol (mg) 0
Vezels (g) 1,9 5,43%
A (mg)
B1 (mg) 0,611 55,55%
B2 (mg) 2,78 185,33%
B3 (mg) 9,164 57,28%
B5 (mg) 3,248 64,96%
B6 (mg) 0,991 66,07%
B11 / Foliumzuur  (ug) 912 304,00%
B12 (ug)
C (mg) 243,1 324,13%
D (ug)
E (mg) 6,21 62,10%
Vitamine K (ug)
Natrium (mg) 299 29,90%
Kalium (mg) 2219 63,40%
Calcium (mg) 436 43,60%
Fosfor (mg) 361 45,13%
IJzer (mg) 11,22 140,25%
Jodium (ug) 1200 800%**
Magnesium (mg) 12 4,00%
Koper (mg) 1,646 182,89%
Selenium (ug) 0,00%
Zink (mg) 6,55 43,67%

Bron: Nevo, USDA, Pubmed, CNF
* Aanbevolen dagelijkse hoeveelheid
** Door weken en koken in water kan het jodiumgehalte sterk dalen.

Over nori
Nori is Japans voor ‘eetbaar wier’. Nori behoort tot de roodalgen en wordt in Azië, met name in Japan, veel gegeten. In Nederland zijn zeewieren ook in opkomst, maar ze zijn nog geen vast onderdeel van onze maaltijd. Bij ons is nori vooral bekend als onderdeel van sushi. Nori is eiwitrijk en bevat behoorlijk wat vitamines en mineralen.

Groeiwijze
Nori bladeren variëren in grootte. Het zeewier lijkt wat op een elastisch vel. Het groeit langs de kusten van verschillende landen, met name in de Verenigde Staten en Japan. Maar nori groeit ook gewoon in Europa. Het hangt aan rotsen en kan worden ‘geoogst’ bij laag water. Nori wordt vooral in het voorjaar en in de zomer van de rotsen gehaald. Hierna wordt het zeewier veelal gedroogd en krijgt het de kenmerkende zwartpaarse kleur.

Verkrijgbaar
Nori kennen wij vooral in gedroogde vorm in vierkante vellen, waarmee je heel goed sushirollen kan maken. Nori is gewoon in de supermarkt te koop. Ook in toko’s is het in gedroogde vorm te vinden in verschillende afmetingen.

Bewaren en toepassing
Nori kan, behalve in sushi, op verschillende manieren bereid worden. Het smaakt goed bij bonen, roerbakgerechten, groenten, pasta en rijst. Maar ook lekker als snack (geroosterd uit de oven) en ook kan nori prima worden gebruikt als verrassende smaakmaker door een salade.

Zie voor meer informatie over voedingsmiddelen ook het boek: