web
statistics
Hoofdpagina » Voedingswaarde » De voedingswaarde van Nutella

De voedingswaarde van Nutella

Voedingswaardetabel van Nutella per 100 gram:

Per 100 g Nutella ADH*
kcal 539 26,95%
Kj 2252 26,81%
Water (g) 0,00%
Eiwit (g) 6,3 11,25%
Koolhydraten (g) 57,5 22,12%
Suiker (g) 56,3
Vet (g) 30,9 44,14%
Verzadigd (g) 10,6
E.O.V. (g)
M.O.V. (g)
Omega 6 (g)
Omega 3 (g)
Cholesterol (mg) 14
Transvet (g) 0
Vezels (g) 2,7 7,71%
A (mg) 0,03 3,33%
B1 (mg) 0,1 9,09%
B2 (mg) 0,2 13,33%
B3 (mg) 0,4 2,50%
B5 (mg) 0,4 8,00%
B6 (mg) 0,1 6,67%
B11 / Foliumzuur  (ug) 14 4,67%
B12 (ug) 0,3 10,71%
C (mg) 0 0,00%
D (ug) 0 0,00%
E (mg) 5 50,00%
Vitamine K (ug) 1,9 1,58%
Natrium (mg) 41 4,10%
Kalium (mg) 459 13,11%
Calcium (mg) 108 10,80%
Fosfor (mg) 152 19,00%
IJzer (mg) 2,7 33,75%
Jodium (ug) 0,00%
Magnesium (mg) 64 21,33%
Koper (mg) 0,5 55,56%
Selenium (ug) 3,6 6,55%
Zink (mg) 1,1 7,33%

Bron: Nevo, USDA, Pubmed, CNF
* Aanbevolen dagelijkse hoeveelheid

Over Nutella
Nutella is één van de bekendste merken van gezoete hazelnoot cacaopasta. Nutella wordt geproduceerd door het Italiaanse bedrijf Ferrero en werd voor het eerst geïntroduceerd in 1964. Ferrero is een Italiaans bedrijf dat de op twee na grootste chocoladeproducent ter wereld is. Nutella staat bekend als ‘s werelds nummer 1 hazelnootpasta.

Geschiedenis
Oorspronkelijk was Nutella een slimme oplossing voor een lastig probleem: een tekort aan cacao na de Tweede Wereldoorlog. Pietro Ferrero, een banketbakker uit Piemonte in Italië, creëerde op ingenieuze wijze een zoete pasta op basis van hazelnoten, suiker en slechts een beetje cacao. Hij vormde er een brood van dat in plakken kon worden gesneden en op brood kon worden geserveerd en hij noemde het “Giandujot” naar een beroemd plaatselijk carnavalspersonage uit die tijd. Op 14 mei 1946 werd de Ferrero Groep officieel opgericht. In 1951 werd deze heerlijke ‘Giandujot’-pasta omgevormd tot een nieuw product dat gemakkelijk op brood kon worden gesmeerd; het werd SuperCrema genoemd (de voorloper van Nutella). Vervolgens heeft in 1964 de zoon van Pietro Ferrero, Michele Ferrero, het recept verder verbeterd en creëerde de allereerste pot van een hazelnoot- en cacaocrème, die echter nog steeds geen naam had. Dus zette hij zijn creatieve hoed weer op en bedacht de perfecte oplossing voor ‘s werelds beroemdste spread: ‘Nutella’. Vanaf 1965 werd Nutella in de kenmerkende pot gestopt, zoals we die vandaag de dag kennen. Vervolgens veroverde Nutella heel Europa.

Ingrediënten
Nutella bevat de voornamelijk suiker. Meestal bietsuiker of anders geraffineerde rietsuiker, afhankelijk van waar het wordt geproduceerd. Suiker is dus het grootste bestanddeel. Daarna zit er palmolie in, een soort plantaardige olie die afkomstig is van de vrucht van de oliepalmboom. Palmolie geeft het product zijn kenmerkende romige textuur en smeerbaarheid. Vervolgens komen pas de hazelnoten, elke pot bevat er ongeveer 50. Dan komt pas cacao, de meeste cacaobonen die in Nutella worden gebruikt, komen uit West-Afrika. Ze worden verwerkt tot een fijn poeder en gemengd met de andere ingrediënten om een chocoladeachtige smaak te geven. Om de smaak nog verder te verbeteren zit er mageremelkpoeder in, dat is gemaakt door water te verwijderen uit gepasteuriseerde vetvrije melk. Melkpoeder is veel langer houdbaar dan gewone melk en hoeft niet in de koelkast te worden bewaard. Als emulgator is sojalecithine gebruikt, hierdoor mengen water en vetten beter, wat het tot een goed smeerbare pasta maakt. Om de smaak af te maken zit er vanilline in, een smaakstof die van nature voorkomt in vanilleboonextract. Nutella bevat echter een synthetische vorm van vanilline. In november 2017 wijzigde het bedrijf het recept enigszins, waarbij het gehalte aan suiker en magere melkpoeder werd verhoogd. Veel landen hebben een andere ingrediëntenlijst voor de Nutella formule, vele landen hebben hun eigen Nutella fabriek.

Bewaren
Op het etiket van Nutella staat dat het product niet gekoeld hoeft te worden bewaard. Dit komt omdat de grote hoeveelheid suiker in het product werkt als een conserveringsmiddel dat de groei van micro-organismen voorkomt. Nutella hoeft daarom niet in de koelkast te worden bewaard, wat heel praktisch is omdat het anders zou stollen, waardoor smeren zo goed als onmogelijk wordt. De reden dat Nutella stolt is het relatief hoge gehalte aan verzadigd vet uit de palmolie. De ideale temperatuur voor een optimale smeerbaarheid is 18°C – 24°C.

Toepassingen
Vandaag de dag wordt Nutella overal ter wereld gegeten en het wordt steeds populairder. Deze chocolade- en hazelnootpasta wordt op vele manieren geconsumeerd en vaak gebruikt als topping voor ontbijttoast, pannenkoeken en wafels. Hoewel Nutella momenteel wordt geclassificeerd als topping voor desserts, heeft Ferrero erop aangedrongen de spread te herclassificeren als een topping voor het ontbijt, vergelijkbaar met confituur.

Hoe gezond is Nutella?
De smaak van Nutella wordt door velen erg gewaardeerd. Ondertussen denken veel mensen dat het gezond is omdat er hazelnoten in zitten. In de Nutella-reclame wordt Nutella aangeprezen als een snel en gezond ontbijt, vooral voor kinderen. Hoewel Nutella wordt aangeprezen als een hazelnootpasta, staat suiker als eerste vermeld op het ingrediëntenetiket. Dit komt omdat suiker het hoofdingrediënt is en 57% van het gewicht uitmaakt. Door het hoge suikergehalte is het niet de beste manier om de dag te beginnen. Nutella bevat naast suiker ook veel vet die samen veel calorieën leveren. Dit kan op den duur gezondheidsproblemen veroorzaken als ze in grote hoeveelheden worden geconsumeerd. Het bevat wel meer natuurlijke ingrediënten dan sommige soortgelijke producten, wat aantrekkelijk kan zijn voor de consument. Nutella wordt geassocieerd met notenpasta’s en pindakaas omdat het vaak hazelnootpasta wordt genoemd. Hoewel Nutella een kleine hoeveelheid hazelnootpasta bevat, moet het niet worden gebruikt als een notenpastavervanger. Notenpasta zoals pindakaas, amandelpasta en cashewpasta, bevatten ook veel calorieën en vet. Natuurlijke notenpasta’s hebben echter veel meer voedingswaarde dan Nutella.

Weetjes/wist je dat?

  • Er in Italië Nutella café’s bestaan? Hier kun je crêpes (een soort pannenkoek) of croissantjes krijgen die – uiteraard – rijkelijk worden belegd met Nutella.
  • Ferrero 25 procent van de wereldvoorraad hazelnoten gebruikt? Best veel!
  • De naam Nutella een samenvoeging is van twee woorden? Namelijk ‘Nut’ van het Engelse woord noot en “Ella” van het Latijnse woord voor zoet.
  • Het op 5 februari Wereld Nutella Dag is? Sinds 2007 is het elk jaar op 5 februari Wereld Nutella Dag. Deze door Nutella officieel erkende dag is door de Amerikaanse blogger Sara Rosso in het leven geroepen.
  • De Italiaanse postdienst in 2014 een Nutella herdenkingspostzegel van 70 eurocent uit ter gelegenheid van het 50-jarig bestaan heeft uitgebracht? Dit met een pot Nutella tegen een gouden achtergrond.
  • Ferrero een paar jaar geleden voor de rechter is gedaagd? Dit omdat ze ten onrechte had beweerd dat Nutella voedzaam zou zijn. Nutella bestaat voor 70 procent uit vet en suiker, en twee eetlepels bevatten 200 calorieën, 11 gram vet en 21 gram suiker: alles behalve gezond dus!
  • Volgens de Italiaanse wet Nutella alleen hazelnootcrème mag worden genoemd? En geen chocoladeroom genoemd mag worden? Dit omdat het niet voldoet aan de criteria voor een minimum aan cacaobestanddelen.
  • De uitvinder van Nutella de rijkste man van Italië was. Dankzij het succes van Nutella en zijn andere uitvinding Ferrero Rocher (fijne wafeltjes met hazelnootvulling omhuld met melkchocolade en gemalen hazelnoten), werd Michele Ferrero een zeer vermogend man, die in 2008 Silvio Berlusconi voorbijstreefde als rijkste man van Italië. Toen hij in 2015 op 89-jarige leeftijd overleed, had hij een fortuin van meer dan 26 miljard dollar vergaard. De chocoladelaag die de hazelnoot in het midden van elke Ferrero Rocher omringt, is overigens gewoon Nutella.

Zie voor meer informatie over voedingsmiddelen ook het boek: