Hoofdpagina » Voedingswaarde » De voedingswaarde van Nutella

De voedingswaarde van Nutella

Voedingswaardetabel van Nutella per 100 gram:

Per 100 g Nutella ADH*
kcal 539 26,95%
Kj 2252 26,81%
Water (g) 0,00%
Eiwit (g) 6,3 11,25%
Koolhydraten (g) 57,5 22,12%
Suiker (g) 56,3
Vet (g) 30,9 44,14%
Verzadigd (g) 10,6
E.O.V. (g)
M.O.V. (g)
Omega 6 (g)
Omega 3 (g)
Cholesterol (mg) 14
Transvet (g) 0
Vezels (g) 2,7 7,71%
A (mg) 0,03 3,33%
B1 (mg) 0,1 9,09%
B2 (mg) 0,2 13,33%
B3 (mg) 0,4 2,50%
B5 (mg) 0,4 8,00%
B6 (mg) 0,1 6,67%
B11 / Foliumzuur  (ug) 14 4,67%
B12 (ug) 0,3 10,71%
C (mg) 0 0,00%
D (ug) 0 0,00%
E (mg) 5 50,00%
Vitamine K (ug) 1,9 1,58%
Natrium (mg) 41 4,10%
Kalium (mg) 459 13,11%
Calcium (mg) 108 10,80%
Fosfor (mg) 152 19,00%
IJzer (mg) 2,7 33,75%
Jodium (ug) 0,00%
Magnesium (mg) 64 21,33%
Koper (mg) 0,5 55,56%
Selenium (ug) 3,6 6,55%
Zink (mg) 1,1 7,33%

Bron: Nevo, USDA, Pubmed, CNF
* Aanbevolen dagelijkse hoeveelheid

Over Nutella
Nutella is één van de bekendste merken van gezoete hazelnoot-cacaopasta. Nutella wordt geproduceerd door het Italiaanse bedrijf Ferrero en werd in de markt gezet in 1964. Ferrero is een Italiaans bedrijf en de op twee na grootste chocoladeproducent ter wereld. Nutella staat bekend als ‘s werelds nummer 1 hazelnootpasta’.

Geschiedenis
Oorspronkelijk was Nutella een slimme oplossing voor een lastig probleem: een tekort aan cacao na de Tweede Wereldoorlog. Pietro Ferrero, een banketbakker uit Piemonte in Italië, creëerde een ingenieuze zoete pasta op basis van hazelnoten, suiker en slechts een beetje cacao. Hij vormde er een ‘brood’ van dat in plakken gesneden als broodbeleg kon dienen. Hij noemde het ‘Giandujot’ naar een beroemd plaatselijk carnavals-personage.  Op 14 mei 1946 werd de Ferrero Groep officieel opgericht. In 1951 werd deze heerlijke ‘Giandujot’-pasta omgevormd tot een nieuw product, dat gemakkelijk op brood kon worden gesmeerd. Het kreeg de naam ‘SuperCrema’ en was de voorloper van Nutella. Vervolgens heeft de zoon van Pietro Ferrero, Michele Ferrero, het recept in 1964 verder verbeterd en produceerde de allereerste pot hazelnoot-cacaocrème, die echter nog steeds geen naam had. Dus zette hij zijn creatieve hoed weer op en bedacht de perfecte naam voor ‘s werelds beroemdste spread: ‘Nutella’. Vanaf 1965 werd Nutella in de kenmerkende pot gestopt, zoals we die vandaag de dag kennen. Vervolgens veroverde Nutella heel Europa.

Ingrediënten
Nutella bevat voornamelijk suiker. Meestal bietsuiker of anders geraffineerde rietsuiker, afhankelijk van waar het wordt geproduceerd. Suiker is dus het hoofdbestanddeel. Daarna zit er vooral palmolie in, een plantaardige olie, afkomstig van de vrucht van de oliepalmboom. Palmolie geeft het product zijn kenmerkende romige textuur en smeerbaarheid. Vervolgens komen pas de hazelnoten in beeld. Elke pot bevat er ongeveer 50. Tot slot de cacao. De meeste cacaobonen die in Nutella worden gebruikt, komen uit West-Afrika. Ze worden verwerkt tot een fijn poeder en gemengd met de andere ingrediënten voor een chocoladeachtige smaak. Om de smaak nog verder te verbeteren zit er magere melkpoeder in, dat is gemaakt door water te verwijderen uit gepasteuriseerde vetvrije melk. Melkpoeder is veel langer houdbaar dan gewone melk en hoeft niet in de koelkast te worden bewaard. Als emulgator is sojalecithine gebruikt, waardoor water en vetten beter mengen, wat het tot een goed smeerbare pasta maakt. Om de smaak af te maken zit er vanilline in, een smaakstof die van nature voorkomt in vanilleboonextract. Nutella bevat echter een synthetische vorm van vanilline. In november 2017 wijzigde het bedrijf het recept enigszins, waarbij het gehalte aan suiker en magere melkpoeder werd verhoogd. Per land kan de ingrediëntenlijst voor de Nutella-formule verschillen. Verschillende landen hebben ook hun eigen Nutella-fabriek.

Bewaren
Op het etiket van Nutella staat dat het product niet gekoeld hoeft te worden bewaard. Dit komt doordat de grote hoeveelheid suiker in het product werkt als conserveringsmiddel. Nutella hoeft daarom niet in de koelkast te worden bewaard, wat heel praktisch is omdat het anders zou stollen, waardoor smeren zo goed als onmogelijk zou worden. De reden dat Nutella stolt, is het relatief hoge gehalte aan verzadigd vet uit palmolie. De ideale temperatuur voor een optimale smeerbaarheid is 18°C – 24°C.

Toepassingen
Tegenwoordig wordt Nutella overal ter wereld gegeten en het wordt steeds populairder. Deze chocolade-hazelnootpasta wordt op allerlei manieren gegeten, vaak als topping voor ontbijttoast, pannenkoeken en wafels. Hoewel Nutella momenteel wordt geclassificeerd als topping voor desserts, heeft Ferrero erop aangedrongen de spread te herclassificeren als een topping voor het ontbijt, vergelijkbaar met jam.

Hoe gezond is Nutella?
Veel mensen kunnen de smaak van Nutella erg waarderen. Ondertussen denken ook veel mensen dat het een gezond product is omdat er hazelnoten in zitten. In de Nutella-reclame wordt Nutella aangeprezen als ‘een snel en gezond ontbijt, vooral voor kinderen’.

Hoewel Nutella in de markt wordt gezet als een hazelnootpasta, staat suiker bovenaan het ingrediëntenetiket. Dit omdat suiker het hoofdingrediënt is en 57% van het gewicht uitmaakt. Door het hoge suikergehalte is het niet de beste manier om de dag te beginnen. Nutella bevat naast suiker ook veel vet, die samen veel calorieën leveren. Als je dit veel en vaak eet, kan het op den duur gezondheidsproblemen veroorzaken.

Het moet gezegd dat Nutella wel meer natuurlijke ingrediënten bevat dan sommige soortgelijke producten. Nutella wordt geassocieerd met notenpasta’s en pindakaas omdat het vaak hazelnootpasta wordt genoemd. Hoewel Nutella een kleine hoeveelheid hazelnootpasta bevat, moet het niet worden gebruikt als vervanger van notenpasta. Notenpasta’s zoals pindakaas, amandelpasta en cashewpasta, bevatten ook veel calorieën en vet, maar deze natuurlijke notenpasta’s hebben veel meer voedingswaarde dan Nutella.

wist je dat?

  • Er in Italië Nutella-café’s bestaan? Hier kun je crêpes (een soort pannenkoekjes) of croissantjes krijgen die – uiteraard – rijkelijk zijn besmeerd met Nutella.
  • Ferrero 25 procent van de wereldvoorraad hazelnoten gebruikt? Best veel!
  • De naam Nutella een samenvoeging is van twee woorden? Namelijk ‘Nut’ van het Engelse woord ‘noot’ en ‘Ella’ van het Latijnse woord voor ‘zoet’.
  • Het op 5 februari Wereld Nutella Dag is? Deze door Nutella officieel erkende dag is door de Amerikaanse blogger Sara Rosso in het leven geroepen.
  • De Italiaanse postdienst in 2014 een Nutella-herdenkingszegel van 70 eurocent heeft uitgebracht ter gelegenheid van het 50-jarig bestaan? Een postzegel met een pot Nutella tegen een gouden achtergrond.
  • Ferrero een paar jaar geleden voor de rechter is gedaagd? Dit vanwege de onterechte claim dat Nutella voedzaam zou zijn. Nutella bestaat voor 70 procent uit vet en suiker, en twee eetlepels bevatten 200 calorieën, 11 gram vet en 21 gram suiker: alles behalve gezond dus!
  • Volgens de Italiaanse wet Nutella alleen hazelnootcrème mag worden genoemd en geen chocoladeroom? Dit omdat het niet voldoet aan de criteria voor een minimum aan cacaobestanddelen.
  • De uitvinder van Nutella de rijkste man van Italië was? Dankzij het succes van Nutella en zijn andere vinding Ferrero Rocher (fijne wafeltjes met hazelnootvulling omhuld met melkchocolade en gemalen hazelnoten), werd Michele Ferrero een zeer vermogend man, die in 2008 Silvio Berlusconi voorbijstreefde als rijkste man van Italië. Toen hij in 2015 op 89-jarige leeftijd overleed, had hij een fortuin van meer dan 26 miljard dollar vergaard. De ‘chocoladelaag’ die de hazelnoot in het midden van elke Ferrero Rocher omringt, is overigens gewoon Nutella.

Zie voor meer informatie over voedingsmiddelen ook het boek:

Download nu tijdelijk gratis ons E-book Afvallen

Download nu tijdelijk gratis ons E-book Afvallen

Word lid van onze nieuwsbrief en ontvang gratis meer dan 100 wetenschappelijke tips om af te vallen!

Gelukt! Ga naar je inbox om het E-book te bekijken.