web
statistics
Hoofdpagina » Voedingswaarde » De voedingswaarde van oesterzwam

De voedingswaarde van oesterzwam

Voedingswaardetabel van oesterzwam per 100 gram:

Per 100 g Oesterzwam ADH*
kcal 33 1,65%
Kj 139 1,65%
Water (g) 89,18 4,46%
Eiwit (g) 3,31 5,91%
Koolhydraten (g) 6,09 2,34%
Suiker (g)
Vet (g) 0,41 0,59%
Verzadigd (g)
E.O.V. (g)
M.O.V. (g)
Omega 6 (g)
Omega 3 (g)
Cholesterol (mg)
Vezels (g) 2,3 6,57%
A (mg) 0,002 0,22%
B1 (mg) 0,125 11,36%
B2 (mg) 0,349 23,27%
B3 (mg) 4,95 30,94%
B5 (mg) 0,00%
B6 (mg) 0,11 7,33%
B11 / Foliumzuur  (ug) 38 12,67%
B12 (ug) 0 0,00%
C (mg) 0 0,00%
D (ug) 0,7 7,00%
E (mg) 0 0,00%
Vitamine K (ug) 0 0,00%
Natrium (mg) 18 1,80%
Kalium (mg) 420 12,00%
Calcium (mg) 3 0,30%
Fosfor (mg) 120 15,00%
IJzer (mg) 1,3 16,25%
Jodium (ug) 0,00%
Magnesium (mg) 18 6,00%
Koper (mg) 0,00%
Selenium (ug) 0,00%
Zink (mg) 0,77 5,13%

Bron: Nevo, USDA, Pubmed, CNF
* Aanbevolen dagelijkse hoeveelheid

Over de oesterzwam

Oesterzwammen zijn smaakvolle paddenstoelen. In Nederland is dit na de champignon de meest bekende paddenstoel. De soort komt gewoon voor in Nederlandse bossen en groeien vooral op beukenbomen. De oesterzwam dankt zijn naam aan zijn vorm die wel wat weg heeft van een oester.

Teelt

Voor de industrie wordt de soort geteeld op een substraat (ondergrond) van koffiedik en stro. Hieraan wordt ‘het broed’ toegevoegd. Oesterzwammen groeien in ‘trossen’ en worden onder de steel afgesneden. Hierna worden ze uit elkaar geplukt en als losse paddenstoelen verkocht.

Soorten

Er zijn gele, paarsroze en licht bruingrijze oesterzwammen verkrijgbaar. De bruingrijze variant is het meest romig van smaak en aromatisch en ook het meest voorkomend. De roze soort wordt ook wel ‘tongetjeszwam’ genoemd, omdat hij wel wat weg heeft van deze vissoort. In de natuur groeien ze in groepen op oud en dood hout.

Verkrijgbaar

Oesterzwammen zijn in twee klassen te koop. Klasse 1 is het duurst, de paddenstoelen zijn helemaal intact en gaaf. Klasse 2 is ook prima, maar heeft qua uiterlijk wat geleden. De prijs ligt daardoor ook wat lager. Oesterzwammen koop je bij de groenteman of op de markt. Supermarkten verkopen de oesterzwam vaak alleen in een paddenstoelenmix.

Houdbaarheid

Oesterzwammen zijn zeer kort houdbaar en dienen bij voorkeur binnen twee tot drie dagen geconsumeerd te worden. Door het lage vochtgehalte blijven ze wel iets beter bewaard dan soortgenoten. Let er bij de aankoop op dat de paddenstoel droog is, niet nat aanvoelt en geen donkere plekken heeft. Oesterzwammen horen niet sterk te ruiken en moeten fris ogen.

Toepassing

Alle onderdelen van de oesterzwam kunnen worden gegeten. De steelaanzet kan ietwat taai zijn. Gebakken zijn ze het lekkerst, waarbij het de kunst is de oesterzwam te serveren met voldoende bite. Vanwege die bite wordt de oesterzwam vaak ingezet als vleesvervanger, maar qua voedingstoffen bevatten ze te weinig eiwitten om dierlijke producten te compenseren.

Verse oesterzwammen smaken licht nootachtig. Als je ze bakt, verliezen ze weinig vocht in tegenstelling tot bijvoorbeeld champignons. Oesterzwammen zijn lekker in allerlei gerechten. Ook in combinatie met Aziatische smaken, in een soep, een maaltijdsalade of wokschotel komt de oesterzwam tot zijn recht. Andere ingrediënten die goed met oesterzwammen combineren zijn: noten, broccoli, prei, sesamzaad, sojasaus of tamari en appels.

Wist je dat?

  • Oesterzwammen sneller verouderen in de buurt van citrusfruit?
  • Je oesterzwammen niet moet wassen? Ze zuigen water op waardoor er veel vocht verloren gaat bij de bereiding. Maak de paddenstoelen schoon met een stukje keukenpapier of een borsteltje.
  • Oesterzwammen gemakkelijk geuren opnemen? Bewaar ze dus enigszins afgesloten en buiten het bereik van bijvoorbeeld prei, uien en knoflook.

Zie voor meer informatie over voedingsmiddelen ook het boek: