Voedingswaardetabel van oesterzwam per 100 gram:

Per 100 gOesterzwamADH*
kcal331,65%
Kj1391,65%
Water (g)89,184,46%
Eiwit (g)3,315,91%
Koolhydraten (g)6,092,34%
Suiker (g)
Vet (g)0,410,59%
Verzadigd (g)
E.O.V. (g)
M.O.V. (g)
Omega 6 (g)
Omega 3 (g)
Cholesterol (mg)
Vezels (g)2,36,57%
A (mg)0,0020,22%
B1 (mg)0,12511,36%
B2 (mg)0,34923,27%
B3 (mg)4,9530,94%
B5 (mg)0,00%
B6 (mg)0,117,33%
B11 / Foliumzuur  (ug)3812,67%
B12 (ug)00,00%
C (mg)00,00%
D (ug)0,77,00%
E (mg)00,00%
Vitamine K (ug)00,00%
Natrium (mg)181,80%
Kalium (mg)42012,00%
Calcium (mg)30,30%
Fosfor (mg)12015,00%
IJzer (mg)1,316,25%
Jodium (ug)0,00%
Magnesium (mg)186,00%
Koper (mg)0,00%
Selenium (ug)0,00%
Zink (mg)0,775,13%

Bron: Nevo, USDA, Pubmed, CNF
* Aanbevolen dagelijkse hoeveelheid

Over de oesterzwam
Oesterzwammen zijn smaakvolle paddenstoelen die gebruikt worden in de keuken. Na de champignon is hij in Nederland het meest bekend. De soort komt gewoon voor in Nederlandse bossen en groeien vooral op beukenbomen. De oesterzwam dankt zijn naam aan de vorm die wel wat weg heeft van een oester.

Teelt
Voor de industrie wordt de soort geteeld op een substraat (ondergrond) van koffiedik en stro.  Hieraan wordt ‘het broed’ toegevoegd. Oesterzwammen groeien in ‘trossen’ en worden onder de steel weggesneden. Hierna worden ze uit elkaar geplukt en als losse paddenstoelen verkocht.

Soorten
Er zijn gele, paars/roze en bruin/grijze oesterzwammen verkrijgbaar. De grijze variant is het meest aromatisch en romig van smaak en het meest voorkomend. De roze soort wordt ook wel tongetjeszwam genoemd, omdat hij wel wat weg heeft van deze vissoort. In de natuur groeien ze in groepen op oude en dode houtsoorten.

Verkrijgbaar
Oesterzwammen zijn in twee klassen te koop. Klasse 1 is het duurst, de paddenstoelen zijn helemaal intact en gaaf. Klasse 2 is ook prima, maar heeft qua uiterlijk wat geleden. De prijs ligt daardoor ook wat lager. Oesterzwammen worden in supermarkten vaak in een paddenstoelenmix verkocht, maar bij de groenteboer en speciaalzaak vind je de soort ook.

Houdbaarheid
Oesterzwammen zijn zeer kort houdbaar en dienen bij voorkeur binnen twee tot drie dagen geconsumeerd te worden. Door het lage watergehalte blijven ze wel iets beter bewaard dan soortgenoten. Let er bij de aankoop op dat de paddenstoel droog is, niet nat aanvoelt en geen donkere plekken heeft. Oesterzwammen horen niet sterk te ruiken en moeten fris ogen.

Toepassing
Alle onderdelen van de oesterzwam kunnen gegeten worden. De steelaanzet kan ietwat taai zijn. Gebakken zijn ze het lekkerst, waarbij het de kunst is om de oesterzwam te serveren met voldoende bite. Om deze reden wordt de soort vaak ingezet als vleesvervanger, maar qua voedingstoffen bevatten ze te weinig eiwitten om dierlijke producten te compenseren.

Verse oesterzwammen smaken licht nootachtig. Ze verliezen weinig vocht in tegenstelling tot bijvoorbeeld de champignon. Oesterzwammen zijn lekker in allerlei gerechten. In combinatie met Aziatische smaken, in een soep of wokgerecht, komt de paddenstoel goed tot zijn recht. Ook lekker in maaltijdsalades. Andere ingrediënten die goed te combineren zijn: noten, broccoli, prei, sesamzaad, sojasaus of tamari en appels.

Wist je dat?

  • Oesterzwammen sneller verouderen in de buurt van citrusfruit?
  • Je oesterzwammen niet moet wassen? Ze zuigen water op waardoor er veel vocht verloren gaat bij de bereiding. Maak de paddenstoelen schoon met een stukje keukenpapier of een borsteltje.
  • Oesterzwammen gemakkelijk geuren opnemen? Bewaar ze dus enigszins afgesloten en buiten het bereik van bijvoorbeeld prei, uien en knoflook.

Zie voor meer informatie over voedingsmiddelen ook het boek:

Begin met typen en druk op Enter om te zoeken