Voedingswaardetabel van oliebollen per 100 gram:
Per 100 g | Oliebol | ADH* | Oliebol met rozijnen | ADH* |
kcal | 248 | 12,40% | 262 | 13,10% |
Kj | 1040 | 12,38% | 1100 | 13,10% |
Water (g) | 47,9 | 2,40% | 42,7 | 2,14% |
Eiwit (g) | 7,5 | 13,39% | 6,8 | 12,14% |
Koolhydraten (g) | 32 | 12,31% | 37,8 | 14,54% |
Suiker (g) | 2,7 | 12,7 | ||
Vet (g) | 9,5 | 13,57% | 8,7 | 12,43% |
Verzadigd (g) | 1,5 | 1,4 | ||
E.O.V. (g) | 2,7 | 2,4 | ||
M.O.V. (g) | 4,7 | 4,4 | ||
Omega 6 (g) | ||||
Omega 3 (g) | ||||
Cholesterol (mg) | 18,1 | 15,4 | ||
Vezels (g) | 1,8 | 5,14% | 2,5 | 7,14% |
A (mg) | 0,0016 | 0,18% | 0,0013 | 0,14% |
B1 (mg) | 0,06 | 5,45% | 0,06 | 5,45% |
B2 (mg) | 0,15 | 10,00% | 0,13 | 8,67% |
B3 (mg) | 0,7 | 4,38% | 0,7 | 4,38% |
B5 (mg) | 0,00% | 0,00% | ||
B6 (mg) | 0,08 | 5,33% | 0,09 | 6,00% |
B11 / Foliumzuur (ug) | 42,1 | 14,03% | 36,8 | 12,27% |
B12 (ug) | 0 | 0,00% | 0 | 0,00% |
C (mg) | 0 | 0,00% | 48 | 64,00% |
D (ug) | 0,1 | 1,00% | 0,1 | 1,00% |
E (mg) | 4,3 | 43,00% | 4 | 40,00% |
Vitamine K (ug) | 0,9 | 0,75% | 1,3 | 1,08% |
Natrium (mg) | 355 | 35,50% | 305 | 30,50% |
Kalium (mg) | 153 | 4,37% | 238 | 6,80% |
Calcium (mg) | 65 | 6,50% | 63 | 6,30% |
Fosfor (mg) | 107 | 13,38% | 104 | 13,00% |
IJzer (mg) | 0,6 | 7,50% | 0,8 | 10,00% |
Jodium (ug) | 9 | 6,00% | 7,8 | 5,20% |
Magnesium (mg) | 15 | 5,00% | 19 | 6,33% |
Koper (mg) | 0,1 | 11,11% | 0,17 | 18,89% |
Selenium (ug) | 3 | 5,45% | 4 | 7,27% |
Zink (mg) | 0,58 | 3,87% | 0,53 | 3,53% |
Bron: Nevo, USDA, Pubmed, CNF
* Aanbevolen dagelijkse hoeveelheid
Over oliebollen
De oliebol is een typisch Hollandse lekkernij, die rond de jaarwisseling wordt gegeten. In het Engels worden oliebollen ook wel ‘Dutch doughnuts’ or ‘dutchies’ genoemd. Oliebollen worden gemaakt van bloem, ei, gist en melk en worden gefrituurd in olie. Je kunt ze ook kopen met krenten.
Herkomst
De oliebol kent een lange geschiedenis. Het is bekend dat al sinds het begin van de jaartelling voedsel werd geofferd aan de goden. Dit voedsel werd bestrooid met wit meel en bevatte veel vet, zodat het zwaard van boze geesten/goden van het lichaam zou afglijden.
In de middeleeuwen kreeg de oliebol meer vaste vorm. Toen heette hij nog ‘oliekoek’. Het deeg werd in een klein laagje vet gebakken, waardoor het meer platte koeken waren. Oliekoeken werden genuttigd na de vastenperiode tussen Sint-Maarten en Kerst. De veelheid aan calorieën en vet zouden beschermen tegen de winterkou.
In de zeventiende eeuw kwam olijfolie voorhanden in Nederland. Oliekoeken konden vanaf dat moment in een grotere hoeveelheid olie worden gebakken, waardoor het gebakken deeg meer op een bal ging lijken. Pas in de negentiende eeuw ontstond de traditie om met Oud en Nieuw oliebollen te eten. Behalve dat het een voedzame lekkernij was tijdens de winterkou, was het een laat middeleeuwse traditie om de armen in deze periode te trakteren.
Er gaat ook een verhaal dat de oliekoekrecepten door Portugese Joden naar Nederland zijn gebracht toen zij tijdens de Spaanse inquisitie naar Nederland vluchtten. In Portugal werden toen al oliekoeken met gedroogde vruchten gegeten.
Verkrijgbaar
Tegenwoordig is het nog steeds traditie om oliebollen te eten met Oud en Nieuw. Vanaf het najaar tot en met oudejaarsavond zijn oliebollen te koop bij oliebollenkramen, bij bakkers en in supermarkten. Uiteraard kun je ook zelf oliebollen bakken. Op internet staan veel recepten.
Toepassing
Hoewel een oliebol vrij standaard is qua receptuur en eigenlijk alleen in november en december wordt gegeten kun je nog enigszins variëren als je oliebollen zelf gaat maken. Je kunt bijvoorbeeld een gezondere variant uitproberen, bijvoorbeeld glutenvrij of gebakken in kokosolie.
Wist je dat?
- In 1886 het woord ‘oliebol’ in de Dikke van Dale werd opgenomen?
- Schilder Albert Cuyp in 1652 een vrouw met een pot vol oliebollen schilderde?
- De Spaanse ‘churros’ veel op oliebollen lijken? Dit zijn geen bollen, maar gefrituurde staven die in Spanje het hele jaar door worden gegeten.
- Oliebollen met rozijnen ietsje gezonder zijn? Dit omdat rozijnen vitamines, mineralen, vezels en antioxidanten bevatten.
- De jaarlijkse oliebollentest van het AD in 2018 is gestopt vanwege ophef over de objectiviteit?
Zie voor meer informatie over voedingsmiddelen ook het boek: