web
statistics
Hoofdpagina » Voedingswaarde » De voedingswaarde van oliebollen

De voedingswaarde van oliebollen

Voedingswaardetabel van oliebollen per 100 gram:

Per 100 g Oliebol ADH* Oliebol met rozijnen ADH*
kcal 248 12,40% 262 13,10%
Kj 1040 12,38% 1100 13,10%
Water (g) 47,9 2,40% 42,7 2,14%
Eiwit (g) 7,5 13,39% 6,8 12,14%
Koolhydraten (g) 32 12,31% 37,8 14,54%
Suiker (g) 2,7 12,7
Vet (g) 9,5 13,57% 8,7 12,43%
Verzadigd (g) 1,5 1,4
E.O.V. (g) 2,7 2,4
M.O.V. (g) 4,7 4,4
Omega 6 (g)
Omega 3 (g)
Cholesterol (mg) 18,1 15,4
Vezels (g) 1,8 5,14% 2,5 7,14%
A (mg) 0,0016 0,18% 0,0013 0,14%
B1 (mg) 0,06 5,45% 0,06 5,45%
B2 (mg) 0,15 10,00% 0,13 8,67%
B3 (mg) 0,7 4,38% 0,7 4,38%
B5 (mg) 0,00% 0,00%
B6 (mg) 0,08 5,33% 0,09 6,00%
B11 / Foliumzuur  (ug) 42,1 14,03% 36,8 12,27%
B12 (ug) 0 0,00% 0 0,00%
C (mg) 0 0,00% 48 64,00%
D (ug) 0,1 1,00% 0,1 1,00%
E (mg) 4,3 43,00% 4 40,00%
Vitamine K (ug) 0,9 0,75% 1,3 1,08%
Natrium (mg) 355 35,50% 305 30,50%
Kalium (mg) 153 4,37% 238 6,80%
Calcium (mg) 65 6,50% 63 6,30%
Fosfor (mg) 107 13,38% 104 13,00%
IJzer (mg) 0,6 7,50% 0,8 10,00%
Jodium (ug) 9 6,00% 7,8 5,20%
Magnesium (mg) 15 5,00% 19 6,33%
Koper (mg) 0,1 11,11% 0,17 18,89%
Selenium (ug) 3 5,45% 4 7,27%
Zink (mg) 0,58 3,87% 0,53 3,53%

Bron: Nevo, USDA, Pubmed, CNF
* Aanbevolen dagelijkse hoeveelheid

Over oliebollen
Oliebollen zijn een typisch Hollandse lekkernij die rond de jaarwisseling volop gegeten wordt. In het Engels worden oliebollen ook wel Dutch doughnuts or dutchies genoemd. Het wordt gemaakt van bloem, ei, gist en melk en wordt gefrituurd in olie. Je kunt ze ook met krenten krijgen.

Herkomst
De oliebol kent een lange geschiedenis. Het is bekend dat sinds het jaar 0 voedsel werd geofferd aan de Goden dat werd bestrooid met witte meel en veel vet bevatte, zodat het zwaard van boze geesten/goden van het lichaam zou glijden ter bescherming. In de Middeleeuwen kreeg de oliebol meer vaste vorm. Toen heette het nog oliekoek, omdat het deeg in een klein laagje vet werd gebakken, waardoor het meer platte koeken waren. Oliekoeken werden genuttigd na een vastenperiode tussen Sint-Maarten en Kerst. De veelheid aan calorieën en vet zou hen beschermen tegen de winterkou. In de zeventiende eeuw kwam olijfolie voorhanden in Nederland. Oliekoeken konden vanaf dat moment in een grotere hoeveelheid aan olie worden gebakken, waardoor het gebakken deeg meer op een bal ging lijken. Pas in de negentiende eeuw ontstond de traditie om oliebollen met Oud en Nieuw te eten. Behalve dat het een voedzame lekkernij was tijdens de winterkou, was het een laat Middeleeuwse traditie om de armen in deze periode te trakteren. Er gaat ook een verhaal dat de oliekoekrecepten door Portugese Joden naar Nederland zijn gebracht toen zij tijdens de Spaanse inquisitie naar Nederland vluchtten. In Portugal werden toen al oliekoeken met gedroogde vruchten gegeten.

Verkrijgbaar
Vandaag de dag is het nog steeds traditie om oliebollen te eten met Oud en Nieuw. Vanaf het najaar tot en met oudejaarsavond zijn oliebollen te krijgen bij de oliebollenkraam, bij veel bakkers en in supermarkten. Uiteraard kun je ook zelf oliebollen bakken. Op internet staan veel recepten.

Toepassing
Hoewel een oliebol vrij standaard is qua receptuur en eigenlijk alleen in november en december wordt gegeten kun je nog enigszins variëren als je oliebollen zelf gaat maken. Je kunt bijvoorbeeld een gezondere variant proberen van de oliebol, bijvoorbeeld glutenvrij of gebakken in kokosolie.

Weetjes/Wist je dat?

  • In 1886 het woord oliebol in de Dikke van Dale werd opgenomen?
  • Schilder Albert Cuyp in 1652 een vrouw met een pot vol oliebollen schilderde?
  • De Spaanse churros veel op oliebollen lijken? Dit zijn geen bollen, maar gefrituurde staven die daar het hele jaar door worden gegeten.
  • Oliebollen met rozijnen ietsje gezonder zijn? Dit omdat rozijnen vitamines, mineralen, vezels en antioxidanten bevatten.
  • De jaarlijkse oliebollentest van het AD in 2018 is gestopt vanwege ophef over de objectiviteit?

Zie voor meer informatie over voedingsmiddelen ook het boek: