De voedingswaarde van paling

Voedingswaardetabel van paling per 100 gram:

Per 100 g / mlPalingADH*
kcal20010,00%
Kj8389,98%
Water (g)68,53,43%
Eiwit (g)14,525,89%
Koolhydraten (g)
Suiker (g)
Vet (g)1622,86%
Verzadigd (g)4,3
E,O,V, (g)7,7
M,O,V, (g)3,1
Omega 6 (g)0,19
Omega 3 (g)0,65
Cholesterol (mg)155
Vezels (g)
A (mg)0,4954,44%
B1 (mg)0,19,09%
B2 (mg)0,426,67%
B3 (mg)3,521,88%
B5 (mg)0,244,80%
B6 (mg)0,1711,33%
B11 / Foliumzuur  (ug)82,67%
B12 (ug)4
142,86%
C (mg)22,67%
D (ug)550,00%
E (mg)440,00%
Vitamine K (ug)
Natrium (mg)10010,00%
Kalium (mg)2507,14%
Calcium (mg)202,00%
Fosfor (mg)20025,00%
IJzer (mg)112,50%
Jodium (ug)6040%
Magnesium (mg)206,67%
Koper (mg)0,088,89%
Selenium (ug)3054,55%
Zink (mg)1,28,00%

Bron: Nevo, USDA, Pubmed, CNF
* Aanbevolen dagelijkse hoeveelheid

Over paling
De paling wordt ook wel ‘aal’ genoemd en behoort tot de straalvinnige vissen. Het is een echte trekvis, die grote afstanden aflegt om te paaien en eieren te leggen. Zij doen dat in zout water.

Een paling herken je aan de lange en dunne lichaamsbouw. Eigenlijk is alleen al hierdoor de soort met geen andere vissoort te verwarren. Hij is bruin tot grijs gekleurd. Volgroeide palingen kunnen meer dan een meter lang worden.
De paling komt voor in Europa, het Middellandse zeegebied tot aan de Oostzee. Hij houdt van water met modderige bodems. Het is een nachtdier en een echte rover. Hij jaagt op kleine waterdiertjes.

Verkrijgbaarheid
Paling was vroeger op grote schaal verkrijgbaar maar tegenwoordig is dat niet meer zo. In viswinkels en op de markt is paling nog wel te koop. Paling wordt nog steeds gezien als echte delicatesse. Maar de paling wordt sterk bevist en staat dan ook op de rode lijst met bedreigde vissoorten. Dit komt ook door klimaatveranderingen en toxische stoffen in het water. Deze laatste worden door de paling deels in het vetweefsel afgeslagen. Paling eten is dus verreweg van een duurzame keuze.

Bewaren en toepassing
Paling kan als filet gegeten worden (gebakken of gestoofd) maar het merendeel van de palingen wordt gerookt.  Paling is een bekende vissoort bij de borrelhap of als onderdeel van een maaltijdsalade.  Gerookte paling is een aantal weken houdbaar, verse paling dient binnen twee dagen geconsumeerd te worden.

Zie voor meer informatie over voedingsmiddelen ook het boek: